PAKOLAISEN OIKEUS PERHE-ELÄMÄÄN SUOMESSA

Maun Maung Soe on burmalainen kiintiöpakolainen, joka muutti Suomeen 17.08.2005. Hän haki vaimolleen oleskelulupaa Maahanmuuttovirastosta (entinen Ulkomaalaisvirasto) 26.05.2006, mutta pitkän odotuksen jälkeen 05.06.2007 sai tietää, ettei vaimolle myönnetä oleskelulupaa Suomeen.

Perusteluna kielteiseen päätökseen todettiin, ettei pariskunta ollut virallisesti naimisissa eikä se ole viettänyt yhteistä perhe-elämää. Pariskunnan todettiin vapaaehtoisesti muuttaneet eri maihin, vaikka todellisuudessa Maung Maung Soe joutui pakenemaan Thaimaaseen Burman sotilashallinnon harjoittaman poliittisen vainon takia. Ennen pakenemistaan Maung Maung Soe oli toiminut opettajana ja buddhalaisuuden opiskelijana. Myös hänen puolisonsa Nay Chi Htwen toimi tuolloin opettajana, mutta jäi Burmaan, koska pariskunta arveli pakomatkan olen liian vaarallinen naiselle. Ero oli raskas päätös eikä se ollut vapaaehtoinen. Tosiasia on, ettei Maung Maung Soe voi enää turvallisesti palata kotimaahansa ja jatkaa perhe-elämää vaimonsa kanssa.

Ulkomaalaisviraston kielteisestä päätöksestä valitettiin Helsingin Hallinto-oikeuteen, joka seitsemän kuukauden käsittelyajan jälkeen ilmoitti, ettei sillä ole mitään syytä muuttaa Ulkomaalaisviraston päätöstä. Helsingin Hallinto-oikeus päätyi ratkaisuunsa ilman, että olisi kuullut Maung Maung Soeta. Tätä ennen Maung Maung Soe noudatti Vantaan maistraatin antamia ohjeita ja matkusti Bangkokiin hankkiakseen virallisen vihkitodistuksen. Myöhemmin Vantaan maistraatti kieltäytyi vastaanottamasta vihkitodistusta, koska arvioi sen olevan väärennetty Thaimaan ulkomaalaisviraston sekä Suomen suurlähetystön leimoista huolimatta. Vantaan maistraatin toiminta asettuu epäsuotuisaan valoon, kun tiedetään, että Suomen valtio on vastaanottanut kiintiöpakolaisina satoja burmalaisia pariskuntia, joilla on samankaltaiset vihkitodistuksen kuin Maung Maung Soelle.

Vastoinkäymisistään huolimatta 36-vuotias Maung Maung Soe on pyrkinyt aktiivisesti kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Hän on oppinut lyhyessä ajassa suomen kielen ja löytänyt itselleen vakituisen työpaikan. Päivätyönsä ohella hän tekee paljon vapaaehtoistyöstä maanmiestensä keskuudessa auttaakseen heitä integroitumaan uuteen kotimaahan.

Maung Maung Soe ja hänen puolisonsa Nay Chi Htwe rakastavat toisiaan syvästi ja kokevat kuuluvansa yhteen, vaikka joutuvat asumaan kaukana toisistaan. Pyydämme teitä allekirjoittamaan tämän kansalaisadressin, jonka haluamme luovuttaa Maahanmuuttovirastolle ja maistraateille. Tämän adressin myötä vaadimme Maung Maung Soelle ja Nay Chi Htwelle oikeutta viralliseen perheenyhdistämiseen. Samalla vaadimme maahanmuuttajille yhdenvertaisia oikeuksia viettää perhe-elämää Suomessa.

Vantaalla, 26.3.2008

Maung Maung Soe


Maung Maung Soe ja Ystävät    Ota yhteyttä adressin tekijään