Rapistuneet koulurakennukset on hoidettava kuntoon

Maassamme on satoja koulurakennuksia, jotka ovat rapistuneet tai ovat rapistumassa käyttökelvottomaan kuntoon, koska niissä ei ole tehty säännöllisin väliajoin kuntokartoitusta.

Maassamme on niin homekouluja kuin kosteusvahingoista kärsineitä koulurakennuksia, joista on tullut vesi rapististusneesta katto- ja seinärakenteesta läpi. Kun kosteus pääsee rakennuksen eriteisiin, alkaa sinne kerääntyä hometta ja vähitellen home leviää rakennukseen sisälle. Hometta ei välttämättä näe, mutta sen tuntee erilaisina hengityselinoireina kuten esim. nenän tukkoisuutena ja yskimisenä. Myös erilaiset ihoallergiat kuten ihon kutina, punotus, veden valuminen silmistä ja silmien kirvely saattavat olla oire ympäristössä olevasta homeongelmasta. Yleensä oire helpottaa, kun pääsee pois kyseisestä ympäristöstä.

Ainakin Vantaan Kuusiston koulussa vuonna 1998 tehdyn kuntoarvion mukaan rakennus on todettu erittäin huonokuntoiseksi. Koulussa on ämpäreitä rakennuksen lattioilla vuotokohdissa, mistä vesi tulee läpi. Rakennukselle ei todennäköisesti ole tehty yhtään mitään sen kunnon parantamiseksi. Asiassa on katsottu pimitettävän tietoja kuntapäättäjiltä. Kymmeniä vantaalaiskouluja uhkaa sulkemispäätös ja oppilaat kuljetetaan muihin kouluihin, jotka sijaitsevat kauempana heidän kotoansa, koulukyydit kunnalle maksavat ja oppiminen suuremmissa ryhmissä on heikompitasoisempaa kuin pienissä. Mitä tehdään tyhjilleen jääneille huonokuntoisille koulurakennuksille? Revitään ilmeisesti maan tasalle ja maa otetaan muuhun käyttöön. Järkevää.

Vantaan tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius kiistää syytökset tietojen pimittämisestä. Hänen kertoo, ettei tietoja pääse katsomaan tilakeskuksessa paikan päällä, ja viranomasiilla ei ole aikaa lähettää tietoja sähköpostitse. Asia on järjestelykysymys, että osaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, koska ongelma on ollut tiedossa jo 15 vuotta. Johtajienkin olisi syytä mennä vähän omaan itseensä eikä kiistää jokaista vastukenttäänsä kuuluvaa asiaa. Asioiden pimittämisestä onkin tehty valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Miksi valtiolta ei löytyisi oman maan talouden hoitoon sentin sentiäkään, mutta ulkomaan tulipaketteihin kyllä löytyy kymmeniä miljardeja euroja? Tämä on täysin hallituksen asennekysymys ja päätös toimia taloudellisten etujen vastaisesti.

Kukaan ei ota selvää, kuinka paljon vastaavanlaisia kouluja on muualla Suomessa, koska niiden kuntoa ei tarkkailla ja mahdollisista vioista ja ongelmista ei hiiskuta sanallakaan julkisuuteen. Asia on pääsääntöisesti kuntien vastuulla, joiden alueella koulurakennukset sijaitsevat, mutta yhtä hyvin osan vastuusta voi syöttää valtion piikkiin. Kunnat on laitettu vastaamaan itse omista palveluistaan ja valtion tuet kunnille on asteittain lakkautettu. Tämä on hallitukselta harkitsematon päätös, koska Suomessa on oppivelvollisuus 7-16 vuoden ikäisillä ja tämän jälkeen pitäisi hankkia vielä jokin ammatti.

Nuoria tunnutaan sortavan joka tavalla eri sektoreilla ja sitten ihmetellään, miksi nykypäivän nuoret ovat sellaisia kuin ovat. Jos joillekin kansanopistoille myönnetään valtion tukea, pitäisi koulurakennuksiin ja siellä annettaviin opiskeluihin myös sitä yhtä perustellusti antaa. Nuorille opeskelu on päätyö, kun kansanopistoihin haetaan omaehtoisesti. Nuorissa on maamme tulevaisuus.

 

http://www.uusisuomi.fi/63730-ampareita-vantaalaiskoulun-lattialla-paattaja-tietoja-pimitetaan?fb_action_ids=1467921003433607&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582