Eliina ja Matti Försti - menetetty elämänlaatu takaisin

VETOOMUS SAADA MENETETTY ELÄMÄNLAATU TAKAISIN

Elämäarvot katosivat kaivinkoneiden kauhoihin

(YLE TV1 16.10. MOT)
LINKKI: -- http://lotta.yle.fi/motweb.nsf/sivut/ohjelma --

Tutkiva journalismi esitti koskettavan dokumentin ikänsä asuneiden pakkohäädöstä omasta kodistaan. Koti pihapiireineen oli ollut yhteisten touhujen ja harrasteiden kiinnepiste. Omenapuut antoivat omalta tontilta satoa ja saunaa oli kiva lämmittää itse. Espoon kaupunki pakkolunasti mökin ja poliisi ohjasi heille varmaan hyvin epämieluisana tehtävänä vanhukset kaupungin järjestämään ensihätäasuntoon.

Suomessa laki sallii pakkolunastukset kuuluisalla yhteisen ja vaikuttavan edun nimellä. Tässä inhimillisessä kohteluraiskauksessa oli pakko purkaa vanhuksien talo (100 neliötä) ja saada tontti uuden uljaan kerrostalon alle uusille asukkaille. Pakkolunastushinta olisi riittänyt juuri noin 50 neliön asuntoon ko. tontille myöhemmin valmistuvasta kerrostalosta.

Iäkäs pariskunta kävi pontevasti vastarintaan televisiokameroiden edessä vastustaen pakkohäätöä ja -hoitoa. Poliisit olivat selvästi harmissaan saamastaan työstä. Poliisi on koulutettu suojelemaan ihmisiä, varsinkin sellaisia, joilla ei ole omaa kykyä puolustamiseensa. Nyt poliisi erittäin huomioonottavasti ja rauhallisesti 'ohjasi' vanhukset pois heidän omasta kotipiiristään.

Kaupunki järjesti noin 50 neliön asunnon ensiasuntosuojasta. "Luukku" oli järkytys omaan tottuneille, jossa vihreys loisti tontilla ja omat askereet olivat aina käsien ulottuvilla. Nyt aktiiviset ikäihmiset työnnettiin kerrostalokennoon betoniseinien koloon kerrostalon seinässä. Uusien aktiviteettien löytyminen voi olla työlästä itselliseen elämään tottuneille ikäihmisille. Miksi he eivät saaneet elää haluamaansa loppuun omassa kodissa ja omalla tontilla.

Kaupunki tarvitsi tontteja uusille rakennuksille ja asunnoille. Tässä kaupungissa on paljon rakentamatonta kaavoitettua tonttimaata. Miksi näin piti tehdä? Missä oli se pelisilmä, joka olisi voinut ajatella ihmisiä, joiden työ on ollut rakentaa aikanaan vähin valituksin pohjaa tälle hyvinvointivaltiolle, jossa nuoren sukupolven on huomattavasti mukavampaa ponnistella omien haasteiden eteen.

TV1:llä esitetty MOT-dokumentti oli osin varmaankin dramatisoitu, mutta perusasia on kaikille selvä: meillä tulisi olla vanhempien ihmisten kunnioitus ja kyky ajatella empaattisesti ja huolehtien. Nuoremman ikäpolven velvollisuus on kunnioittaa vanhempien työtä ja järjestää parhain päin elämän ehtoo ihmisille, joiden kädet rakensivat hyvinvointia, josta nyt ponnistamme.

Esitetyssä tapauksessa kaupungin olisi pitänyt löytää vastaava koti häädetyille, näin ei käynyt. Nyt kysynkin, löytyisikö kansalaisilta yhteenkuuluvuutta ja suoraa toimintaa auttaakseen nyt häädettyjä. Kyseisestä kaupungista löytyy varmasti vastaava asumiskelpoinen koti omalla pihalla heille, korvaukseksi kohtelusta ja menetetystä elämänlaadusta. Olisi suoran kansalaistoiminnan suuri voitto, jos näkisimme isännän vielä lämmittävän vaimolleen pihasaunaa omin käsin ja itse tehdyin klapein.

Mainittakoon, että rakennusyhtiö on korvauksena maksanut 150.000 euroa tilille, mutta oman kodin suvereeni isäntä ei ole rahaan koskenut. Matti ja Eliina Försteillä on sitä henkeä, millä tätä maata on aikoinaan puolustettu. Nyt on meidän vuoro auttaa ja tehdä heille se mikä meille Ihmisille kuuluu. On suoran kansalaisvaikuttamisen aika.

Saadesamme riittävästi nimiä, viemme adressin Espoon kaupungille, rakennusyhtiölle ja muille tarvittaville päättäjille, jotta tämä vääryys saadaan korjattua. Tämä on haaste inhimilliselle elämälle.


Ilkka Luoma