HisKi-projektin eteneminen Suomen Sukututkimusseurassa

Seuraava teksti on lähetetty Suomen Sukututkimusseuran hallitukselle, jotta se otetaan syyskokouksen 18.11.2006 esityslistalle .


Aihe: HisKi-projektin nykytila ja tulevaisuus

HisKi on seuran näkyvin osa toiminnasta ja saanut tunnustustakin. Tietoasiantuntijat ry jakoi 22.3.2006 Tietopäivien yhteydessä kunniamaininnan HisKi-projektille Vuoden Tietourakasta. Todellinen urakka HisKi on ollutkin vapaaehtoisille tallentajille ja muille toimijoille. Tietokannassa on tällä hetkellä (syyskuu 2006) 8926097 tietuetta. Kun yhden tietueen tallentamiseen kuluu nopealtakin aikaa vähintään minuutti, ovat tallentajat lahjoittaneet seuralle lähes 150000 tunnin työpanoksen. Todellinen luku on varmasti huomattavasti tuotakin suurempi. Ilman tuota pääosin ilmaista työtä ei olisi HisKiä, ei palkintoja ja jäsenmäärä huomattavasti alhaisempi. Jäsenmäärän kehityksen voi todeta seuran toimintakertomuksista.
HisKi on alentanut harrastusluonteisen sukututkimuksen kynnystä ja samalla seuran jäsenmaksutulot ovat kasvaneet selvästi. Hyvin suuri osa uusista jäsenistä on liittynyt seuraan halutessaan turvata HisKi-projektin jatkumisen. Seuran johto on myös määrätietoisesti korostanut jäsenyyden merkitystä HisKin kehityksen turvaamiseksi. Suomen Sukututkimusseuran kotisivuilta ei voi lukea, kuinka suuri osa jäsenmaksuista käytetään HisKin hyväksi. Kuvaavaa on kuitenkin edesmenneen toiminnanjohtajan parin vuoden takainen ilmoitus: HisKiin käytetään 200-300 euroa vuodessa. Seuralla on toki monia tärkeitä tehtäviä, mutta muutama sata euroa suhteutettuna jäsenmaksukertymään (yli 200000 euroa) ja ennen kaikkea vapaaehtoisten työpanoksen arvoon on kohtuuttoman vähän.
HisKin eteneminen ja lopulta valmistuminenkin lienee useimpien rivijäsenten tahto ja useille ainoa syy maksaa jäsenmaksuja. Projektin hidas ja epäsäännöllinen edistyminen ei ole kuitenkaan kiinni halukkaista tekijöistä. Vapaaehtoisiksi ilmoittautuneet tallentajat ovat joutuneet odottamaan aineistoaan jopa vuoden ja ylikin. Valmiit tallenteet eivät tule jäsenten käyttöön, vaan pahimmillaan seisovat SSS:n kätköissä useita vuosia. Tämän vuodenkin viimeinen päivitys on tapahtunut 13. helmikuuta eikä minkäänlaista aikataulua seura kykene antamaan.
Seuralla on toki moniakin tärkeitä tehtäviä, jotka vaativat sekä rahallista että varsinkin aikaa vievää työpanosta. Voimavaroja on riitettävä kuitenkin myös HisKi-projektille, joka viimeiset vuodet on ollut tärkeysjärjestyksen loppupäässä. HisKin etenemiseen ja lopulta valmistumiseen on seuran jatkossa suunnattava huomattavasti enemmän voimavaroja, vaikka sitten jonkin muun toiminnan kustannuksella.
Seuran jäsenissä on taitajia sekä siirtämään tallennettuja aineistoja tietokantaan kuin myös tallennettavan aineiston valokopiointiin ja materiaalin postitukseen. Kysymys on tahdosta, halutaanko näitäkin toimintoja jakaa, kun ilmiselvästi HisKin ylläpito ja kehittäminen ovat nyt ylisuurena rasituksena heille, jotka sitä tällä hetkellä hoitavat. 150000 tuntia ilmaista työtä jo kertoo, että tekemisen halua jäsenillä ja muillakin vapaaehtoisilla on.
Jatkossa HisKi-päivitykset tulee tapahtua ennakoitavan aikataulun mukaan kuten muutkin seuran toiminnot. Jos on niin, kuten seuran johto ilmoittaa, että päivityksetkin tehdään talkoilla, silloin on syytä talkooväkeä lisätä silläkin saralla. Halukkaita ja kykeneviä kyllä on. Tallennettavaksi tilatut aineistot tulee jatkossa toimittaa kohtuullisessa ajassa. Ei saa käydä, kuten joillekin on käynyt, että aineisto tulee niin myöhään, että tallennukselle suunniteltu aika onkin jo kulunut.
Seura kertoo kotisivuillaan, että sillä on ollut käytettävissään työllisyysvaroin palkattuja työntekijöitä v. 2005 aikana lähes sata. Yksi mahdollisuus olisi, että muutamankin työllisyysvaroin palkatun työpanos suunnattaisiin HisKiä tukeviin toimintoihin kuten monistukseen ja aineiston postitukseen, suma saataisiin purettua. Eihän ole kohtuullista, että postituksen hoitaa toiminnanjohtaja silloin, kun tärkeämmiltä asioiltaan ehtii. On voimavarojen suoranaista tuhlausta, kun vapaaehtoiset joutuvat tallennusaineistoaan liian kauan odottamaan. Siihen ei luulisi resurssipulasta kärsivällä seuralla olevan varaa. Kunnolla hoidettu HisKi kuitenkin taannee jatkossakin uusia, innostuneita, maksavia jäseniä omaksi ja lähipiirinsä iloksi sukututkimusta harrastavista ihmisistä. Kasvava innostus sukututkimukseen on myös välillisesti hyödyttänyt sekä seuraa että muitakin alalla toimijoita: moni julkaisu ja sukututkimusohjelma olisi jäänyt myymättä ilman tavallisten harrastajien intoa. Itse HisKi, joka on toteutettu ja toteutetaan pääosin talkootyönä, on syytä kuitenkin pitää jatkossakin maksuttomana. Sellaiseksi ovat tallentajat työnsä tulokset tarkoittaneetkin.
Seuran on syytä nostaa HisKi viimeinkin ja aidosti kestävällä tavalla sille kuuluvaan asemaansa seuraavaa toimintasuunnitelmaa laadittaessa ja eri toimintoja arvotettaessa. Suunnitelmista on myös tiedotettava jäseniä esimerkiksi seuran kotisivuilla. HisKin on todella näyttävä tärkeänä osana seuran toimintaa muutenkin kuin vain jäsenhankintakampanjoissa, juhlapuheissa ja lehdistötilaisuuksissa.


Marjaana Kauppinen    Ota yhteyttä adressin tekijään