Kiuruveden kiinteistöjen sisäilman ongelmien korjaamiseksi

Adressi Kiuruveden Yhtylän ja Lähteen päiväkotien, Metsäkoulun, Kalliokylän koulun ja Nivan koulun sisäilman ongelmien ja kosteusvaurioiden perusteellisen selvittämisen ja korjaamisen puolesta

 

Me allekirjoittaneet vaadimme tällä adressilla:

  • Perusteellista vahinkojen selvittämistä ja korjaamista kosmeettisten pintapuolisten korjausten sijaan. Jo aiemmin on suoritettu osassa kyseisiä kiinteistöjä korjaustoimenpiteitä, jotka eivät ole tuottaneet toivottua tulosta, vaan sisäilmaan liittyvät ongelmat ovat jatkuneet.
  • Kiuruveden kaupungin toimimista terveydelle haitallisten ongelmien eteen, ilman riittäviä konkreettisia ja ennen kaikkea oikeanlaisia  toimenpiteitä altistetaan näissä tiloissa toimivat lapset ja henkilökunta terveytensä menettämiseen.
  • Avointa keskustelua ongelmien tiimoilta yhdessä kaupungin edustajien, työntekijöiden, vanhempien ja asiasta kiinnostuneiden kesken.

 

Lauantaina 5.3.2011 Iisalmen Sanomien mukaan Yhtylän ja Lähteen päiväkotien, Metsäkoulun, Kalliokylän koulun ja Nivan koulun henkilökunnalta on tullut viestiä oireilusta ja tunkkaisesta sisäilmasta. Tämän tiedon lisäksi Metsäkoulussa on kuluvan lukuvuoden 2010–2011 aikana suoritettu ainakin kahdesti lasten vanhemmille kirjallinen kysely lasten mahdollisesta oireilemisesta. Toimenpiteisiin on ryhdytty jossakin muodossa jo aiemmin suoritettujen toimenpiteiden lisäksi, kuten lehtijutustakin ilmenee. Tällä adressilla halutaan vielä painottaa tilanteen vakavuutta ja merkitystä niiden lasten ja aikuisten kannalta, jotka ovat näissä tiloissa joutuneet toimimaan jo vuosia ja tulevat yhä edelleen vuosia toimimaan. Heidän terveyttään ei voida missään nimessä uhrata, eikä yksilön terveyttä uhkaavaa kiinteistöjen tilaa joka vaarantaa niissä toimijat, voida millään rahallisella, yhteiskunnallisella, eettisellä tai moraalisella mittapuulla mitaten tai perustellen hyväksyä.

Tällä adressilla halutaan osoittaa, että sen allekirjoittaneille on merkitystä avoimella keskustelulla ja myös sillä, että lapsia, henkilökuntaa, vanhempia ja kaikkia kuntalaisia kuultaisiin aidosti tässä asiassa, eikä niin että näistä asioista joudutaan viimekädessä lukemaan lehdestä. Tarvitaan myös totuudenmukaista puhetta siitä millaisista home- ja muista sisäilman ongelmista oikeasti on kyse, koska ilman avoimuuden ilmapiiriä ei voida myöskään vaatia tarpeellisia toimenpiteitä. Sitä eivät voi tehdä niin vanhemmat kuin henkilökuntakaan ellei asioista ole tietoa, puhumattakaan lapsista, joiden oikeuksia me aikuiset ajamme tässä yhteiskunnassa.  Nyt on tullut aika tuoda esille esimerkiksi jo mahdollisesti olemassa olevat lasten kärsimät terveydelliset ongelmat, kysyä mitä nämä hoitamattomat vuosia muhineet ongelmat ovat jo aiheuttaneet ja tulevat aiheuttamaan viattomille lapsille ja heidän kanssaan työskenteleville aikuisille. Kyseessä on ennen kaikkea pienten lasten tulevaisuudesta ja heidän oikeuksistaan saada toimia terveyttä edistävissä, eikä suinkaan sitä vaarantavissa tiloissa. Esimerkiksi homeelle altistuminen johtaa siihen, että tämän vuoksi jo sairastuneet ja tulevaisuudessa sairastuvat eivät pysty asioimaan, oleskelemaan saati työskentelemään tiloissa, joissa on olemassa hometta. Terveyden menettämisestä koituu kustannuksia niin koko loppuiäkseen sairastuneelle, jonka elämä menee pilalle heikentäen ja kaventaen hänen toimintamahdollisuuksiaan, mutta myös yhteiskunnalliset kustannukset kasvavat esimerkiksi terveydenhuollon kustannusten lisääntymisen myötä.

Tulisi myös kysyä asetetaanko tässä rahanpuute tai korjausten hinta vaakakuppiin terveyden kanssa, mitä tällaisten ongelmien pintapuolinen korjaaminen tulee yhteiskunnallisesti maksamaan pitkällä aikavälillä? Jokainen tietää määrärahojen puutteen, joka väistämättä saattaa johtaa siihen, ettei ongelmia voida korjata tarpeeksi tehokkaasti, tämän adressin yhteydessä halutaan herättää kysymys siitä, mikä on loppujen lopuksi tärkeintä, raha vai vastuu ihmisten terveydestä? Ja ennen kaikkea kuka sen loppujen lopuksi joutuu maksamaan terveydellään? Olemmeko valmiita uhraamaan pienten ihmisten terveyden resurssien puutteen vuoksi ja mitä arvoja nyky-yhteiskunnassa halutaan kannattaa tai pitää yllä? Sairastumisia tuskin haluaa kukaan, tämän vuoksi korjaustöihin on löydyttävä tarpeeksi pääomaa, sekä erityisesti tehtävä pitkän aikavälin suunnitelma sisäilmaan liittyvien ongelmien korjaamiseksi. On siirryttävä ajattelemaan asiaa kokonaisuutena, eikä pelkästään palapalalta koottavana palapelinä, jossa pahimmillaan ei saada aikaiseksi haluttua lopputulosta milloinkaan.

Hyvät kaupunkilaiset kyse on pienistä lapsista, vanhempina, isovanhempina, sukulaisina ja toisistamme välittävinä ihmisinä on tullut aika vaatia avoimuutta näiden asioiden suhteen, keskustelua osoittaen ettemme purematta niele enää tehtäviä pintapuolisia ratkaisuja, joiksi voidaan lukea toimenpiteet joiden suorittamisesta huolimatta sisäilman laatu ei ole parantunut, vaan on vaadittava perusteellisia korjauksia niiden toteuttamiseksi. Tämä on myös vasta alkutaival koskien laajemmin Kiuruveden kaupungin homekiinteistöjä ja terveytensä kanssa kamppailevia työntekijöitä, jotka altistetaan sisäilman ongelmille, heidän joutuessaan toimimaan homekiinteistöis sä.  Emme myöskään ole ainoa kaupunki, joka tästä ongelmasta kärsii. Julkisen hallinnon on tullut aika ottaa konkreettinen vastuu tästä jo yhteiskunnalliseksi vitsaukseksi koituneesta asiasta. Tulee myös kysyä miksi me aikuiset, vanhemmat ja eritoten päättäjät edes sallimme lasten viettää suuren osan päivästään korjaamattomissa tiloissa, koska homekodissa emme asuisi päivääkään.

 

Maarit Tikkanen, kahden pienen lapsen äiti, jotka joutuvat viettämään suuren osan päivästään kahdessa sisäilman ongelmista kärsivistä kiinteistöistä.

 

7.3.2011 klo 22.10 lisäyksenä adressiin: Tämä adressi allekirjoituksineen ja keskusteluineen tullaan aikanaan toimittamaan Kiuruveden kaupungin päättäjille.