STUK säteilymittaukset julkiseksi!

Olin muutama vuosi sitten yhteydessä STUK koskien näitä säteilymittareita. Kaj Vesterbacka joka tuolloin oli näistä vastuussa, kertoi seuraavaa:

STUK ei edes itse tiedä mittarien lukemia, STUK saa vain tiedokseen lukeman joka on a) käynyt ensin mittarin oman ohjelmiston läpi b) siitä on tehty 10 minuutin keskiarvo.

Vasta tämän jälkeen siis tuo mittarin lukema saapuu STUK:lle itselleen. Mittarit ovat eri viranomaisten rakennuksissa, tuntuu uskomattomalta että kukaan ei oikeasti tiedä mitä ne mittarit näyttää oikeasti ilman mitään ohjelmia ja keskiarvoja.

Kävi myös ilmi, että tuo STUK asentama ohjelmisto "pätkii pois mahdottomat lukemat". Kun pyysin tarkempaa tietoa ohjelmistosta, minulle sanottiin että se on salaista eikä asiassa voitu edetä pidemmälle.

Miten STUK määrittelee "mahdottomat lukemat"? Tästä voitaisiin oikeudessa olla kovin eri mieltä mitä se voisi tarkoittaa.

Lisäksi asiassa on hämmentävää se, että STUK verorahoilla koodama ohjelmisto on luokiteltu salaiseksi.

Myöskin tietokoneessa, joka on liitetty mittariin on vielä toinen ohjelmisto joka tekee tuon 10 minuutin keskiarvon jolloin kaikki isommat piikit menevät näkymättömiin.

Vielä tästä tehdään STUK päämajassa sitten 1 tunnin keskiarvo, jonka jälkeen säteilymittarin lukema tulee nettiin sinun katseltavaksi.

Olen sitä mieltä, että tässä on jätetty tahallaan sellainen pelivara, että STUK voi pestä kätensä ilmassa olevista laskeumapiikeistä koska "se ei tiedä todellista lukemaa".

Vaadimme tässä adressissa, että STUK julkaisee alkuperäiset mittaridatat julkisuuteen koska ne on kaikki verorahoilla tuotettua ja tällainen yleinen tieto kuten säteily ilmassa kuuluu kaikille.

Myöskin on sähköpostien välityksellä ilmennyt, että Suomessa kukaan taho ei testaa esim. kalaa joka on pyydetty Tyynestä Valtamerestä.

Fukushiman kolme sulanutta ydintä vuotavat yhä tänä päivänä hallitsemattomasti mereen - TEPCO on antanut lausunnon, että vuodot tulevat jatkumaan vuosikymmeniä, eikä ole mitään keinoa estää vuotoa.

Reaktoreihin pitää jatkuvasti pumpata vettä ulkopuolelta, muutoin vesi valuu pois niistä ja ytimet paljastuvat taas ilmaan jolloin ne alkavat höyrystyä.

Sulaneet reaktori-ytimet ovat kosketuksissa pohjaveteen, koska merialueeseen tulee kokoajan suurempia laskeuma-päästöjä eivätkä ne voi johtua vain rikkinäisistä reaktoreista vuotavasta jätevedestä.

Myös ilmaan tulee pieniä määriä laskeumaa yhä, koska sulaneita ytimiä ei ole haudattu kuten Tshernobylissä. Myös Tshernossa ydin on yhä aktiivinen - sinne vastikään alettu vaihtamaan uusi 1.5 miljardin euron suojakuori.

STUK, tullilaboratorio tai Evira ei testaa riisiä, kalaa, teetä tai yleensäkään mitään tuotetta radioaktiivisuudesta. Laitteet kyllä on, mutta testejä ei tehdä jos ei tule EU:sta käsky.

Tämä selvisi n. kahden viikon sähköpostikyselyn jälkeen. Kysymyksiin vastasivat Andersson Terhi (tullilaboratorio) ja Pessi Lea (evira).
Adressissa vaadimme myös, että nämä verorahoilla ostetut laitteet otetaan käyttöön ja että nämä virastot tekevät työnsä kuten pitää ilman mitään EU-käskyjä.

Jos tämä adressi saa huomiota ja ihmisiä kiinnostaa ruoan puhtaus, niin teen aiheesta myös lakiesityksen eduskuntaan.

STUK tehtävä on antaa kansalaisille oikeaa ja alkuperäistä tietoa ympäristön säteilyvaaroista.

Terveisin,

Henri Markku Mikael Lentonen, Suomen esivalta