Oikeutemme puhtaisiin vesiin - Suomen on vähennettävä ravinnepäästöjään

Kansalaisilla on oikeus puhtaisiin vesiin – Suomen on vähennettävä ravinnepäästöjään

Pääministeri Matti Vanhanen, ympäristöministeri sekä maa- ja
metsätalousministeri


Suomen tavoite vähentää ravinnepäästöjä 50 % vuoteen 2005 mennessä jäi pahasti saavuttamatta. Uusi paljon heikompi tavoite on ravinnepäästöjen 30% vähennys vuoteen 2015 mennessä. Tämäkin jää nykyisillä toimenpiteillä saavuttamatta.


Tätä vesien tilan jatkuvaa huononemista ei pidä enää sallia!

Vesistöjemme ravinnekuormituksen typestä 60% ja fosforista 50% on edelleen peräisin maataloudesta. Suojavyöhykkeitä ja kosteikkoja, jotka estäisivät typen ja fosforin pääsyn vesistöihin, ei ole tehty riittävästi vapaaehtoisen tukijärjestelmän toimin.

Vaadimme suojavyöhykkeet ja kosteikot pakollisiksi ja niiden perustamista on tuettava riittävästi maatalouden ympäristötuesta. Kuormittavimmat pellot, kuten kaltevat ranta-alueet, tulee jättää viljelykäytön ulkopuolelle tai siirtää energiakasvien viljelyyn. Liikalannoitus tulee lopettaa ja siirtyä lohkokohtaisten ravinnetaseiden käyttöön. Karjalannan energiakäyttöä tulee kehittää ja lannan ravinnepitoisuutta laskea.

Jopa kolmanneksen vähennys maatalouden ravinnepäästöihin voitaisiin saavuttaa siirtymällä laajemmin ravinteita kierrättävään luomumaatalouteen. Suomen on oltava tässä esimerkkinä, sillä jos EU:n uusissa jäsenmaissa siirrytään samanlaiseen tehoviljelyyn kuin täällä, ravinnepäästöt Itämereen tulevat moninkertaistumaan.

Metsätalouden ravinnepäästöjen minimoimiseksi vaadimme lopettamaan taloudellisesti kannattamaton suometsien ja kangasmaiden fosforilannoitus sekä kohdentamaan fosforilannoitukselle suunnattu tuki toisaalle. Suojavyöhykkeet tulee määrätä pakollisiksi kaikissa hakkuissa.

Itämeren suojelukomission mukaan Suomesta Itämereen päätyvät fosforipäästöt vähenisivät 160 tonnia jos Suomessa siirryttäisiin fosfaatittomiin pesuaineisiin. Saksassa fosfaattipesuaineet on jo kielletty ja Ruotsissa niiden käyttö loppuu ensi vuoden alusta. Näin tulee toimia myös Suomessa.

Kunnioittaen, kansalaiset vesistöjen puolesta:


Lisätietoja mitä jokainen kansalainen itse voit tehdä löydät mm.:
Luonto-Liitto
http://www.luontoliitto.fi/ymparisto/itameri/vaikuta.html
Suomen Luonnonsuojeluliitto
http://www.sll.fi/luontojaymparisto/vesistot/arkipaiva
Suomen WWF
http://www.wwf.fi/ymparisto/meret_jarvet/itameri/merenneidon_vinkit_kuluttajille.html
Pidä Saaristo siistinä
http://www.pidasaaristosiistina.fi/index.phtml?s=45