Dalton Alpakalle elämä

Oululaisen Eija Lehdon terveellä lemmikkialpakalla on alle kolme viikkoa elinaikaa, jos läänineläinlääkäri ja Evira saavat tahtonsa läpi.

Hevostilan omistava Lehto oli haaveillut lemmikkialpakasta, ja löysikin sellaisen netti-ilmoituksen kautta Ruotsista.

Tuolloin 9 kuukautta vanha Dalton-alpakka saapui Suomeen toukokuussa.

Lehdon mukaan eläin oli mikrosirutettu, ruotsalaisen eläinlääkärin vientitarkastama ja terveeksi todettu. Kaiken piti olla kunnossa.

Painajainen alkoi kuitenkin heinäkuun lopussa läänineläinlääkärin vierailtua Lehdon tilalla.

- Hevostilan normaalissa tarkastuksessa kävi ilmi, että alpakalta puuttuvat todistukset tuberkuloositutkimuksista viimeisen vuoden ajalta, Lehto kertoo.

Eläinlääkärin tuomio oli tyly: Lehdon hevostila määrättiin karanteeniin ja alpakka tapettavaksi.

Tarvittavia testejä ei kuulemma voitu suorittaa elävälle eläimelle, joten Lehdon käskettiin tappaa lemmikkinsä itse ja lähettää sisäelimet tutkittaviksi.

Lehto ei uskonut eläinlääkäriä, vaan yritti selvittää vaihtoehtoja.

- Otin yhteyttä Eviraan, ja selvitin, voisinko palauttaa eläimen Ruotsiin tarvittavia testejä varten. Virkailija oli selvästi kuullut tapauksestani, ja vastasi heti, ettei vaihtoehtoa tappamiselle ole, Lehto ihmettelee.

- Olin myös yhteydessä kunnan virka-eläinlääkäriin, joka ilmoitti ettei voi auttaa minua koska läänistä ja Eviralta on tullut käsky että minua ei saa auttaa.

Lehto kertoo selvittäneensä yksityiseltä eläinlääkäriltä, että elävän eläimen testaaminen olisi helppoa.

- Hän piti tilannetta järkyttävänä, ja lupasi tehdä vaadittavan tutkimuksen itse. Tarvittavia testejä on kuulemma helposti saatavilla. Läänineläinlääkäri kuitenkin sanoi, ettei yksityisen tekeimiä testejä hyväksytä.

Lehto pitää tilannetta uskomattomana. Hän muistuttaa, ettei tuberkuloosia ole tavattu Suomessa tai Ruotsissa vuosikymmeniin. Ruotsissa tutkimuksia ei edes vaadita.

Hän epäilee, että laamojen ja alpakoiden maahantuonti on tehty tarkoituksella hankalaksi.

- Suomessa harvat kasvattajat pyytävät eläimistään jopa 5000 euroa, kun naapurimaasta sellaisen voi ostaa alle tuhannella.

Etelä-Amerikasta kotosin oleva alpakka on alun perin villan tuotantoon jalostettu laaman sukulainen. Nykyisin se on myös suosittu lemmikki seurallisuutensa ja helppohoitoisuutensa vuoksi.

- Alpakka ei sylje hermostuessaan laaman tapaan. Luonteeltaan se muistuttaa paljon koiraa, Lehto kuvailee.

Hän suree Daltonin kohtaloa, jota ei näyttäisi muuttavan enää mikään.

- Miksi Suomessa rankaistaan eläintä ihmisen tekemästä virheestä? Oman rakkaan lemmikin tappaminen aiheuttaa elinikäiset traumat.

"Lainsäädäntö asettaa ehdot"


Eviran mukaan laittomasti maahan tuoduilla eläimillä on kolme vaihtoehtoa: palautus alkuperäiseen maahan, lopettaminen tai karanteeni.

- Niin kansallinen kuin EU:n yhtenäinenkin lainsäädäntö asettavat nämä ehdot, Eviran ylitarkastaja Virva Valle toteaa.

Karanteeni ei ole Suomessa mahdollinen, sillä maassa ei ole viranomaisten valvomaa ja hyväksymää paikkaa karanteenille.

- Hyötyeläimet saattavat kantaa tauteja, joita Suomessa ei ole lainkaan. Silloin taudin leviäminen saattaisi vaarantaa koko elinkeinon, Valle toteaa.

Usein myös eläimen alkuperäismaa kieltäytyy vastaanottamasta eläintä takaisin, sillä takuita eläimen hyvinvoinnista ei välttämättä ole.

Suomessa lopetetaan vuosittain muutama kymmenen laittomasti maahan tuotua hyötyeläintä.

Virkailija vastasi heti, ettei vaihtoehtoa tappamiselle ole.


Saila Kleine Staarman    Ota yhteyttä adressin tekijään