Emme lopeta Helsingin Yhtenäiskoulua YNK

Musertava uutinen Helsingin opetusvirastosta

"Miten yksi aamupäivä voikaan mullistaa kokonaisen maailman ja lannistaa mielessä uskaliaasti käväisseen ajatuksen kevään etenemisen riemusta.

Uuden jakson alkajaisiksi opetusvirasto piti koululla tiistaina 8.4. tiedotustilaisuuden, jossa linjanjohtajat esittelivät viraston ehdotuksen Käpylän alueen kouluverkon uudistamiseksi. Viesti oli tyly: Yhtenäiskoulun koulutilasta luovutaan, lukio siirtyy Alppilan lukion tiloihin ja peruskoulu yhdistetään Käpylän peruskouluun.

Vaikka Ynkissä onkin jo totuttu koulun alinomaiseen lakkautusuhkaan, tämänkertainen esitys peittoaa kaikki aiemmat suunnitelmat nopealla aikataulullaan: jotta säästöjä opetusviraston mukaan syntyy riittävän ripeästi, lakkaa Yhtenäiskoulun toiminta tässä muodossa jo syksyllä 2015."

 

ME ALLEKIRJOITTANEET, emme ole lopettamassa pientä, perinteikästä ja toimivaa Helsingin Yhtenäiskoulua YNK.

Jostakin syystä Yhtenäiskoulun lakkautusuhka on kohdistunut lapsiin, koulun oppilaisiin ja vanhempiin jo 2-3 kertaa viimeisten 10-15 vuoden aikana. Viimeeksi vuonna 2007, jolloin useat sadat kasvatustieteilijät, psykologit, kulttuurivaikuttajat ja jukisuuden henkilöt ilmaisivat koulua puolustavat mielipiteensä julkisuudessa!!!

Lakkautusta on esitetty aina säästämiseen liittyvistä syistä johtuen.

Mutta kannattaisi miettiä mistä säästetään ja missä?

Olisikohan  tälläkin erää syytä säästää lapset, perheet ja Yhtenäiskoulu YNK!

Vastustamme myös aiottua Käpylän peruskoulun yli 1000 oppilaan koulusuunnitelmaa.

Näin saavutetut olemattomat säästöt kostautuvat mm. oppilaiden sosiaalisina, emotionaalisina ja yhteisöllisinä ongelmina.

 

**********************************

 

Liitän oheen 29.03.2007 HELSINGIN SANOMISSA julkaistun artikkelini, joka oli osa vaikuttamista tuolloin.

Artikkeli on sellaisenaan edelleenkin ajankohtainen.

 

Koulujen lakkautus uhkaa lasten kehitystä

 

Sanotaan, että kansakunnan moraalista ja yhteiskunnallista tilaa kuvaa sen suhtautuminen naiseen.

Kansakunnan tulevaisuutta ennustaa sen sijaan se, miten lasta yhteiskunnassa arvostetaan.

Helsingin lähi- ja pienkoulujen lakkauttamisen ”kolmas aalto” on siis alkanut. Ainakin sen kuvan saa Helsingin opetusviraston tilaamasta konsulttiselvityksestä, joka uutisoituna on järkyttävää luettavaa.

Lex Itälä toi vuonna 1971 Itä-Saksasta ”kopioidun” peruskoulumallin Suomeen. Peruskoulu uudistus on ollut toki onnistunut, mutta jo tuolloin oli vahva pyrkimys koulujen lakkauttamiseen ja ryhmäkokojen suurentamiseen.

1980 luvun lopun, seuraavan vuosikymmenen tulevaa lamaa ennakoivat ”juustohöylävuodet” veivät lapsilta opetusresurssia ja jälleen pien- ja lähikoulujen yhdistely ja lakkauttaminen oli ajankohtaisen keskustelun aiheena.

Ja nyt ollaan taas lakkauttamassa turvallisia ja sosiaalisesti kehittäviä pieniä lähikouluja.

Psykologian ja ryhmädynamiikan alkeet opettavat meille, että oppiminen, tehokkuus ja luovuus syntyvät vuorovaikutussuhteiltaan pienissä yksiköissä. Opetuksen yksilöllisyys, koulun ”me-henki” sekä kaikkien opettajien ja muiden oppilaiden tunteminen, ovat arvoja, jotka kehittävät lapsen sosiaalistumista ja menestymistä yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Nämä arvot eivät ole rahalla mitattavissa.

Helsingin opetusviraston tilaama konsulttiselvitys mittaa vuokrasäästöjä ja seinäpinta-aloja, mutta kuka mittaa ne sosiaaliset ja emotionaaliset haitat, jotka syntyvät 1000 oppilaan suurkouluissa lapsille. Oppilasmäärien väheneminen on ilmeinen peruste joidenkin koulujen lakkauttamiseen, mutta ”metsä on nähtävä puilta”. Turvattomuus ja koulukiusaaminen, pitkät koulumatkat, syrjäytyminen – kaikki nämä tulvat maksamaan yhteiskunnalle vuosien mittaan sosiaali- ja terveysmenoina kymmenkertaisesti verrattuna pienten kouluyksiköiden ylläpitoon. Minkään asuntoalueen vanhemmat eivät halua laittaa kouluaan aloittavia ala-asteikäisiä lapsiaan ”massakouluihin”.

Kaikki pienkoulut ovat tärkeitä, mutta Helsingin Yhtenäiskoulu on osa suomalaisen koulu-uudistuksen historiaa. Se on suomalaisissa oloissa poikkeuksellisen kasvattajan ja koulupedagogin, rehtori Touko Voutilaisen luoma koulukokeilu, joka on tuottanut sosiaalisesti erittäin hyviä tuloksia.

12 -vuotisena koulu antaa edelleenkin hyvät niin tiedolliset, persoonalliset kuin sosiaaliset kehittymisedellytykset lapsille ala-asteelta lähtien aina ylioppilaaksi asti.

Yhtenäiskoulu on antanut mallin koko suomalaiselle koulujärjestelmälle niin jakso-opiskeluun, luokattomaan lukioon kuin koko lukiouudistukseen.

Tällaisen kouluvaihtoehdon lakkauttaminen olisi anteeksiantamatonta sivistystoimen historiaa, valinnanvapautta ja avointa kansalaisyhteiskuntaa kohtaan.

 

Jukka-Pekka Wuorikoski, kirjailija

Helsingin Yhtenäiskoulun oppilas 1956-68

Ex-vanheimpanneuvoston puheenjohtaja (80-luku)

Helsinki 29.03.2007


Jukka-Pekka Wuorikoski    Ota yhteyttä adressin tekijään