Adressi nettipokerin kieltämistä vastaan

Valtioneuvoston asettama rahapelityöryhmä on valmis kieltämään nettipokerin pelaamisen Suomessa. Matti Ahteen johtama rahapelityöryhmä haluaisi muuttaa arpajaislakia niin, että nettipokerin pelaamista voisi rajoittaa, tai tarvittaessa estää se kokonaan. (http://media.keskisuomalainen.fi/sunnuntaisuomalainen/4955241.shtml)

Pokeri on kymmenien tuhansien suomalaisten harrastus. Arvioidaan, että yli sata tuhatta suomalaista on pelannut pokeria verkossa. Esimerkiksi Suomen suurimmalla pokeriyhteisöllä, Pokerisivut.com-sivustolla on lähes 20 000 aktiivista jäsentä. Kaikilla suomalaisilla pokerifoorumeilla keskustellaan sadoista pokeriin liittyvistä aiheista päivittäin.

Pokeri on uhkapelimuoto, jossa hyvä pelaaja voittaa. Pokeri on taitopeli, jossa tuurin osuus on hyvin pieni, ja pitkällä aikavälillä lähes olematon. Tämä erottaa pokerin muista uhkapelimuodoista: casinopelit, lotto ja etenkin kolikkoautomaattipelit ovat kaikki suomalaisille tuttuja uhkapelejä, joissa ainoastaan tuuri ratkaisee voittajan.

Raha-automaattiyhdistys kieltäytyy tarjoamasta suomalaisille omaa pokerihuonetta, jossa suomalaiset voisivat pelata suomalaisia vastaan, ja pelaamisesta saatava tuotto ohjautuisi takaisin valtiolle. Toinen valtiollinen monopoliyhtiö Veikkaus on ilmaissut kiinnostuksensa nettipokeripalvelun avaamiseen. Ruotsin valtion monopoliyhtiö, Svenska Spel, avasi viime vuoden keväällä oman pokerihuoneensa ja valtasi hetkessä kymmenien prosenttien markkinaosuuden. Ruotsissa arvioidaan olevan useita satoja tuhansia aktiivisia pokerinpelaajia.

Pokeri on ainoa valtavirran uhkapeli, jossa pelaajalla on mahdollisuus voittaa. RAY:n tarjoamissa kolikkoautomaattipeleissä sitä mahdollisuutta ei ole. "Rahapelifoorumin kanta on, että suuria ongelmia aiheuttavien yksittäisten pelien pelaamista pitää pystyä rajoittamaan", toteaa rahapelityöryhmän puheenjohtaja Matti Ahde (sd). RAY:n peliautomaatit ovat eniten peliriippuvuutta aiheuttava uhkapelimuoto Suomessa. Tulisiko rahapelityöryhmän Ahteen lausuntoon nojaten pohtia kolikkoautomaattien ikäräjan nostamista 15 vuodesta 18 vuoteen, jotta lapset eivät kehittäisi itselleen peliriippuvuutta? Tulisiko Ahteen työryhmän pohtia myös automaattien sijoittelun ja valvonnan merkitystä? Tuleeko Ahteen mielestä kolikkopelejä, Suomen suurinta peliriippuvuuden aiheuttajaa, tarjota ravintoloissa humalaisille, ja kioskeilla ala-ikäisille?

Ahde kertoo nettipokerin olevan Peluurin, ongelmapelaajien auttavan puhelimen tilastojen mukaan toisiksi pahin peliriippuvuuden aiheuttaja. Tämä on valheellista informaatiota, jopa propagandalta haiskahtavaa harhaanjohtamista. "En tiedä mistä tämä tieto on peräisin", Peluurin projektipäällikkö Tapio Jaakkola kommentoi väitettä Pokeritieto.fi-sivuston haastattelussa. Todellisuudessa koko vuoden 2006 aikana Peluuriin tuli ainoastaan 34 soittoa, jotka käsittelivät nettipokeria. Peliongelmien aiheuttajana edelle menivät kolikkopelien lisäksi muut nettipelit, pöytäpelit (esim. ruletti ja blackjack) ja Veikkauksen vedonlyönti.

Tämän tiedon valossa on pakko kysyä, onko rahapelityöryhmä Ahteen johdolla tarkoituksella antanut julkisuuteen virheellistä tietoa pokerin vaaroista, jotta yleinen mielipide saataisiin kääntymään pokeria vastaan. Pokerista maalataan mörköä, "vaarallista koukkua", kuten Ahde asian ilmaisee, mutta todellisuudessa pokerin aiheuttamat peliriippuvuusongelmat ovat aivan eri mittasuhteissa perinteisiin uhkapeleihin nähden.

Lisäksi voidaan kyseenalaistaa rahapelityöryhmän puolueettomuus riippumattomana tutkijaryhmänä. Rahapelifoorumin jäsenistöön kuuluu Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Ruohonen. Työryhmän puheenjohtaja Matti Ahde on toiminut Veikkauksen toimitusjohtajana vuodesta 1990 vuoteen 2001, jolloin joutui eroamaan tehtävästään. Veikkauksen nykyisen johdon julkinen linjaus on myönteinen nettipokeria kohtaan.

Nettipokeri on kymmenien tuhansien suomalaisten harrastus. Sen kieltäminen nykyisessä rahapelitarjontatilanteessa osoittaisi välinpitämättömyyttä pelaajia kohtaan. Pokerinpelaamiskulttuuria tulisi Suomessa kehittää, ei rajoittaa. Valtiollisten rahapeliyhtiöiden tulisi toimia vastuullisesti, ja ottaa mallia Ruotsissa tehdyistä ratkaisumalleista: Svenska Spelin pokerihuone on vajaassa vuodessa kerännyt kymmeniä miljoonia euroja valtion kassaan.