Yrityksen tuloverotus viron kaltaiseksi

100 euroa on parempi kuin alle 100 euroa. Suomessa jokaisesta ansaitusta sadasta eurosta yritykselle jää noin 75 euroa edelleen investoitavaksi liiketoiminnan kehittämiseen, mikäli omistajat eivät nosta voittoja pois yrityksestä. Virossa yritykselle jää 100 euroa.

Monia tuntuu huolestuttavan suomalaisten yritysten siirtyminen Viroon. Verotus on asia, joka vaikuttaa koko kansantalounden hyvinvointiin, ja siksi sitä tulee kehittää aika-ajoin.

Suomen yritysverotus, ja verotus yleensäkin, jaksaa kirvoittaa kärkeviä mielipiteitä vuodesta toiseen. Kyse on rahasta, tuosta meille kaikille niin välttämättömästä pahasta. Verotus on asia, joka vaikuttaa koko kansantalounden hyvinvointiin, ja siksi sitä tulee kehittää aika-ajoin.

Monia tuntuu huolestuttavan suomalaisten yritysten siirtyminen muualle, eli tarkemmin sanottuna Viroon. Sen sijaan, että tätä ”isänmaan” vaihtoa katsottaisiin moraalisena petturuutena, olisi mietittävä, mitä voimme oppia naapuriltamme.

Ensin kylmiä tosiasioita. 100 euroa on parempi kuin alle 100 euroa. Suomessa jokaisesta ansaitusta sadasta eurosta yritykselle jää noin 75 euroa. Virossa yritykselle jää 100 euroa edelleen investoitavaksi liiketoiminnan kehittämiseen, mikäli omistajat eivät nosta voittoja pois yrityksestä. Ei ole vaikeaa ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa yrityksen kassavirran kannalta. Kuinka paljon yrityksiä hyppää toiseen laivaan ja mikä on rahallinen menetys (http://www.savonsanomat.fi/mielipide/kolumnit/verokilpailu-vie/1184959)?

Mutta millä Viro sitten perustelee omaa verotusmalliaan? Virolainen Aivar Sõerd (http://www.libera.fi/blogi/viron-veromallin-vaikutuksesta-talouden-kehitykseen/) toteaa, että "Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että jakamattoman voiton verottamatta jättämisellä on ollut edullinen vaikutus investointeihin ja Viron talouden kehitykseen. Verouudistus tuki osaltaan pääoman määrän kasvua taloudessa ja bruttokansantuotteen kasvua. Investointien lisääntyminen on luonut myös lisää työpaikkoja, ja sillä on ollut positiivinen vaikutus tuotannon kasvuun."

Jos verotusmallin muuttamisella todellakin on näin positiiviset vaikutukset, miksi Suomi ei tee mitään asialle? Onko järkeä, että yritykset joutuvat maksamaan innovaatioistaan hurjasti etukäteen? Onko Suomella painolastinaan historia ja vääristyneet käsitykset yrittäjien luonteesta ahneina rahankahmijoina? Mikä on perimmiltään yritysverotuksen tärkein päämäärä? Esko Keskisen vastaus on selkeä (http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/blog/2009-5/yritysverotuksen-pitaeisi-kannustaa-investointeihin) ”Kansantalouden kannaltayritysverotuksen ensisijaisena tavoitteena olisi lisätä yritysten investointihalukkuutta.” Hän tukee väitettään toteamalla, että ”Yksi teknologiateollisuuden työpaikka Suomessa synnyttää vähintään 1,5 muuta työpaikkaa.”

Negatiivinen mielikuva menestyvästä yrityksestä tavallisen kansanmiehen riistäjänä vahingoittaa siis ei vain yrittäjiä, vaan myös jokaista (potentiaalistakin) työntekijää.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simolinna ehdottaa (http://www.yrittajat.fi/fi-FI/suomenyrittajat/a/tiedotteet/simolinna-viron-yritysveromalli-kayttoon-myos-suomessa), että pk-yritysten investointeja ja pääomansaantia tuettaisiin ottamalla Suomessa käyttöön Virossa sovellettava yritysveromalli. Siinä yritykset eivät maksa veroa tulosta, joka jää yritykseen. Tuloa verotetaan vasta, kun voittoa jaetaan omistajille.

Varmistetaan siis, että jatkossa kasvuyritykset rantautuvat mieluiten Suomeen!

Osallistu myös kansalaisaloitteeseen aiheesta: http://www.avoinministerio.fi/ideat/229-yrityksen-tuloverotus-viron-kaltaiseksi