Ylipainoisten lasten vanhemmat edesvastuuseen!

Merja Kiviluoma
Kerava

/ #12

03.04.2008 11:22

Asia on tietenkin vaikea. Herää myös kysymys, että millä tavalla aikuiset/vanhemmat laitetaan asiasta "vastuuseen". Minkäänlainen valistus ei tunnu auttavan - se korkeintaan herättää puolustusmekanismin, jossa vain puolustaudutaan eikä korjata asiaa. Valitettavasti yhä harvemmat vanhemmat kokevat vastuuta lastensa syömisestä. Ja miten lapsi oppii muuten kuin esimerkin kautta. Jos kotonakin syödään vain prosessoitua ruokaa, mitä muuta lapsi voi oppia. Se jää malliksi "ruokkia keho". Jos kotona valmistetaan kunnon ateria, lapsi kyllä sitä syö muiden mukana. Minkäänlainen ulkopuolelta tuleva valistus ei silloin tehoa. Esimerkin voima on paljon suurempi.

Niiden kohdalla, jotka eivät vanhemmilta esimerkin kautta omaksu ruokailutapojaan, lapsi kyllä kantaa seuraukset kehossaan sairauksien muodossa, jotka ennemmin tai myöhemmin tulevat. Jokin aika uutisoitiin siitä kuinka jo 8-vuotiailla on kolesteroliarvot koholla. Voi vain kuvitella mitä on tapahtunut 30 ikävuoteen mennessä.

Lisäksi lapset kyllä löytävät syömistä ilman vanhempien syötätystä. Television äärellä on helppo napostella kaveripiirissäkin. TV ja sipsipussi ovat erottamattomat ystävät. Minua on aina kauhistanut se roskaruoka, mitä kouluissa tarjoillaan kaikenlaisista automaateista. Koulu on yksi keskeisimmistä ruokatapojen opettajista - ja säilyy tällaisena vuosikymmeniä.

Minusta tämä ongelma on syvempi yhteiskunnallinen ongelma kuin vain vanhempien haastaminen. Siihen kuuluu roskaruoan hyvä bisnest, sen halpuus, saatavuuden helppous, mainonta (jossa lähinnä myydään ruokaan liittyviä mielikuvia hyvänolon tuottajina). Kävelet mihin aikaan tahansa missä tahansa, niin jostakin löytyy aina roskaruokapaikka, ja niitä syntyy lisää kuin sieniä sateella.

Monella lapsella ja nuorella ylensyönti ja mässäily on myös jo lohduketta - kuten aikuisellakin. Moni lapsi ja nuori on sillä tavalla "unohdettu", että kun hän tulee kotiin, hän kaivaa äidin ohjeiden mukaan pakasteesta pizzaa tms. Kaikilla on kiire, ruokaa ei ehditä tehdä, vaan korkeintaan lämmittää mikrossa jotakin mössöä. Television ollessa paras ystävä myös ruokailutottumukset ovat tv-dinner -tyylisiä ravinnottomia, lihottavia sotkuja.

Noin kuukausi sitten luin "suuren uutisen", että kasvikset edistävät nuoruusiän diabeteksen syntymistä (HS). Uutinen oli paitsi mitenkään perustelematon, myös kaukaa haettu. Kasvipolysakkaridieista puhuttiin, mutta ei edes kerrottu miten ne voisivat olla haitallisia. Ei ainakaan tässä nettiversiouutisessa. (Polysakkaridithan ovat monimutkaisia hiilihydraatteja). MIten miten tällaiset otsikot jo rohkaisevat välttämään kasviksia!

Diabetes on toki meidän kansamme sairaus. Jokin aika sitten uutisoitiin myös suureen ääneen tutkimuksesta, joka kertoi, että kahvi vähentää aikuisiän diabeteksen syntyä. Ihan yhtä älytön "tutkimus"! (Mahtoiko kahviteollisuudella mennä silloin huonosti kun tällainen uutinen oli tarpeen?). Ihmettelin, kun yksi ja toinen aikoi lisätä kahvinsa juontia, jotta säästyisi diabetekselta. Minä haroin hiuksiani enkä voinut uskoa kuulemaani. Jos osaa laskea 1+1, ei tarvitse kuin todeta kaksi faktaa: Koko maailmasta Suomi johtaa sekä kahvin juontitilastoissa että diabetestilastoissa. Jos kahvin juonti ehkäisisi diabetesta, kai tällä tolkuttomalla kahvin ryystämisellä pitäisi diabetes olla kansansairauksien listan ulkopuolella. Vaan kun ei ole!

Eli jos näihin uutisiin olisi uskomista, pitäisi kitata vain kahvia eikä lapsenakaan saisi syödä vihanneksia, jotka kuitenkin ovat hedelmien ohella lähes ainoa ravinnon (vitamiinien ja hivenaineiden) lähde. Niiden syömisestä tulee hyvä olo ja ne edistävät varmuudella ihmisen terveyttä - varsinkin kun ruokavaliomme on lastenkin osalta jo niin prosessoitua, myrkytettyä, rasvaista, ravinnotonta, käsiteltyä ja kuollutta, että vähemmästäkin sairastuu diabeteksen ohella vaikka mihin muuhun kansantautiin yhä nuorempana. Joten eiköhän diabeteksen juuret ole jossain muualla kuin kasviksissa!!!!

Eli tällaisilla uutisilla rohkaistaan vain lapsia syömään sipsejä, karkkeja, limuja, pizzaa, hampurilaisia, sulklaata (siinäkin kun on kuulemma "kauheasti kaikkea terveellistä", kuten joku uutisten uhri totesi perustellessaan pienen lapsen suklaata sisältävää ruokavaliota!)...

Harhaanjohtavaa uutisointia oli sekin, kun julistettiin: "Makeiset tulevat yhä terveellisemmäksi!" (MTV3). YHÄ terveellisemmäksi! Eli ne ovat niin jo valmiiksi terveellisiä, että ne vain terveellistyvät koko ajan! Makeiset! Siis ne punaiset, siniset, vihreät eri kokoiset, makuiset ja näköset mömmöt, jotka ovat lisäainepommeja, eivätkä sisällä yhtään ainoata terveellistä ainesosaa.... Silti ne "tulevat yhä terveellisemmiksi".

Terveysvaikutteisuus on näköjään muotisana; mitä epäterveellisimpiin aineisiin se leima isketään, sitä paremmalla omalla tunnolla voidaan syödä roskaa ja leikkiä tietämätöntä. Enkä tosiaan puhu korkeammalta, rakastan aamukahviani ja suklaata ihan muiden tavoin. Mutta en käytä niitä siksi, että kuvittelisin niiden edistävän terveyttäni. Ehei... sorrun niihin ihan tietoisena siitä mitä teen. Aikuinen ihminen on itse vastuussa siitä mitä suuhunsa laittaa, mutta valitettavasti aikuinen on myös vastuussa liian usein pienen lapsen ravintotottumusten syntymisestä. On turha luulla, ettei ADHD:n kaltaisia oireita synny juuri näistä vääristä ravintotottumuksista. Ravinto vaikuttaa olennaisesti aivojen kemiaan, mielentilaan ja vireystilaan.

Terveysvaikutteisiksi ovat nyt sitten tulleet suklaat, karkit ja kahvit. Seuraavaksi voisi odotella viinan ja tupakan terveysvaikutuksia. Sairauksia sen sijaan aiheuttavat nyt kasvikset. Joo, uskottavahan se on, kun näin kerrotaan....

Terveellisistä elämäntavoista kyllä puhutaan mutta käytännössä niihin ei yhteiskunnassakaan rohkaista. Helppous ja nopeus ovat valttia. JOkaisen pitäisi tietää, että oikeata ruokaa ei saa ilman aikaa ja vaivannäköä. Tästä syystä minullakaan ei ole mikroaaltouunia. Olen sitä mieltä että jos minulla ei ole aikaa keittää perunoita, niin minulla ei ole aikaa syödäkään.

Että hyvällä mutta vaikeasti korjattavalla asialla olet.