Puheenvuoro kouluruuan puolesta

Ristijärven kunnassa kartoitetaan mahdollisuutta yhdistää Vanhaintukisäätiön- ja keskuskoulun keittiöt jolloin koulun keittiö muuttuisi jakelukeittiöksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oppilaiden ruoka valmistetaan vanhaintukisäätiön keittiössä ja kuljetetaan koululle jossa se laitetaan tarjolle. Asia mahdollisesti etenee siten, että syyslukukausi 2012 aloitetaan jo syöden säätiön valmistamaa ruokaa.

Me tämän adressin allekirjoittajat olemme vahvasti sitä mieltä, että oppilaille tulisi valmistaa jatkossakin maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa paikanpäällä, koulun omassa keittiössä. Vastustamme keittiöiden yhdistämistä.

Selvää on, että raha on se mikä ratkaisee tässäkin asiassa. Toivomme kuitenkin, että päätöksen tekijät ottavat huomioon seuraavat näkökulmat joiden kautta tätä asiaa kannattaa myöskin tarkastella.

Mikä on kunnan todellinen säästö siinä tapauksessa, että Ristijärven kunta ostaa ruuat Vanhaintukisäätiön keittiöltä? Ruuat kuljetetaan koululle ja iltapäivällä astiat kuljetetaan takaisin koululta säätiön keittiölle. Koululla täytyy kuitenkin olla yksi työntekijä, joka asettaa ruuan tarjolle ja kerää tarjoilut pois sekä siistii jäljet. Mitä investointeja säätiön keittiö tarvitsee, jotta kapasiteetti riittää lisäämään ruuan valmistusta n. 140 lounaalla/päivä?

Millaista on laadultaan yhdistämisen jälkeen oppilaille tarjottava ruoka? Säätiön keittiöllä ruoka valmistuu aamupäivällä aikaisin, jotta se ehditään pakata kuljetuksiin. Kärjistäen: miltä maistuu ennen kello kymmentä valmistunut pasta, kun se tarjoillaan oppilaille kello yhdentoista jälkeen? Pyydämme ottamaan selvää ja vertailemaan miten paljon keittiöissä käytetään eineksiä ja kuinka paljon ruokaa tehdään tuoreista raaka-aineista. Haluamme, että lapsillemme tarjotaan kunnollista, ravitsevaa ruokaa joka on ennen kaikkea tuoretta ja maukasta.

Millaiset ovat oppilaiden vaikutusmahdollisuudet, jos keittiöt yhdistyvät? Ristijärven keskuskoulun keittiö ottaa vastaan oppilaiden toiveita. Ruokalistaan on sisällytetty päiviä jolloin ruoka tehdään oppilaiden toiveiden pohjalta. Tätä vaikutusmahdollisuutta tuskin enää keittiöiden yhdistyessä on.

Poistuvatko perinteiset juhla-ateriat? Koululla on otettu kiitettävästi huomioon kasvatuksellinen näkökulma ruuan valmistuksessa. Koululla valmistetaan vuodenaikojen mukaan juhla-aterioita. On mieltä lämmittävää lukea Kainuun sanomista Ristijärven keskuskoulun ruokalistaa jossa kerrotaan lapsille tarjottavan esim. ystävänpäivälounas, pääsiäisateria, vappulounas, itsenäisyyspäivän ateria, jouluateria ja joulupuuro. Muiden kuntien ruokalistassa tällaista harvemmin näkyy.

Miten olisi, jos Ristijärven kunta tekisikin poikkeuksellisen ja rohkean ratkaisun ohjaten säästösakset leikkaamaan muita, vähempiarvoisia asioita? Mitäpä jos päätetäänkin, että jatketaan ruuan valmistusta koulun keittiössä? Se varmasti toisi pienelle kunnallemme rutkasti positiivista julkisuutta ja kuntalaisille tunteen siitä, että asioita arvostetaan, arvotetaan ja punnitaan muillakin puntareilla kuin rahalla.

Ristijärven keskuskoulun oppilaille jatkossakin ruuan tuoksuisia aamupäivän oppitunteja toivoen!