Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaava pohjaa heikkoon suunnitelmaan

Kai Ylikoski
Vieras

#1 Ei liian lähelle asutusta.

09.08.2014 20:28

2 Kilometriä tuulivoimaloiden ja asutukseen on ehdoton minimi. Ranskassa vaaditaan jopa 5 kilometriä etäisyyttä.

ROKURISTI

#2 TUULIVOIMAN YLEISKAAVAN SUUNNITTELUVAIHEESSA PITÄÄ HUOMIOIDA

11.08.2014 21:03

Tuulivoiman yleiskaavassa tulee keskittyä seuraaviin tekijöihin:

1. Tuulivoimalan sijainti liian lähellä asutusta ja loma-asuntoja

(Tuulivoimaloiden rakentaminen liian lähelle asutusta on vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 1 ja 2 §:n tavoitteita hyvän elinympäristön edellytyksistä sekä terveydensuojelulain 2. luvun 6 §:n mukaista kunnan tehtävää terveellisen elinympäristön turvaamisesta.)

2. Melu-, välke-, varjostus- ja näkymien vaikutukset / ihmisille, eläimille, linnustolle ja luonnolle

(ks. Pori Peittoo, Raahe ja Vaasa = varoittavia esimerkkejä - jatkuuko edelleen täällä meillä?)

3. Pohjavesialueet, mm. kiinteistöjen omat kaivot, kuten esim. porakaivot

(Mm. syöpäsairauksien määrä on lisääntynyt ihmisillä, jotka käyttävät tuulivoima-alueiden lähettyviltä otettua pohjavettä, joko puhdistettuna tai ilman puhdistusta.)

4. Viestinnän yhteydet, tutkavaikutusten selvitykset

(TV lähetykset eivät näy, matkapuhelimet eivät kuulu, radioissa kuuluvuushäiriöitä, vrt Pori Peittoo.)

5. Luonto- ja maisema-arvot, EU:n lintu- ja luontodirektiivin lajit

(Vehmaan Rahkmalan kylässä eli aivan näiden tulevien tuulivoimala-alueiden välittömässä tuntumassa on noin 30 vuotta kestäneellä talviruokinnalla pelastettu uhanlainen merikotkakantamme, nyt Kalannin Eteläkulman alueen merikotkan pesintä vaarannetaan / tuhotaan ja saman tuulivoima-alueen sisällä pesii harvinaistunut kalasääskipariskunta.)

6. Virkistyskäyttö ja turvallisuus rakennettavilla alueilla

(Liikkuminen tuulivoimalan lähialueilla luonnossa omalla vastuulla vrt. jokamiehen oikeudet, tuulivoima vaatinut ihmishenkiä mm. Tanskassa, Saksassa, Britanniassa myös yli 1500 onnettomuutta viimeisen viiden vuoden aikana.)

7. Kiinteistöjen arvon laskeminen

(Kaavoitustoimenpiteet tuulivoimalle vaikuttavat lisäksi laajalti tulevaan maankäyttöön ja rajoittavat vuosien ajan mahdollista uutta tulevaa rakentamista näillä alueilla.)

8. Asukkaiden osallistuminen kaavoitusprosessiiin "tällaisella haravoinnillako???"

(Pitää rajata tarkemmin ja yksilöidysti juuri niihin talouksiin, jotka sijaitsevat 0,5 - 5 km. säteellä näihin suunnitteilla oleviin teollisuusluokan jättimäisiin tuulivoimaloihin)

9. Tuulivoimaloiden purkaminen

(Käyttöaste jää alle 20 %:n ja voimaloiden käyttöikä on todistetusti alle 15 vuotta, voidaanko tuottajavastuulain mukaisia taloudellisia resursseja odottaa 2700 euron osakepääomalla toimivalta tuulivoima-alan yritykseltä, kun voimalat tulevat tiensä päähän ja jo yhden voimalan purkamiseen tarvitaan nykyisten arvioiden perusteella 604.000,- euron pääomat /Lappeenrannan Yliopistossa laadittu laskelma. Maanomistajan suojaksi on luotava pitävä vakuusjärjestelmä eli samaan tapaan kuin maa-ainesten otoissa uudelleen maisemoinnit tulee suorittaa ja todennäköisesti silloin purkamisvaiheessa nämä myllyt ovat jo "cosa nostra" yritysten vastuuttomissa käsissä.)

 

Vastuuta ei voida siirtää vain tällaisten tuulivoimaloiden vaikutuspiiriin tahtomattaan joutuneille ihmiselle?   Kaavoittajan ja päättäjien vastuuta tässä ei voida siirtää, vaan se on ja pysyy.
Myllyt avomerelle

#3 Vaikuttakaa ennen kuin on myöhäistä

16.08.2014 20:35

Monikaan ei ymmärrä, kuinka kova melu muuten niin rauhallisen ja ylvään näköisen tuulimyllyn siivistä lähtee.

Sitten siinä vaiheessa kun mylly on rakennettu lähiseudulle ja asia valkenee, niin on myöhäistä nyyhkiä. - Pois muuttokaan ei enään onnistu, kun asuntoa ei saa myytyä millään hinnalla.

Jäljelle ei jää muuta kuin asuntovelka ja loppuiän kärsimys ympärivuorokautisesta melusta. Ei edes lentokentän melu ole mitään verrattuna tuulimyllyn jatkuvaan meluun.

Vaikuttakaa nyt vielä kun siihen on mahdollisuus.

ROKURISTI

#4 TUULIVOIMA PILAA KOTISEUTUMME

16.08.2014 20:49

Tuulivoima pilaa suomalaisen sielunmaiseman


JUKKA TIAINEN JOENSUU

 

Tuu­li­voi­ma on vas­ta­tuu­les­sa eri puo­lel­la Suo­mea, ei­kä ih­me. Kaik­kial­le ra­ken­ne­taan, jos ei es­te­tä. Tuu­li­voi­ma­lai­tok­sen hait­ta-alue ulot­tuu sa­to­jen ne­liö­ki­lo­met­rien alueel­le.

Na­pa­kor­keu­del­taan 65 met­ri­nen tor­ni nä­kyy 26 ki­lo­met­rin pää­hän ja si­jait­see yleen­sä mäen pääl­lä. Nyt suun­ni­tel­mis­sa on voi­ma­lai­tok­sia, joi­den sii­vet pyö­ri­si­vät jo­pa yli 150 met­ris­sä.

Luon­to on par­haim­mil­laan, kun sii­nä nä­kyy mah­dol­li­sim­man vä­hän ih­mi­sen toi­min­taa. Luon­toa tu­ris­tit­kin tu­le­vat et­si­mään. Tuu­li­voi­ma­lai­tok­set te­ke­vät suo­ma­lai­ses­ta luon­nos­ta teol­li­suu­sa­lueen. Me me­ne­täm­me sie­lun­mai­se­mam­me, jos­sa rau­hoit­tua.

Voi­ma­loi­den ra­ken­ta­mi­nen on täy­sin kan­nat­ta­ma­ton­ta il­man val­tion tu­kea. Bis­nes­hait ovat hais­ta­neet il­mai­sen ra­han. Ei­vät he it­se siel­lä myl­ly­jen juu­res­sa asu, ei­vät­kä he vä­li­tä mai­se­mas­ta. Eh­do­tan­kin la­kia, jo­ka kiel­tää tuu­li­voi­ma­loi­den ra­ken­ta­mi­sen si­sä­maas­sa ko­ko­naan. Ma­ta­lat voi­ma­lat kau­pun­kien teol­li­suus- ja sa­ta­maa­lueel­la voi­tai­siin sal­lia, ja ran­ni­kol­la nii­tä voi­si ol­la kes­ki­te­tys­ti tar­kas­ti ra­ja­tuil­la alueil­la.

ROKURISTI

#5 TUULIVOIMALAT UHKA TERVEYDELLE

16.08.2014 20:53

Tuulivoimaloiden melusaaste on uhka terveydelle

MIELIPITEET | Länsi-Suomi | | 1

Mielipiteet

Viime aikoina on lehdissä ollut kirjoituksia uusien suurten tuulivoimaloiden aiheuttamista terveyshaitoista. Tieteellisiä tutkimuksia asiasta myös löytyy runsaasti. On kuitenkin vedottu siihen, että ympäristöministeriön ohjeita noudattaen jättivoimalat voidaan rakentaa lähiasukkaiden terveyttä ja viihtyisyyttä vaarantamatta. Näin asia ei valitettavasti ole.

Suomen tuulivoimayhdistys (STY) eli tuulivoimatoimijoiden etua ajava järjestö on ollut rahoittamassa ja työryhmässä merkittävässä roolissa luomassa uusia ympäristöministeriön melumallinnusohjeita. Tuloksena olivat ohjeet, jotka eivät mallinna todellista jättituulivoimaloiden melupäästöä, vaan ne ovat täysin tuulivoimayhtiöiden toiveiden mukaiset. Yritetään saada oikeutus rakentaa voimalat vain 500–600 metrin päähän asunnoista vaikka tiedetään, että ihmiset kärsivät suurten tuulivoimaloiden melusta kahden kilometrin päässä. Nyt STY on mukana ympäristöministeriön työryhmässä, joka pohtii nykyisten melurajojen löysentämistä.

Tämä kaikki tapahtuu nähtävästi ympäristöministeri Ville Niinistön siunauksella, sillä Vaasan Wind Exchange-tapahtumassa hän arvioi tuulivoimaloiden ympäristömelurajojen olevan liian tiukat ja että niitä tulisi löysentää.

Suomi on roimasti edellä uusiutuvan energian tavoitteissaan, sillä sen osuus jo vuonna 2013 oli ennakkolaskelman mukaan 37 prosenttia, kun tavoite on tuottaa uusiutuvilla vuoteen 2020 mennessä 38 prosenttia energian loppukulutuksesta. Kuitenkin rahaa lapioidaan yhä yli kaksi miljardia euroa tuulisähkön suoraan tukeen sekä 1,5 miljardia tuulivoimaloiden vaatimiin sähköverkkoihin. Tuulivoimatuki on jo nostanut sähköveroa ja se vaikuttaa vähävaraisimpiin eniten.

Tämän lisäksi kymmenet tuhannet suomalaiset tulevat maksamaan tuulivoimayhtiöille piilotukea kiinteistöjen arvon alenemisista yhteensä jopa miljardi euroa. Yöllisen tuulivoimamelun aiheuttamalle unettomuudelle ja muille terveyshaitoille on vaikeaa antaa hintalappua.

Tuulivoimaloiden syöttötariffi myytiin poliitikoille väittämällä, että saadaan jopa yli 30 000 uutta työpaikkaa tuulivoimateollisuuteen. Vuonna 2010 tuulivoimateollisuus työllisti virallisen tiedon mukaan yli 4 000 henkilöä. Vuonna 2013, kaksi vuotta syöttötariffin voimaantulon jälkeen, tuulivoimateollisuus työllisti 2 000 henkilöä.

Tämän jälkeen tuulivoimaloita valmistanut WinWind on mennyt konkurssiin, tuulivoimaloiden vaihteita valmistava Moventas vähentänyt työtekijöitä, jne. Olipa todellinen työllisyysluku nyt mikä tahansa on jo selvää, ettei vakinaisia työpaikkoja ole saatu muutamia huoltomiehiä lukuun ottamatta (yksi huoltomies kymmentä tuulivoimalaa kohti).

Tuulivoimaloiden lähiasukkaiden hyvinvoinnin huomiotta jättäminen ei kuulu enää tähän päivään. Uskon vahvasti, että Suomessa poliittinen tahto menee vielä kansalaisten, ei tuulivoimasijoittajien tarpeiden edelle. Kestävän kehityksen periaatteen tarkoituksena on luoda hyvän ja terveellisen elämisen mahdollisuudet. Nyt niitä ollaan tuhoamassa tuulivoimaloiden lähiasukkaiden terveyden ja ympäristön osalta.

 

 

 

Jari Vihriälä

ROKURISTI

#6 MERIKOTKA EI OLE ENÄÄ MIKÄÄN ESTE UUDESSAKAUPUNGISSA

16.08.2014 21:17

Merikotkan pesä poisti yhden tuulivoima-alueen Varsinais-Suomen kaavaehdotuksesta

RAUMA JA ALUE | Länsi-Suomi | | 2

Varsinais-Suomen maakuntahallitus päätti maanantaina uuden tutkimustiedon perusteella poistaa Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavaehdotuksesta Santtio-Kiimkallion tuulivoimatuotantoon soveltuvan alueen. Alue sijaitsee Vehmaan ja Uudenkaupungin kunnissa.

Edellisen maakuntahallituksen kokouksen jälkeen alueella on havaittu pesitty merikotkan pesäpuu, josta on rengastettu kaksi merikotkan poikasta.

Vaihemaakuntakaavan lähtökohtana on ollut, että tuulivoimatuotantoon soveltuvia alueita ei osoiteta linnuston kannalta tärkeille pesintä-, ruokailu- tai muuttojen levähdysalueille, jotka on suojeltu Natura -alueina tai linnustollisesti tärkeinä alueina.

Tiedossa olevien merikotkien pesäpuiden suhteen on noudatettu kahden kilometrin suojaetäisyyttä.

Huolimatta edellä olevasta Varsinais-Suomen Maakuntaliiton aiemmasta päätöksestä, on tässä Uudenkaupungin kaupungin uudessa tuulivoiman yleiskaavassa nyt tasan vuoden jälkeen uudestaan otettu esille Kalannin eteläkulman tuulivoima-alue, jonne ollaan sijoittamassa 6 jättimäistä teollisuusluokan tuulivoimalaa ja tämä samainen merikotkan pesä on alle 2 kilometrin etäisyydellä tästä nyt uudelleen henkiin herätetystä tuulivoimala-alueesta.  Kaiken huipuksi tämä merikotkien pesä on tämän tuulivoimala-alueen itäpuolellä, kun kotkien saalistus ja lentoalue on tarkkaan suoraan tämän tuulivoima-alueen yli merelle.  Kun myllyt käynnistyvät, on ensimmäinen kotkan lento tuulivoima-alueen yli ns. surman lento, sillä kotka ei osaa väistää lähes 300 km/h pyöriviä jättikokoisia tuulivoimalan lapoja, vaan muurskaantuu niihin.  Lisäksi tämän alueen sisällä pesii Perkiön kyläläisten tarkoin seuraama kalasääskien pariskunta, pesästä on vuonna 2013 rengastettu poikaset.  Todetaan vielä, että Vehmaan Rahkamalan kylässä on yli 30 vuotta kestäneellä talviruokinnalla oltu pelastamassa Suomen luonnosta jo häviämässä ollutta merikotkakantaa.  Nyt useita tuulivoimala-alueita on suunnitteilla tämän Uudenkaupungin tuulivoiman yleiskaavan mukaan tämän samaisen alueen lähistölle, mm. Kalannin Paullähteen alueelle eli aivan tähän välittömään tuntumaan.  Mainittu alue on merikotkien pesintä-, päiväliitely- ja saalistusaluetta, siis hieno erämaaalue vielä näin lähellä asutusta.

ROKURISTI

#7 TUULIVOIMABISNES VASTAAN TODELLISET IHMISELÄMÄT

16.08.2014 21:36

Tuulivoimabisnes vastaan todelliset ihmiselämät

MIELIPITEET | Länsi-Suomi | | 0

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa lainatakseni "kyllä minä niin mieleni pahoitan", kun seuraan tätä järjetöntä tuulivoimalobbausta ja toisaalta ihmisten todellista hätää heidän tulevaisuudestaan.

Näyttäisi siltä, että jostain käsittämättömästä syystä kunta- ja jopa valtiotason päättäjien joukossa on useita henkilöitä, jotka ovat kyvyttömiä sisäistämään objektiivista tietoa, muodostamaan omat mielipiteensä tuohon tietoon perustuen ja toimimaan tämän jälkeen kuntalaisten tai kansalaisten parhaaksi. Lobbausyritykset menevät läpi ja osa päättäjistä ajattelee lyhytnäköisesti vain omaa etuaan - ja valitettavasti toimii tämän mukaan päätöksenteon hetkellä. Tämä on pöyristyttävää ja todella pelottavaa.

 

Jari Suominen aloitti mielipidekirjoituksensa ("Miten yhdellä sijoitetulla eurolla voi saada työtä ja hyvinvointia 10 euron edestä?", Länsi-Suomi, 6.5.2014) kertoen työttömyyden aiheuttamista kustannuksista ja kurjista ihmiskohtaloista. Hän jatkoi: "Tätä vastaan on vaikea ymmärtää keskustelua, jossa tärkeimpiä arvoja tuntuvat olevan oman mökin tai kiinteistön arvo, ja saako tuulivoimala kuulua tai näkyä horisontissa." Minun on puolestani vaikeaa - ellei mahdotonta - ymmärtää, miten Suominen sulkee silmänsä mahdolliselta tapahtumaketjulta, jossa kiinteistön arvon laskiessa myös talon vakuusarvo laskee ja pankki alkaa pyytää lisävakuuksia mahdolliselle lainalle. Kyllä tästä voi seurata aivan yhtäläisiä tragedioita yksilöille ja perheille kuin työttömyydestäkin. Ei raha puussa kasva, vaikka se tuulivoimatuottajien myllyissä näemmä kasvaakin.

 

Vaikkei Suominen titteliään tai organisaatiotaan ilmoittanutkaan kirjoituksessaan, uskallan olettaa, että kyseessä on Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) puheenjohtaja, koska TuuliWatti-sivustolla on julkaistu vastaava kirjoitus ja STY:n puheenjohtaja Suominen on listattu yhdeksi sivuston kirjoittajista. Suominen kertoi Ajankohtainen kakkonen -ohjelmassa 12.11.2013, etteivät tuulivoimalat vaaranna fyysistä terveyttä, mutta voivat stressin kautta vaikuttaa esimerkiksi unettomuuden muodossa. Olen ymmärtänyt, että pitkään jatkuvalla stressillä tai unettomuudella voi olla suurtakin vaikutusta fyysiselle terveydelle - eikö tuulivoimalat tällöin nimenomaan voi vaarantaa fyysistä terveyttä?

 

Lauselma "jokainen torppa" sai karvani pystyyn. Herää todellakin kysymys, onko toinen ihminen toista arvokkaampi. Jos tuulivoimaloista ei ole haittaa, miksei niitä ole Helsingissäkin tai muualla pääkaupunkiseudulla? Kärjistäen ilmaistuna siellähän se sähkökin kulutetaan. Miksi maaseudun asukkaiden elinolot ovat uhrattavissa, jotta Helsingin keskustassa voidaan pitää näyteikkunat valaistuina, osa varmasti yölläkin? Eiköhän sieltä löydy joku 50 x 50 -metrinen pläntti, joka voidaan raivata ja laittaa mylly tuottamaan?

 

Vähintään päättäjien kannattaa tutustua objektiiviseen tietoon tuulivoimaloista ja erityisesti niiden vaikutuksista ihmisiin, terveyteen ja subjektiivisiin kokemuksiin. Googlettamalla esimerkiksi "wind turbine effects on health" ja valitsemalla sitten tieteelliset artikkelit haulle löytyy heti alusta 4 mielenkiintoista tutkimusta.

Kyseiset julkaisut on luokiteltu myös Julkaisufoorumissa, jonka tarkoituksena on toimia tieteellisen julkaisutoiminnan laadun indikaattorina.

 

Tuulivoiman innokkaimpien puolustajien motiivi lienee selvä, enkä tarkoita nyt ympäristökysymyksiä. Mutta onko kukaan pysähtynyt ajattelemaan, miksi ihmeessä vastustajat vastustaisivat tuulivoimaa ellei siitä olisi aiheutunut todellisia koettuja haittoja?

 

Haluaisin nähdä tieteellisiä, vertaisarvioituja tutkimuksia, jotka osoittavat, ettei tuulivoimasta aiheudu esimerkiksi terveyshaittoja lähiseudun asukkaille. Enkä puhu nyt mistään konsulttifirmoilla teetetyistä "mitä-haluatte-tuloksiksi?" -tutkimuksista, vaan todellisesti riippumattomien tahojen tekemistä tutkimuksista. Onko sellaisia?

 

Olin ennen tuulivoiman kannattaja - varmasti kaikki lähtökohtaisesti ovatkin. Olisihan se hienoa, jos saisimme energiaa tuosta puhtaasta ja ehtymättömästä lähteestä ilman kohtuuttomia haittavaikutuksia. Mutta kun asiaa tutkii tai siitä kuulee hiemankin enemmän, niin on todettava, ettei näin valitettavasti ole. En edes ala kommentoida tuulivoiman tehottomuutta tai kyseisen energiatuotantotavan taloudellista tekohengitystä, koska en tiedä niistä tarpeeksi. Minulle riittää tässä vaiheessa liian lähelle asutusta rakennettavien tuulivoimaloiden vastustamisen syyksi lähiseudun asukkaille, ja sitä kautta koko yhteisölle, aiheutuvat haitat.

 

Kyllä en ymmärrä tätä touhua.

 

Tuuli Keskinen (o.s. Laivo)

Kyse oli kahden kilometrin suojaetäisyydestä asutukseen, mitä mm. Sosiaali- ja terveysministeriö nyt suosittavat.
- Jos tällaisesta raja-arvosta päätetään, että jokaisesta torpasta Suomessa ja jokaisesta mökistä olisi kahden kilometrin suojaetäisyys, se pysäyttäisi tuulivoimarakentamisen saman tien, sanoo alan teollisuutta edustavan Suomen Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Suominen.
 

Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Suominen on yllättynyt siitä, että uusia pelin sääntöjä on tulossa. Teollisuus yrittää vaikuttaa tilanteeseen.

- Jonkun täytyy poliittisesti päättää, että pitääkö suomalaisten kestää jotain ääntä tai ei. Se on nyt mitä poliitikkojen pitää tehdä.

ROKURISTI

#8 TUULIVOIMAYHDISTYKSEN LASKELMAT SAAVAT TÄSSÄ KYYTIÄ

16.08.2014 21:55

 

Tuulivoimassa huonoja puolia - ja paljon niitä

Tuulivoimayhdistyksen laskelmat saavat kyytiä täällä:
Tätä kannattaisi levittää varsinkin kuntapäättäjille, niin ehkä tulisivat huomaamaan kuinka heitä viedään kuin pässiä narussa / STY Jari Suominen ja Tuuliwatti Oy.

 
ajattelu on raskasta työtä

#9 HINKU-hölmölä

17.08.2014 16:27

abcdef abcdef

Tämä tappelu jatkuu niin kauan kuin SYKE on rahoittamassa Ukin HINKU-hourailua. Tässä prosessissa me asukkaat olemme pelkkiä pelinappuloita. Ukin HINKU-työryhmä ajattelee vain itseään ja kuviteltuja saavutuksiaan, niin ja, siitä heille vieläpä maksetaan. Työryhmä on sitouttanut kaupungin vähentämään CO2-päästöjä utopistiset 80%, ja lääkkeenä tähän on vielä utopistisempi massiivinen tuulivoima.

Lainaus kaupungin virallisista papereista: 

Uusikaupunki jatkaa hinku-hankkeessa

Uudenkaupungin kaupunginhallitus käsitteli asiaa 26.8.2013 kokouksessaan ja päätti yksimielisesti, että Uudenkaupungin kaupunki jatkaa Hinku- hankkeessa. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyy kaupungin Hinku- työryhmän toimintasuunnitelman
Toimintasuunnitelma kattaa kuluvan vuoden toiminnot. Syksyn aikana valmistellaan toimintasuunnitelma vuodelle 2014.

Taustaa, yleensä tälle hulluudelle:

Vuosia sitten, tuolla suuressa maailmassa, pari heppua, Al Gore ja Michael Mann, tiesivät miten massojen heikkoja mieliä ohjaillaan, ja näiden herrojen jätösten jäänteet ovat nähtävissä täällä pohjolan perukoillakin.

Vakavia asioita voi höystää hieman huumorillakin:

   http://www.youtube.com/watch?v=WMqc7PCJ-nc

Rahan perässä

#10 Re: MERIKOTKA EI OLE ENÄÄ MIKÄÄN ESTE UUDESSAKAUPUNGISSA

17.08.2014 21:04

#6: ROKURISTI - MERIKOTKA EI OLE ENÄÄ MIKÄÄN ESTE UUDESSAKAUPUNGISSA 

Merikotkat liitelevät päivittäin myös merimetsoille rauhoitetun Urpoisten saaren ja Ruuhikarien ympärillä. Hangon saaressa olevat tuulimyllyt ovat jo nyt uhka myös Suomen suurimmalle merimetsoyhdyskunnalle. Jos alueelle rakennetaan pyyhkäisyalaltaan jalkapallokentän kokoisia tuulimyllyjä, niin alueen runsas lintukanta tulee varmasti kärsimään.

Merimetsoyhdyskunnasta ei ole kuin 1,2 km tuulimyllyille.

Luonnonsuojelualue ja kaksi rauhoitettua lintulajiakaan ei taida olla este Uudessakaupungissa! Vain raha ratkaisee.

 

Miksi?

#11 Päättäjät - Uusikaupunki on merenrantakaupunki!

17.08.2014 21:57

Mitä järkeä on kaavoittaa myllyjä paikkoihin, joissa ne aiheuttavat vastustusta ja häiriötä kun on olemassa paikkoja, joissa myllyistä ei ole kenellekään mitään haittaa?

Hyttyskari olisi ollut riittävän iso kari tuulimyllyn paikaksi. Ugin edustan avomeri on täynnä vastaavan kokoisia  kareja ja luotoja. Miksi ne eivät kelpaa tuulimyllyjen sijaintipaikaksi?

Ainakin tuuliolosuhteet olisivat mitä parhaimmat.  Lisäksi tilaa olisi niin, että kaikki Ugiin tulevat tuulimyllyt voitaisiin sijoittaa sinne. Ei luulisi merikaapelin vetokaan sinne tulevan kohtuuttoman kalliiksi kun sen taakse saisi useita tuulimyllyjä.

Miksi Uusikaupunki ei hyödynnä tätä mahtavaa mahdollisuutta?

 

ROKURISTI

#12 HALLITSEMATONTA TUULIVOIMAN RAKENTAMISTA

18.08.2014 11:00

Tuulivoiman rakentamista ei tunnu hallitsevan kukaan

16.5.2014 2:00 0 
Esko Salmela
 

Vielä viitisen vuotta sitten teollisuus piti tuulivoimaa näpertelynä, johon ei kannattanut suhtautua vakavasti. Vuonna 2009 Suomessa oli kaksi tuulivoimahanketta, vuosina 2010–2011 vain neljä.

Sitten luotiin silloisen ministerin Mauri Pekkarisen (kesk) johdolla niin sanottu syöttötariffi: tuulivoimalla tuotetulle energialle tuli ruhtinaallinen takuuhinta.

Viime vuoden lopussa, siis vain kaksi vuotta siitä, kun tämä tuulivoiman tuki toteutui, Suomessa oli jo lähes 300 tuulivoimahanketta eli tuhansien voimaloiden suunnitelmat.

Suomessa on tuskin millään alalla aikaisemmin nähty tällaista yhden teollisuusalan buumia. Hankkeissa on mukana osuuskauppoja, vakuutuslaitoksia, Metsähallitus, kulttuurilaitoksia, finanssiyhtiöitä, ulkomaisia sijoittajia ja tyhjätaskuja muutaman tuhannen euron pääomalla.

Nyt entiset tuulivoiman väheksyjät liputtavat tuulivoiman puolesta ja katsovat olevansa eturintamassa luotaessa uutta puhtaampaa maailmaa.

Liputus on todella kannattavaa. Yhden myllyn on katsottu tuottavan noin 700 000 euroa vuodessa.

Hallitus on sitoutunut maksamaan tuulivoiman tukea, kunnes tuulivoiman tuotanto saavuttaa 2 500 megawatin rajan. Jo nyt tuulivoimaa on Suomessa rakenteilla tai hankkeilla yli 11 000 megawattia. Ala on kuumentunut. Nyt käydään kauppaa jo pelkistä alueista, joihin luvat tuulivoimaloille on hankittu, mutta esimerkiksi itse voimalat, tiestöt ja syöttöliittymät puuttuvat. Ostaja hoitaa loput ja korjaa tuntuvan tuotantotuen.

Nykyiset tuulivoimalat ovat jättiläislaitoksia, yli 200 metrin korkuisia torneja. Yksi jättiläistorni vaatii metsään jalkapallokentän kokoisen, puhtaaksi hakatun tuulenotto- ja huoltokentän. Kun yhdessä niin sanotussa tuulivoimapuistossa on kymmeniä voimaloita, menetetyn metsän ala on todella tuntuva.

Kuntien asukkaita ei näissä asioissa juuri kuulla. Säännöksiä, jopa Århusin sopimusta, kierretään monin tavoin, ja voimaloiden haitat kaatuvat kunnan vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden niskaan. Asukkaat tuntevat itsensä voimattomiksi, usein edes tietoa ei saada ajoissa. Monilla paikkakunnilla kuntalaiset ovat liittyneet yhteen korostaakseen tuulivoimaloiden haittoja ympäristölle ja asukkaille.

Esimerkiksi Kemiönsaarella, jonne kaavailtiin sataa voimalaa, on parhaillaan hankkeilla Gräsbölen alueen voimalat luonnonsuojelualueen rajalle, arvokkaalle kallioalueelle, Natura-alueen lomaan. Toiselle, Olofsgårdin arvokkaalle saariston lintualueelle, on vastoin maakuntakaavaa hahmoteltu 18 voimalan puistoa. Merikotkat ovat alueen taivaalla lähes jokapäiväinen näky.

Maailman luonnon säätiö WWF suositteli noiden alueiden säästämistä tuulivoiman rakentamiselta. Silti WWF on nyt hiljaa. Tuulivoiman rakentaminen Suomessa ei näy olevan kenenkään hallinnassa. Vai pitäisikö sanoa, että sitä hallitsevat tuulivoimaa rakentavat yhtiöt?

Esko Salmela
Taalintehdas, Kemiönsaari

tube

#13 Re: Re: MERIKOTKA EI OLE ENÄÄ MIKÄÄN ESTE UUDESSAKAUPUNGISSA

18.08.2014 15:53

#10: Rahan perässä - Re: MERIKOTKA EI OLE ENÄÄ MIKÄÄN ESTE UUDESSAKAUPUNGISSA 

 Käsittääkseni luonnonsuojelualue on olemassa  sen vuoksi etteivät rauhoitetut ja vähemmän pidetyt merimetsot leviäisi Urpoisten ulkopuolelle, vaan saarella saavat metsot  mellastaa vapaasti ja jälkihän on tunnetusti hirveää. Mutta nyt näyttää siltä, että ne leviävät kuitenkin. Merimetsokanta on jo tarpeeksi suuri ja koska merikotka on merimetson ainoa luonnollinen vihollinen, on Urpoisten saari kotkille mahtava seisova pöytä. Tämän vuoksi pitäisi Urpoisten lähialueet rauhoittaa tuulivoimavapaiksi, etteivät merikotkat niihin törmäisi ja merimetsot pääse leviämään aivan holtittomasti ympäri saaristoa. 

Aikalisä

#14 Re: HALLITSEMATONTA TUULIVOIMAN RAKENTAMISTA

18.08.2014 16:48

#12: ROKURISTI - HALLITSEMATONTA TUULIVOIMAN RAKENTAMISTA 

Tuulimyllyjen kaavoittamisessa pitäisi olla erityisen varovainen, koska määrä lisääntyy näin räjähdysmäisesti ja niiden vaikutusten selvitys ja lainsäädäntö laahaa pahasti jäljessä.

Todellisuudessa tässä asiassa ei ole kellään muulla kiire kuin suuria tukirahoja kyttäävillä tahoilla. Nyt olisi kaikista järkevintä puhaltaa peli poikki, niin pitkäksi aikaa, että lainsäädäntö ehtii mukaan.

Puutteellisen tiedon perusteella laadittuun kaavaan heitetyt rahat menevät kankkulan kaivoon.

ROKURISTI

#15 VIHREYDELLÄ ON RAJANSA / KTS EMMA KARIN HALAUS

18.08.2014 19:54

Emma Kari halasi tuulivoimalaa

 

Emma Kari, Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja sekä ympäristöministeri Ville Niinistön palkattu erityisavustaja, pääsi halaamaan isoa tuulivoimalaa Porissa. "Mahtavaa että näitä hankkeita saadaan eteenpäin!", kertoo Emma Kari joka facebook-kuvassaan halaa Suomen suurinta tuulivoimalaa, napakorkeudeltaan 140-metristä ja 4,5 megawattista Gamesan valmistamaa ja TuuliWatin pystyttämää voimalaa Porin Peittoossa. Samassa päivityksessä Emma Kari väittää, että tuulivomarakentamisen lupanormit ovat Suomessa Euroopan tiukimmat vaikka Suomessa ei ole edes lainsäädäntöä tuulivoimamelun mallintamiseen tai sen välkkeen rajoittamiseen.

Aiheesta enemmän Pro Pyhäranta tuulivoimaa käsittelevillä sivuilla.

Mitä poliitikko ei tekisi

#16 Re: VIHREYDELLÄ ON RAJANSA / KTS EMMA KARIN HALAUS

18.08.2014 20:53

#15: ROKURISTI - VIHREYDELLÄ ON RAJANSA / KTS EMMA KARIN HALAUS 

 On eri asia käydä Helsingistä halaamassa myllyä kuin asua sen melussa loppuikänsä. Muutenkin vihreä politiikka on kaukana luonnonsuojelusta.

Sitä en ymmärrä, että miksi avomeri ei kelpaa myllyjen sijoituspaikaksi, jos niitä tänne välttämättä halutaan? Olisin kiitollinen jos joku vastaisi siihen.

Yhteistyöllä eteenpäin

#17 Uusikaupunki mukaan Pro Pyhärantaliikkeeseen

18.08.2014 21:36

Päättäjät lukekaa tämä:

http://www.propyharanta.fi/394684359

Hyvin perusteltua tietoa tuulivoimasta.

 

Adressiin allekirjoittajat:

Olisiko aika laajentaa Pro Pyhäranta liikkeen toiminta käsittämään myös Uusikaupunki?

Olemme Pyhärantalaisten kanssa aivan samassa veneessä. Pyhärantalaisilla näkyy olevan paljon kokemusta ja tietoa. Meillä taas väestöpohjaa, jotta asia saisi enemmän painoarvoa ja näkyvyyttä.

TURVAETÄISYYS JOKAISEEN MÖKKIIN JA TORPPAAN

#18 EI TOIMITA KUTEN PORIN PEITTOOSSA

19.08.2014 07:27

Tuulivoima vie Suomen konkurssiin

MIELIPITEET | Länsi-Suomi | | 0

Mielipiteet

On käsittämättömän hölmöä, ettei jo valmiina olevista tuulivoimala-alueista saada tietoja paperille muiden hankkeiden malliksi ja kunnanvaltuustoille tiedoksi, miltä pohjalta voitaisiin sijoituspaikkoja harkita.

Porissa Peittoonkorven tuulivoimalat ovat valmiina ja sadan ihmisen meluvalitus on kaupungin käsittelyssä. Samalla valmistellaan uusia hankkeita.

On ehdottoman tärkeää tutkia ongelmat perusteellisesti ennen kuin hankkeita viedään härkäpäisesti eteenpäin ja lupia voimaloille myönnetään. Näin voidaan välttyä turhilta kuluilta. Mikäli selvitykset ovat alkuvaiheessa olleet riittämättömiä, voi tulevaisuudessa olla odotettavissa yllättävän iso lasku yhteiskunnalle. Suomi on ajautumassa konkurssiin tuulivoiman ansiosta.

Tuuli on halpaa, mutta tuulivoima on kallista. Sähkön hinta pitää nousta pilviin ennen kuin tuulivoima on itsessään kannattava sähköntuotantomuoto, nyt sitä tuetaan julkisista varoista ja jätetään yhteiskunnan perusrakenteiden ylläpito tuuliajolle, oman onnensa varaan.

Tuulivoimala on lyhytikäinen, tekniikka ei toimi kuin ehkä 15 vuotta korkeintaan. Meillä on tulevaisuuden ongelmana arvottomiksi käyneet tuulivoimalat, jotka siivotaan pois metsistämme yhteiskunnan rahalla.

Seuraava vaihe on valitus hallinto-oikeuteen. Tuulivoimaloiden tuottamia ääniä ei ole riittävästi selvitetty.

Tuulivoimalat tuottavat laajasti supervaarallisiksi osoitettuja matalataajuisia 20 - 200 Hz meluääniä. Nämä aiheuttavat terveysongelmia ihmisille ja eläimille, hevosen varsat syntyvät epämuodostuneina, lehmät eivät lypsä ja märehdi normaalisti ym. Ihmiset eivät saa nukutuksi ja kärsivät unettomuudesta jne. pahoinvoinnista, tinnituksesta, stressistä. Tehokkaat ja korkeat voimalat ovat vaarallisia vielä viiden kilometrin etäisyydellä.

Ei tällä valituksella rakentamisia muualle estetä, mutta asenteisiin voidaan vaikuttaa, ettei yhteiskuntamme jää vihertävän sanelupolitiikan nöyräksi suorittajaksi. Selvitykset voidaan tehdä myös puolueettomasti. Tuulifirmojen tariffirahoilla ostetut tutkimustulokset saa jättää omaan arvoonsa.

Peittoonkorven voimalat on nyt hyvä esimerkki ”parhaasta mahdollisesta asiantuntijatyöstä”, jonka Porin kaupunki suoritti. Nyt on megaluokan ongelma ratkottavana, joka voi kestää 12 vuotta, mutta siellä ovat pystyssä ja osoittamassa kaikelle kansalle että tuollaisia voi ihmisten nurkkiin pystyttää nerokkaan tariffin takia.

Siellä ovat kaikki ongelmat ja haitat mitkä tiedettiin tulevan, nyt ne ovat mitattavissa ja arvioitavissa. Luulisi tuon kiinnostavan tutkijoita, kaikki ainekset ovat vaikka tohtorin väitöskirjaa varten.

Tuulivoima on puhtaasti poliittinen ratkaisu ilmasto- ja energiapolitiikassa. Se on olemassa vain korkean valtion apurahan, ”nerokkaan tariffin” takia. Eikö olisi jo aika siirtyä poliittisesta päätöksestä analyyttiseen, teknisten ja taloudellisten tosiasioiden mukaiseen toimintaan?

Se ei ole yksinkertaista; Se on terveysongelma; Se on saastuttavaa; Se ei ole ilmaista; Se on kallista; Se on monimutkaista.

 

 

 

 

Hannu Aro, Luvia

NEROKAS TARIFFI HOUKUTTELEE

#19 PELIN JUONI

19.08.2014 08:07




"Tunteella vai taidolla?"

Ei tässä kyllä tunteilla ole mitään sijaa; täysin kylmäverisestä yhteiskunnan tukirahojen metsästyksestä on nyt kyse. Ihan ennätyslukemiin tuulivoiman kohdalla korotettu säätötariffi on aiheuttanut sen, että tuulivoimayhtiöitä syntyy nyt kuin sieniä sateella ja ne lobbaavat jokaisen suomalaisen kaupungin/kunnan johtajan ja -hallituksen luona täysin härskisti. Perustetut tuulivoimayritykset ovat minimipääomalla ja -henkilöstöllä perustettuja jobbarifirmoja, joiden kantti ei todella kestä, sitten jos/kun shit hits the fan (olipa osuva). 

Otollinen maaperä löytyy, yllätys yllätys, pienistä, muuttotappiosta ja epävarmasta taloudesta kärsivistä provinssikunnista. Syykin on selvä: tuulivoimayrityksillä on tarjota kuntapäättäjille syöttinä aika houkuttelevia laskelmia mahdollisista kiinteistöverotuotoista. Ne ovat valitettavasti aivan törkeästi yläkanttiin jossain laskettuja. Mutta monesta kunnasta löytyy porukkaa, joka tämän syötin nappaa ja dollarinkuvat silmissä kiiluen lähtee hankkimaan rakennuspäätöksiä nopeimmalla ja kivuttomimmalla tavalla. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että esim. suunnittelutarveratkaisu ei ole riittävän vuorovaikutteinen ja tasavertaisuussäännön mukainen tapa ratkaista kaavoitusta, jolla pienelle paikkakunnalle saatetaan luoda "tuulipuistoja", joiden mitoitus täyttää teollisten energiavoimaloiden mittasuhteet.

Tällaiset kunnat uskottelevat vielä oikeiden faktojenkin paljastuttua, että tuulivoimalla on kuntaimagon kannalta merkitystä. Ammattitaidottomalla maankäyttösuunnittelulla on aikaansaatu kuitenkin ympäristö, jossa laajoja metsäalueita on haaskattu tuulivoimarakentamiseen. Tuulivoimasta aiheutuvat ympäristöhaitat ovat laskeneet kiinteistöjen arvon. Paikkakunnalla asuvilla on terveydellisiä oireita melun, välkkeen ja ihan yleisen vitutuksen vuoksi. Ym. Ym. Vetovoimaisuudesta on tullutkin voimakas hylkimisreaktio. Siinä imagoa.

Taloudellisesta vastuusta vielä. Kun valtio on tukirahoillaan käytännössä pitänyt tuulivoimayhtiöitä kasassa ja niiden kassavirrat ohjattu ulkomaisille tileille, haetaan yhtiö viim. 10-12 vuoden kuluttua, valtion tukirahoituksen loppuessa konkurssiin. Jälkien siivoaminen jää paikallisen maanomistajan vastuulle. Kunnan päättäjien moraalinen ja ennenkaikkea taloudellinen vastuu menetetyistä kiinteistöjen arvosta; myllyjen purkamisesta, rakennuspaikkojen siivoamisesta ja ennallistamisesta tulee varmasti vielä erittäin kriittiseen tarkasteluun. Tuulivoimayritysten tukeminen muitten elinkeinojen kustannuksella on myös tuhonnut kunnan kiinnostavuuden kaiken muun yritystoiminnan ja teollisuuden kotipaikkana.

Mitä tulee vielä lopuksi ihan tuulivoimaan energiatuotannon kannalta. Hyötysuhde on parhaimmillaan jotain 20% luokkaa. Veneilijä tietää, että kun pläkä iskee, joku korvaava liike-energia täytyy ottaa käyttöön; vetästäänpä peräprutku käymään. Sama juttu tuulimyllyjen kanssa, korvaavaa sähköenergiaa tarvitaan laitteiston säätöön ja muun energian tuottamiseen tuulettomina päivinä. Energiamuotona tuulella on vakavasti otettuna vain huvikäyttöpotentiaalia.

Ei kai kukaan tuulivoimaa sinänsä vastusta. Se on ilmaista ja ilmastonmuutoksen edetessä varmasti tuuliolosuhteetkin muuttuvat niin, että tulevaisuudessa vaan tuulee kovemmin. Mutta tässä vastustamisessa on kyse niistä vähintäinkin epäilyttävistä tavoista saada tuulivoimaa mahdollisimman nopeasti ja rajusti rakennettua. Toteuttavan osapuolen motiivina on pelkästään yhteiskunnalta saatava, poikkeuksellisen mittava tukirahoitus. Se on tosiasiassa kuitenkin veroilla kerättyä rahaa. Lainsäädäntö ja maankäytön suunnittelu jäävät tilanteessa täysin jalkoihin. Se aiheuttaa epävarmuutta ja epätasa-arvoa. Ihmisten lähiympäristöä uhkaa haittaava, täysin muusta mittakaavasta poikkeava, jopa teollinen rakentaminen. Ihmisen terveys ja hyvinvointi tulee yhteiskunnassa aina olla tärkeämpää kuin jonkun ilmastopolitiikan edistäminen. 

Jos tuulivoima on ainoa oikea ratkaisu, luulisi päättäjillä olevan malttia valmistella asiaa todellisten asiantuntijoiden ohjeistamana, suunnitteluttaa projektit aidon vuorovaikutustarkastelun siunaamina, hankkia kaikkien tahojen tuki näille erittäin laajoille rakennushankkeille. Tällä hetkellä käytössä on vain tuulivoimayrittäjien mainospuheet ja manipulointi.


POLIITTINEN RATKAISUMALLI

#20 TOIMIALAJOHTAJA SEN PALJASTAA

19.08.2014 08:24

Kyse oli kahden kilometrin suojaetäisyydestä asutukseen, mitä mm. Sosiaali- ja terveysministeriö nyt suosittavat.
- Jos tällaisesta raja-arvosta päätetään, että jokaisesta torpasta Suomessa ja jokaisesta mökistä olisi kahden kilometrin suojaetäisyys, se pysäyttäisi tuulivoimarakentamisen saman tien, sanoo alan teollisuutta edustavan Suomen Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Suominen.
 

Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Suominen on yllättynyt siitä, että uusia pelin sääntöjä on tulossa. Teollisuus yrittää vaikuttaa tilanteeseen.

- Jonkun täytyy poliittisesti päättää, että pitääkö suomalaisten kestää jotain ääntä tai ei. Se on nyt mitä poliitikkojen pitää tehdä.

Suomen nopeimmin kasvavan teollisuusalan toimialajohtajalla Jari Suomisella on aivan oma käsitys Suomen kansasta.

Suomen kansa ei tarvitse tällaista toimialaa eikä varsinkaan näin ajattelevaa teollisuuden toimialajohtajaa.

Tieto puuttuu

#21 Milloin adressi poistuu verkosta?

19.08.2014 18:34

Milloin adressi luovutetaan päättäjille?


Vieras

#22 MELUSTA JUTTUA

05.09.2014 07:45

Helsingin Sanomat 5.9.2014 käsittelee tuulivoimalan melusta syntynyttä kiistelyä otsikolla:

Ministeriöt kiistelvät, paljonko tuulivoima saa meluta.

abcdef
satakieli

#23 Re: MELUSTA JUTTUA

05.09.2014 08:17

#22: - MELUSTA JUTTUA 

abcdef abcdef

 

 

 

Helsingin Sanomissa 5.9.2014 käsitellään melua otsikolla:

Ministeriöt kiistelevät, paljonko tuulivoimala saa meluta, löytyy netistä myös netistä.

 


Vieras

#24

12.09.2014 16:26

Nykytiedon valossa tuulivoimaa ei tule rakentaa mihinkään lisää.
Ei-Hippi

#25 Re: TUULIVOIMA PILAA KOTISEUTUMME

15.09.2014 14:02

#4: ROKURISTI - TUULIVOIMA PILAA KOTISEUTUMME 

Hei!

 

Oletko koskaan tutustunut edistykselliseen tuulivoimaan? Itse olen sen tehnyt ja voin todeta, että tuulimylly voi olla äänetön ja tehokas(kokemuksena voin sanoa näin). Maiseman pilaaminen on siis pieni hinta siitä, että hillitään uusiutumattomien energianlähteiden loppumista. Uusiutumattomat energialähteet ovat ehtymässä kovaa vauhtia (esim. ydinvoimalat ei toimi ilman uraania, jota ei ole loputtomiin, öljy tulee loppumaan 40-80 vuoden sisällä, kivihiili tulee loppumaan n. 200 vuoden päästä) ja tämän vuoksi on pakko kehittää uusiutuvia energialähteitä tulevaisuuden varalle ja kehittää sitä eteenpäin. Oikeasti, kun nyt oikein ajatellaan rakentavasti, tuulivoima on hyväksi, koska se on uusiutuva energianlähde, joten se ei tule loppumaan ja varsinkaan tuulivoima EI saastuta.

Sitä paitsi, tuulivoima tulee olemaan ympäristöystävällisempi verrattuna  81%(vuonna 2008) kattavista ei-ympäristöystävällisistä tavoista tuottaa energiaa. Ja tuo kyseinen 81% on liian iso luku ja siihen tarvitaan muutos; lisäämällä esimerkiksi tuulivoimaa ja muita uusiutuvia energianlähteitä. Tulevaisuudessa tuulimyllyt tulee olemaan osa maisemaa, halusimmepa sitä tai emme.

Meluongelmat voi ratkaista sillä, että vaatii päättäjiltä edistyksellisiä tuulivoimaloita.

Tuulivoima on tulevaisuutta, älä yritä kieltää sitä.