PÄIJÄT-HÄMEESSÄ KOHTUUS ASIAKASMAKSUIHIN JA IRTI PERINTÄYHTIÖISTÄ!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Adressi luovutettu

2022-09-12 12:51:22

Adressi on luovutettu Päijät-Hämeen aluevaltuustolle 12.9.2022. Adressin vastaanotti aluevaltuuston varapuheenjohtaja Hannu Rahkonen ja aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen. Adressin allekirjoittajia printti- ja nettiadressissa yhteensä 363 kpl.


Seppo Korhonen, asukas- ja soteaktiivi

Adressin perustelut

2021-11-15 06:56:50

ADRESSIN PERUSTELUT  

Asiakasmaksulain tulkinta ja soveltaminen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä  

Yhtymän harjoittamat asiakasmaksujen perintätoimet ovat herättäneet jatkuvasti tyytymättömyyttä ja julkista keskustelua. Merkittävänä selittäjänä tähän on yksityisen perintäyhtiön käyttäminen perinnässä. Viimeisimmät epäselvyydet kohdistuvat alaikäisten asiakkaiden maksamattomien ja todennäköisesti aiemmin lähettämättömien laskujen perintään.  

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä käyttää antamansa tiedon mukaan maksujen perinnässä ja ulosotossa perintäyhtiö Intrum oy:tä. Yhtymä on hinnoitellut asiakasmaksut asiakasmaksuasetuksen sallimaan maksimiin, joihin ei kaikilla asiakkailla ole varaa. Tämä, yhdistyneenä yhtymän perintäyhtiötä käyttäen harjoittamaan aggressiiviseen perintään, on suurelta osin johtanut tai syventänyt asiakkaiden maksuvaikeuksia siinä määrin, että kaikista Suomen maakunnista Päijät-Hämeessä on eniten maksuhäiriölistalle joutuneita. Heitä on maakunnan asukkaista noin joka kymmenes.  

Hyvinvointiyhtymän antaman tiedon mukaan sen myyntilaskujen asiakaslaskujen määrä vuonna 2020 oli 520 451 kpl, joista lähetettiin 58 746 kpl huomautuslaskuja ja lopulta 41 335 kpl meni perintään.

Sosiaalitoimessa laskujen määrä oli 73 462 kpl. Maksuhuomautuksia sosiaalitoimen kotihoidossa 3377 kpl, joista jälkiperintään on siirretty 1428 kpl. Sosiaalitoimen hyvinvointopalveluissa (Sosiaalipalvelut) maksuhuomautuksia 781 kpl, joista jälkiperintään on siirretty 319 kpl.

Hyvinvointiyhtymä on tulkinnut asiakasmaksulain mukaista säännöstä maksun alennuksesta ja perimättä jättämisestä ahtaasti. Tämän osoittaa myös ikääntyneiden palveluista (tehostettu palveluasuminen ja kotihoito) saadut alhaiset luvut. Vuonna 2020 on helpotusta asiakasmaksuun haettu 177 kpl, myönnetty 110 kpl ja kielteinen päätös tehty 67 kpl. Yhtiön kylmäkiskoinen tulkinta on siis ollut, että tasamaksuista ei ole voinut hakea alennusta tai perimättä jättämistä.  

Harkinnanvaraisen toimeentulotuen myöntäminen nuivaa hyvinvointiyhtymässä  

Aggressiivisen perinnän ja asiakasmaksulain ahtaan tulkinnan lisäksi yhtymä on harjoittanut nuivaa suhtautumista kuntien sille siirtämien ja lakiin perustuvien harkinnanvaraisten toimeentulotukien myöntämisessä. Yhtymän antaman tiedon mukaan vuonna 2020 se teki täydentävän ja ennalta ehkäisevän toimeentulon osalta hakemuksesta 8198 päätöstä, joista myönteisiä 4537 kpl (55 %) ja kielteisiä ja 3661 kpl (45 %). Myönnettyjen harkinnanvaraisten toimeentulotukien keskiarvo on n. 225 euroa. Suuri osa harkinnanvaraiseen toimeentulotukeen oikeutetuista ei edes tiedä sellaista olevan tai olevansa siihen oikeutettu, mikä näkyykin em. lukujen alhaisuutena.

  Asiakasmaksulain muutokset heinäkuussa ja vuoden vaihteessa astuvat muutokset asiakasmaksulakiin  

Heinäkuu: - hoitajavastaanotot maksuttomia perusterveydenhuollossa - alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit maksuttomia - lisätty säännökset pitkäaikaisten asumispalvelujen asiakasmaksuista - asiakkaiden oikeusturvan vahvistaminen korostamalla asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen ensisijaisuutta suhteessa toimeentuloturvaan sekä velvollisuus tästä tiedottamisesta - kaikkiin asiakasmaksuihin voi hakea muutosta - laki korostaa asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen ensisijaisuutta suhteessa toimeentuloturvaan - laissa säädetään lisäksi kunnan velvollisuudesta antaa asiakkaalle tieto mahdollisuudesta alentaa maksua tai jättää se perimättä  

Tammikuu: - maksukaton laajentaminen (suun terveydenhuolto, terapia, tilapäinen kotisairaanhoito, tilapäinen, tietyt etäpalvelut) - jatkossa maksukattoa kerryttävät myös asiakasmaksut, joiden suorittamiseen on myönnetty toimeentulotukea.  

Adressin luovuttaminen  

Tämän nettiadressin lisäksi kerätään allekirjoituksia myös samansisältöiseen printtiadressiin ja ne luovutetaan vaaleilla valittavalle yhtymän aluevaltuustolle, jonka toimikausi alkaa 1.3.2022.    

Tietoa asiaan liittyvästä lainsäädännöstä  

Asiakasmaksulaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920734  

Asiakasmaksuasetus: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920912  

STM, terveydenhuollon maksut: https://stm.fi/terveydenhuollon-maksut

Tietoa terveydenhuollon asiakasmaksuista:   https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/palvelujen-tuottaminen/asiakkaat-ja-osallisuus/asiakasmaksut/asiakasmaksut-terveydenhuollossa  

Tietoa sosiaalihuollon asiakasmaksuista:   https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/palvelujen-tuottaminen/asiakkaat-ja-osallisuus/asiakasmaksut/asiakasmaksut-sosiaalihuollossa  

Asiakasmaksulain muutoksia:   https://stm.fi/-/kuntainfo-asiakasmaksulakiin-muutoksia-1.7.2021-alkaen  

Toimeentulotuki:   https://stm.fi/toimeentulotuki


Seppo Korhonen, sote- ja asukasaktiivi



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.