Vetoomus Heinolan Kanervalan Kaislakodin kehitysvammaisten palvelukeskuksen ja rivitalojen tukitoimintojen ennallaan säilyttämisen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Adressin nimien kerääminen päättyy tänään klo 21

2019-11-03 16:31:40

Allekirjoitusten kerääminen päättyy 3.11.2019 klo 21. 
Adressi luovutetaan Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Kirsi-Maarit Lehtimäelle 4.11.2019. 

Kiitos kaikille osallistuneille. 





Katriina Kuusela

VASTINE ITÄ-HÄMEEN KAISLAKOTIA KOSKEVAAN KIRJOITUKSEEN

2019-10-11 11:34:34

Olemme pyytäneet Itä-Häme lehteä julkaisemaan seuraavan vastineen:

VASTINE ITÄ-HÄMEEN KAISLAKOTIA KOSKEVAAN KIRJOITUKSEEN


Vastineena Itä-Hämeessä 30.9.2019 olleeseen Kaislakodin lopettamista koskevaan kirjoitukseen me Kanervalan Kaislakodin ja rivitaloasukkaiden vanhemmat ja edunvalvojat toteamme seuraavaa:

Olemme lähettäneet Sosiaali- ja terveyslautakuntaan kirjelmän, jossa pyydämme, että Kanervalan Kaislakodin lopettamistoimet keskeytetään ja tehdään selvitys siitä, voitaisiinko Kanervalan palvelukeskuksesta kehittää yksikkö, joka vastaisi niitä lisäpaikkatarpeita mitä Heinolassa hoivapaikkojen suhteen on. Toki toiveenamme on, että selvitysten jälkeen Kanervalan toiminta jatkuu.

Pyyntöämme perustelemme seuraavilla seikoilla:

Kaupunki tarvitsee lisäpaikkoja hoivapalveluille.

Aikaisemmin kaupunki on perustellut Kanervalan lopettamista sillä, että se on kallis verrattuna muihin palveluntarjoajiin. Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan pöytäkirjasta on luettavissa, että tämä ei Kaislakodin suhteen pidä paikkaansa, vaan tilanne on itse asiassa päinvastainen.

Kaislakodin asukkaat eivät halua muuttaa pois, koska he ovat kokeneet siellä olonsa turvalliseksi ja viihtyneet sen kodinomaisessa ilmapiirissä, eivätkä siksi halua, että yhtenäinen kiinteä ryhmä hajotetaan.

Ja mikä tärkeintä selvitystä siitä, voitaisiinko Kanervalan palvelukeskuksen toimintaa kehittää niin, että se vastaisi niitä tarpeita, joita kaupungilla hoivapalvelupaikkojen suhteen on, ei ole tehty.

Itä-Hämeen artikkelissa todetaan, että sosiaali- ja terveyslautakunnalla ei ole valtuuksia käsitellä pyyntöämme, koska valtuusto on jo päättänyt asiasta. Vaikka aiheeseen monet ovat varmaan jo kyllästyneitä niin, tässä kohtaa on syytä palauttaa mieliin aiemmin tapahtunutta. Kun valtuusto 10.12.2018 teki aikaisemmista päätöksistään poikkeavan päätöksen ja päätti lopettaa Kanervalan toiminnan, valtuuston kantaan mitä ilmeisemmin ratkaisevasti vaikutti se, että valtuutetuille vuodettiin tieto, jonka mukaan maakuntasote oli ilmoittanut, että Heinolan tulee toimia niin. Sittemmin maakuntasote kaatui, joten Kanervalan lopettamispäätös mitä ilmeisemmin syntyi perustuen väärään, mielestämme jopa harhaanjohtavaan tietoon. Huomionarvoista myös on, että tietojemme mukaan tuossa kokouksessa, sen enempää kuin myöhemmissäkään käsiteltäessä Kanervalan lopettamisasiaa ei ole mainittu Kaislakotia. Mistä johtuen perusteltua onkin kysyä, tiesivätkö kaupunginvaltuutetut mistä päättivät?

Heinolan kaupungin hallintosääntö, Suomen ratifioima YK:n vammaissopimus, sekä vammaispalvelusta oleva lainsäädäntö edellyttävät, että vammaisten hoitosuunnitelmat on tehtävä yhdessä vammaisen ja hänen vanhempiensa tai edunvalvojiensa kanssa. Lehdessä kerrotaan, että kaupunki on tehnyt Kaislakodin asukkaiden asunto- ja palvelutarve kartoitusta jo vuodenvaihteesta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki on toimillaan rikkonut edellä mainittuja säädöksiä sillä Kaislakodin lopettamisasia tuotiin asukkaiden ja vanhempien/edunvalvojien tietoon vasta 17.9.2019.

Kaislakodin henkilökunta on myös antanut apua rivitaloissa asuville kehitysvammaisille. Lehtikirjoituksessa annetaan ymmärtää, että tämä on tullut yllätyksenä päättäjille ja, että näin ei olisi saanut toimia. Me puolestamme kiitämme henkilökuntaa siitä. Se myös mielestämme osoittaa, että Kaislakodin henkilökunta pitää työstään ja todella huolehtii asukkaista, asia, joka yksityisen palvelutuottajan toimista usein puuttuu. Tästä mielestämme on riittävästi esimerkkejä.

Kaislakodin kunnossa ymmärtääksemme ei ole moittimista. Koko Kanervalaa koskevaa kuntokartoitustakaan ei tietääksemme ole tehty. Olettaa kuitenkin sopii, että tilojen kunnostus tulee halvemmaksi kuin uusien tilojen rakentaminen, tähän olettamukseen kai pohjautuu kaupunginhallituksen puheenjohtajankin toive siitä, että Kanervalalle löytyisi ostaja.

Kaikkineen Kaislakodin lopettamiseen liittyvä asian käsittely mielestämme antaa varsin oudon kuvan päätöksenteosta Heinolan kaupungissa. Varsinkin, kun esityksemmekin jätettiin käsittelemättä vain siksi, että olemme osoittaneet sen tietämättömyyttämme väärään paikkaan.

Kaiken edellä olevan perusteella ja sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttilan näkemyksestä huolimatta, me Kanervalan Kaislakodin ja rivitaloissa asuvien vanhemmat ja edunvalvojat toivomme, että pyyntömme mukaisesti Kaislakodin tyhjentämistoimet keskeytetään ja käynnistetään asiallinen selvitystyö siitä, voiko Kanervalasta kehittää paikka, joka osaltaan täyttää niitä tarpeita, jotka Heinolassa hoivapaikkojen suhteen on todettu olevan olemassa. Sen lisäksi, että mielestämme näin säästettäisiin paitsi rahaa, voitaisiin myös osoittaa, että kaupunki julkilausumien lisäksi myös käytännössä toimii arvojensa mukaisesti. Eli, että täällä välitetään asukkaista, ja että yhteisöllisyyden tarpeen huomioiminen koskee myös heikompiosaisia. Osoitamme pyyntömme Heinolan kaupungin valtuustolle ja vetoamme kaupungin valtuutettuihin, että he toimisivat pyyntömme mukaisesti.

Pyyntömme perille menon varmistamiseksi tulemme tekemään asian mukaisen aloitteen Heinolan kaupungin valtuustolle.

Heinolassa 11.10.2019

Kaislakodin vanhempien ja edunvalvojien valtuuttamina:

Arvo Järvinen
Kaija Tolppanen
Seppo Ruuskanen
Raija Kuusela


Katriina Kuusela

Tilanne elää, esille tulee uusia seikkoja. Allekirjoitusten kerääminen jatkuu

2019-09-30 11:01:14

<meta http-equiv="refresh" content="0; URL=/?_fb_noscript=1" />


Tilanne elää ja esille on tullut uusia seikkoja. Me adressin laatijat tiedotamme asiasta pian tähän adressin tiedote -osioon. Nimien kerääminen jatkuu edelleen, sillä tämä asia ei ole vielä ollenkaan ohitse. Allekirjoituksia siis pyydetään edelleen! 
 

 


Katriina Kuusela



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.