Ei turvetuotantoa Akonsuolle!

Vapo Oy hakee ympäristölupaa turvetuotannon ja siihen liittyvien ojitusten aloittamiseen Akonsuon 34,3 ha:n alueella. Turvetuotannon käynnistyminen vaarantaisi alueen monipuolisen kasvi- ja eläinkannan. Lisäksi turvetuotannon kuivatusvedet johdettaisiin Akonveteen, joka on jo tällä hetkellä hyvin rehevöityneessä tilassa. Vesiensuojelun nimissä Akonsuon tuhoamiseen tähtäävää ympäristölupaa ei pidä myöntää.

Akonsuo sijaitsee noin 11 km Juankosken kuntakeskuksesta eteläkaakkoon ja noin 4 km Kaavin keskuksesta lounaaseen. Hankkeella ei ole aikaisempaa lupaa.

Suunnitellulla tuotantoalueella on ojitettuja alueita, mutta keski- ja pohjoisosassa on myös ojittamattomia suoalueita. Ojittamattomilla alueilla on useita uhanalaisia ja silmälläpidettäviä kasvillisuustyyppejä. Akonsuon linnusto on varsin monipuolinen. EU:n lintudirektiivin liitteessä I mainituista lajeista on havaittu pyy, teeri, metso ja palokärki. Teeri ja metso ovat uusimman uhanalaisuusluokituksen mukaan luokiteltu uhanalaisuusluokkaan silmälläpidettävät.

Akonsuon turvetuotanto tulee kuormittamaan myös Heinäjokea, Kuikkasta, Kuikkasjokea ja lopulta Akonveden Kylmäpohjaa. Nämä vesialueet ovat jo nyt erittäin rehevöityneessä tilassa Akonveden uittotoiminnan ja valuma-alueelta tulevan kuormituksen takia.

Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmassa Akonpohja on arvioitu nykyiseltä ekologiselta tilaltaan hyvää huonommaksi. Akonpohja kärsii happiongelmista johtuvasta fosforin sisäkuormituksesta. Klorofyllissä on havaittavissa selvä nouseva kehityssuunta 1980-luvun loppupuolelta lähtien ja pitoisuudet ovat olleet melko korkeita suhteessa veden kokonaisfosforipitoisuuteen. (Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelma pintavesille, luonnos 30.10.2008.)

Akonpohjan vesikasvillisuus on runsastunut, ja etenkin lahden pohjukassa umpeenkasvaminen haittaa rannan käyttöä. Lisäksi pohjan liettyminen ja veden laadun huononeminen ovat aiheuttaneet haittaa alueen virkistyskäytölle. Myös leväkukintoja on esiintynyt alueella. Runsas vesikasvillisuus ja umpeenkasvu haittavat etenkin vesillä liikkumista. Alueella ilmenevät ongelmat haittaavat vesistön käyttöä myös muihin virkistyskäyttötarkoituksiin, kuten uimiseen ja kalastukseen. Vesistön tilan kehitys ja uiton pudotuspaikka heikentävät myös alueen kulttuurisesti tärkeitä maisema-arvoja.

Tämä Akonveden vesialue ei kestä enää yhtään lisäkuormitusta!

Me allekirjoittaneet vastustamme Akonsuon turvetuotantoa.

Lisätietoa asiasta antaa tämän nettiadressin laatija Ulla Lahdes, joka tekee tästä Vapon hankkeesta muistutuksen Itä-Suomen aluehallintovirastoon 15.10.2012 ja tässä yhteydessä tiedotan myös tämän adressin olemassaolosta.