Vastalause tuulivoiman rakentamisesta Pyhärantaan

Ota yhteyttä adressin tekijään

Pyhärannan kunnassa otettava käyttöön Sosiaali- ja Terveysministeriön ehdottama 2 km minimisuojaetäisyys tuulivoimalan ja asutuksen välille.

2014-10-07 19:10:56

Tuulivoimarakentamisen suunnitelmat Pyhärannassa ovat niin massiiviset, että ne estävät kaiken lisärakentamisen ja kehittymisen kunnassa sekä loukkaavat kuntalaisten tasa-arvoa ja uhkaavat terveyttä. Vaadimme, että Pyhärannan kunta ottaa vastuunsa kuntalaisten edunvalvojana ja huolehtii siitä, että kunnan kehittyminen ei pysähdy, kiinteistöjen arvo ei alene eikä asukkaiden asumisviihtyvyys, terveys ja hyvinvointi vaarannu.

Kuntalaisaloite
Kunnalla on oikeus jo kaavoituksen yhteydessä määrätä 2 kilometrin minimi suojaetäisyys asutukseen, vaikka lait ja asetukset eivät sitä edellytä.

Vaadimme, että asukkaiden terveyden turvaamiseksi Pyhärannan kunnassa otetaan käyttöön Sosiaali- ja Terveysministeriön ehdottama 2 km minimisuojaetäisyys tuulivoimalan ja asutuksen välille.

Tekemällä näin, kunnanpäättäjät osoittavat kiinnostuksensa Pyhärannan tuulivoima-asiaan sekä vastuunsa kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista.

Olemme tehneet tätä asiaa varten kuntalaisaloitteen, joka tullaan luovuttamaan kunnanvaltuustolle. Hyvät Pyhärantalaiset! Käykää täyttämässä oma nimenne kuntalaisaloitteeseen, jotta saamme vietyä tätä tärkeää asiaa kunnassa eteenpäin.  Alla olevasta linkistä pääsette suoraan tähän aloitteeseen: 

fi/fi/aloite/1074

 

 


Juha Pakomäki

Avoin keskustelutilaisuus tuulivoimarakentamisen vaikutuksista Pyhärannassa ja lähialueilla

2014-08-22 08:49:40

ProPyhäranta-Yhdistys järjestää Pyhärannan Kirikalliolla avoimen tuulivoimaillan maanantaina 1.9.2014 klo 18.00.

Tilaisuuden tarkoituksena on saada aikaiseksi aidon avointa keskustelua tuulivoimasta ja samalla jakaa faktaa tuulivoiman tuotannon haitoista sekä hyödyistä.

Tervetuloa!

 

 


Juha Pakomäki

ProPyhäranta Yhdistyksen kotisivut

2014-06-06 20:58:15

Terve,

tuulivoiman rakentamisen vastustaminen Pyhärannassa jatkuu ja organisoituu. Olemme perustaneet tätä asiaa varten ProPyhäranta Yhdistyksen ja yhdistykselle omat kotisivut. Käykää tutustumassa, alla linkki.

http://www.propyharanta.fi/

 

Terveisin Juha Pakomäki


Juha Pakomäki

HYVÄ PYHÄRANTALAINEN – NYT ON AIKA TOIMIA!

2014-04-30 11:18:29
Taistelu tuulimyllyjä vastaan jatkuu.

 

25.4.2014 olen luovuttanut Pyhärannan kunnan hallitukselle tämän adressin vastalauseena/muistutuksena tuulivoiman rakentamisesta Pyhärantaan. Nimiä oli silloin yht. 530 kpl:tta. Kunnan hallitus on antanut lisäaikaa muistutusten täydentämiselle 5.5.2014, klo. 15 saakka. Siitä syystä on tärkeää, että saamme lisää nimiä tähän adressiin.

 

Tiesitkö, että Pyhärannasta ollaan tekemässä yhtä suurta tuulivoimateollisuusaluetta? Suunnitteilla on useita tuulivoimateollisuusalueita eri puolille Pyhärantaa, esim. Ylikylään, Rohdaisiin, Nihtiö-Kaunissaareen, Ihodeen (Saaristola-Takalammi), Santtioon ja mahdollisesti myös Rihtniemeen. Sijoituspaikat ovat poikkeuksetta liian lähellä asukkaita – lähellä Sinua!

 

Pilkkomalla nämä tuulivoima”puistot” pienempiin osiin, tuulivoimatoimija välttää ympäristövaikutusten tarkemmat arvioinnit ja samalla annetaan kunnanhallitukselle liian suuri valta päättää tuulivoiman rakentamisesta.

 

Kuntapäättäjät perustelevat hankkeita niistä saatavilla kiinteistöverotuloilla, vaikka todellisuudessa toteutuneet kiinteistöverotuotot ovat jääneet vaatimattomiksi. Tuulivoimakuntaa ei pidetä vetovoimaisena, asukkaat kaikkoavat ja kiinteistöjen arvot laskevat.

 

Yhdenkin tuulivoimasairastuneen kuntalaisen perheen hoitokulut ylittävät tuulivoimasta saadut verotulot. Tietävätkö kuntapäättäjät, kuinka suurista ja vakavista asioista tässä on kyse? Kuntalaisen terveyden pitäisi aina olla tärkein
asia.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön lausunnossa Varsinais-Suomen Tuulivoimavaihemaakuntakaavasta 17.9.2013 todetaan seuraavaa: ”Ottaen huomioon, että tuulivoimaloiden tuottaman pienitaajuisen melun terveyshaitoista on vielä erittäin vähän tietoa sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että maakuntakaavoituksessa tuulivoimaloiden suojavyöhyke lähimpään asutukseen tulisi olla 2 km.” Pyhärannan alueelle suunnitelluissa tuulivoimaloissa etäisyys on asutuksesta lähimmillään vain 650m, onko tämä oikein?

 

Nyt on aika toimia ja tarvitsemme Sinun apuasi! Käy allekirjoittamassa heti nettiadressi tästä asiasta ja jaa tätä tietoa eteenpäin niille ihmisille ja tahoille, joita tämä asia koskettaa.

 

Katso myös ao. Länsi-Suomessa 30.4.2014 julkaistu lehtiartikkeli liittyen tähän aiheeseen.

 

 

 

Allekirjoittamalla adressin, osoitat kunnanpäättäjille haluavasi säilyttää Pyhärannan viihtyisänä sekä turvallisena asuin- ja lomapaikkakuntana.

 

Olemme perustaneet Pro Pyhäranta-Yhdistyksen, jonka tarkoituksena on Pyhärannan ja sen lähialueiden meren, luontoarvojen ja vapaiden näkymien vaaliminen sekä asuinviihtyvyyden ja hyvinvoinnin turvaaminen.

 

Pro Pyhäranta-Yhdistyksen puolesta:

 

Juha Pakomäki, Uolevi Aaltonen, Mika Aaltonen, Atso Karhi, Ahti Kohonen, Arto Sainio, Marja Laivo, Jukka Hyörtti, Jukka Joensuu, Johannes Virtanen, Jukka Syrjä, Jaakko Wallenius, Sari Aaltonen, Sauli Luttinen, Tapio Lummikko, Esa Tontti, Vesa Muurinen, Jukka Heikkilä, Minna Stenholm

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ohessa todellisten asukkaiden kommentteja, jotka asuvat tuulivoimaloiden lähellä.

 

Raahe, Kopsa (kysely päivitetty 27.3.2014):

 

- Talo 3km päässä: ajoittain voimakas "hornet"-efekti pihalla. Talon päädyn huoneessa bassojurinaa, joka ikään kuin täyttää tilan. Ei ole voimakasta, mutta epämiellyttävää. Huoneessa mahdoton nukkua. Naapuritalon asukas heräillyt öisin "jurinaan"

 

- Kesämökki lammen rannalla 3 km päässä: erittäin voimakas "hornet"-efekti

 

- Talo 2km päässä: asukkaalla jatkuvaa aamuöistä heräämistä

 

- Talo 4km päässä: voimakasta bassomaista jurinaa ja "lotkutusta"

 

- Talo mäellä 3km päässä kahdesta voimalasta häritsevää sisämelua, joka hermostuttaa ja aiheuttaa uniongelmia.

 

- Ison perheen koti aukion reunalla, etäisyydet voimaloihin 1,5km, 1,8km ja 2,0km. Erittäin paha sisämeluongelma. Ulkomelumittauksia tehty. Asukkaille ei ole annettu tuloksia pyynnöstä huolimatta. Sisämelumittaukset alkamassa vko 15/2014 (Työterveyslaitos).

 

Vaasa, Öje:

 

- Talo 1km päässä: matala ääni, lapojen suihkinta + matala mörinä (kuuluu sisälle)

 

- Talo 1,3km päässä: matalataajuista ääntä, lapojen "suihkiva" ääni, sisällä häiritsevää, "ääni todella pöyristyttävää"

 

- Talo 1,2km päässä: matalataajuinen ääni, selkeä meluhäiriö koko illan, paha meluhäiriö, aikuiset eivät saa unta

 

- Talo 1,3km päässä tuulivoimalasta (=MP3) saatu mittaustulokseksi 42-45 dB(A). Melumallinnus ennusti 33.4 dB(A):n verran melua. Ero 9-12 DB(A).

 

Pori, Peittoo:

 

- Talo n.1km päässä:"...meille paikallisille sanottiin, että tuulivoimalan ääni on suunnilleen sama kuin jääkaappi hurisisi taustalla, ja me hölmöt uskoimme". "Kun ensimmäinen voimala käynnistyi, tuli mieleen, että missä se Hornet oikein lentää?". Vuorotöissä käyneet ihmiset ovat sanoneet, että he eivät pysty enää nukkumaan. "Yhtenä päivänä voi olla hirveä melu, toisena päivänä ihan hiljaista".

 

- Talo n. 700m päässä:"Minulla vanhalla kääkällä on jo huono kuulo, mutta ei saa nukuttua, se vaan tulee ihan pääkopan sisälle tuo jytinä"

 

- Kaupungille tehty meluhäiriöistä valitus 91 henkilön toimesta.

 

 

 














 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 


Juha Pakomäki

Keskustelutilaisuus Pyhärannan kunnantalolla 22.4, klo. 20

2014-04-22 08:50:02

Terve,

on hienoa nähdä miten aktiivisesti ihmiset ovat lähteneet tähän mukaan, jo 250 allekirjoitusta tämän tärkeän asian puolesta.

Olemme järjestämässä tästä aiheesta tänään 22.4, klo. 20 keskustelutilaisuutta Pyhärannan kunnantalolla. Mietitään ja idoidaan miten viedään tätä tärkeää asiaa yhdessä eteenpäin.

Tervetuloa kaikki mukaan.

terv.

Juha Pakomäki


Juha Pakomäki

Kirjallinen muistutus kunnanhallitukselle

2014-04-17 23:04:49

Terve,

Jotta saamme tälle tärkeälle asialle vielä lisää "voimaa", pyydän ja kannustan teitä kaikkia tekemään vielä henkilökohtaisen kirjallisen muistutuksen tälle suunnitteilla olevalle tuulivoimahankkeelle.

Muistutuksen tarkoituksena on osoittaa kunnan päätöksentekijöille vielä lisää argumentteja, miksi heidän ei kannata lähteä viemään tätä ko. hanketta eteenpäin. Muistutuksessa on hyvä pysyä faktoissa, ohessa muutamia mahdollisia esimerkkejä:

- matalataajuisen melun desibelirajojen ylitys asutuksissa ja siitä aiheutuvat terveysriskit.

- suunnitelmassa tuulivoimaloiden etäisyydet asutuksista ovat liian lähellä (pahimmillaan vain n.700m), sosiaali- ja terveysministeriön suositus tuulivoimala-alueiden suojavyöhyke lähimpään asutukseen tulee olla vähintään 2 km. Matalataajuisen melun aiheuttamista terveyshaitoista on vielä erittäin vähän tietoa ja siksi määriteltyjä desibeliohjearvoja pitäisi laskea samalla tavalla kuten esim. Tanskassa, jossa nykyisiä desibelirajoja ollaan tuntuvasti alennettu.


- Lisäksi täytyy muistaa, että nämä tuulimyllyt, joita nyt suunnitellaan
Rohdaisiin, ovat kokoluokaltaan isompia ja tehokkaampia kuin muut myllyt 
= tämä tarkoittaa yhä suurempia suojavyöhykkeitä.


- jatkuvat välke- ja varjohaitat, joilla on myös terveyteen haitallisia vaikutuksia

 

- vaikutukset eläimistöön

 

- esteettiset haitat

 

- vaikutukset kiinteistöjen arvoon

 

- vaikutukset metsästykseen, retkeilyyn ja virkistäytymiseen

 

- vaikutus Pyhärannan imagoon. Kunnan nettisivuilla lukee: "Pyhärannan asuinympäristö on kotoisa ja luonnonläheinen. Kunnassa yhdistyvät maaseudun idyllinen rauha..." Haluaako perheet muuttaa tuulivoimaloiden keskelle, kuinka moni lähtee?

 

- muita asioita, joihin nämä tuulivoimalat vaikuttavat: asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin.


Kirjallisen muistutuksen voi tehdä vapaamuotoisesti paperille. Muistutukseen tulee laittaa päivämäärä, allekirjoitus ja nimenselvennys.

Muistutus tulee osoittaa: Pyhärannan kunta, Kunnanhallitus, Pajamäentie 4, 23950 Pyhäranta

Muistutus tulee jättää viim. 25.4.2014, klo. 14 mennessä.

 

Kiitos & Terv.

Juha Pakomäki


Juha Pakomäki

Vastalause tuulivoiman rakentamisesta Pyhärantaan, keskustelutilaisuus

2014-04-17 11:56:15

Terve,

on hienoa nähdä miten aktiivisesti ihmiset ovat lähteneet tähän mukaan, jo 69 allekirjoitusta tämän tärkeän asian puolesta.

Olemme järjestämässä tästä aiheesta tänään klo. 20 keskustelutilaisuutta Pyhärannan kunnantalolla. Mietitään ja idoidaan miten viedään tätä tärkeää asiaa yhdessä eteenpäin.

Tervetuloa kaikki mukaan,

 

terv.

Juha Pakomäki


Juha Pakomäki



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.