Etelä-Savon Energia Oy:tä ei saa myydä eikä fuusioida

huom. Tämän adressin nimien kerääminen on lopetettu. Adressi on 09.02.2009 luovutettu Mikkelin kaupungille. Kahteen adressikirjaan ja nettiin tuli yhteensä 4607 allekijoitusta

Vetoomus Etelä-Savon Energia Oy:n Mikkelin kaupungin omistuksen puolesta.

Kohtuuhintaisen ja ekologisesti käyttökelpoisen energian saanti on meille tulevaisuudessa kohtalon kysymys. Etelä-Savon Energia Oy:tä ei saa päästää pörssiyhtiöiden määräysvaltaan.

Kaupungin johtajat ja useat poliitikot ovat myymässä ja tai fuusioimassa Etelä-Savon Energia Oy:tä toiseen yhtiöön saadakseen velkaantuneen kaupungin käyttöön rahaa. Tämä toisi vain tilapäisen avun alijäämäiseen talouteen. Pysyvä talouden tervehdyttäminen saadaan aikaan vain laittamalla käyttötalouden tulot ja menot tasapainoon ja mitoittamalla investoinnit rahavarojen mukaan.

Energiayhtiön omistusjärjestelyissä saksalainen pörssiyhtiö energiajätti EO.N on ollut ehdolla omistajaksi suurella osuudella. Asian valmistelu on ollut salailevaa, eikä tietoja tule julkisuuteen. Energiayhtiöiden omistusjärjestelyjen alkuunpanija on jäänyt tuntemattomaksi.

Etelä-Savon Energia Oy, eli ESE, on Mikkelin kaupungin omistama kunnallinen energiayhtiö. Se tuottaa Pursialan lämmitysvoimalaitoksessa sähköä ja kaukolämpöä ja myy niitä noin 24000 asiakkaalle. Lisäksi ESE on osakkaana vanhaa vesivoimaa, sekä tuulivoimaa omistavissa yhtiöissä.

ESE tuottaa myymästään sähköstä ja kaukolämmöstä noin 60 prosenttia päästövapailla uusiutuvilla polttoaineilla. EU vaatii Suomessa uusiutuvien polttoaineiden osuudeksi 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, joten ESE täyttää nämä vaatimukset jo nyt.

ESE on tehokkaasti toimiva energiayhtiö ja on myynyt sähköä ja kaukolämpöä huomattavasti kilpailijoitaan halvemmalla. Lisäksi ESE on vuosittain tulouttanut kaupungin kassaan osinkoina ja muina tuottoina useita miljoonia euroja käytettäväksi kaikkien mikkeliläisten tarpeisiin.

ESE:n myyminen tai fuusioiminen on kuntalaisten edun vastaista. Se tietäisi sähkön ja kaukolämmön hintoihin roimia korotuksia kaikille mikkeliläisille, myös Suur-Savon Sähkön verkon alueella asuville. Myynnin tai fuusion toteutuessa kukaan ei tiedä kenen omistukseen lopulta Mikkelin ja koko Etelä-Savon energialiiketoiminta päätyy ja mihin maahan ja kenen hyväksi korotetuista energian hinnoista kertyvät tulot päätyvät.

Jokainen tähän mennessä energiayhtiönsä myynyt kaupunki on myöhemmin havainnut tehneensä väärän ratkaisun. Varoittavana esimerkkinä Espoo, joka myi energiayhtiönsä ja nyt energian hinta on noussut runsaasti. Hyvänä esimerkkinä Helsinki, joka on pitänyt energialaitoksen itsellään ja halvempien hintojen lisäksi tuloutti viime vuonna kaupungille 290 miljoonaa euroa.

Vetoamme tällä adressilla Mikkelin päättäjiin, että Etelä-Savon Energia Oy pidetään itsenäisenä ja kokonaan kaupungin omistuksessa.

Jukka Pöyry
Mikkeli