Kuuleeko Littoistenjärvi!

Littoistenjärven kemikaalikäsittely tehdään 5.toukokuuta.2017. Kemikaalikäsittelyn visiona on poistaa liiallinen sinilevä järvestä alumiinikloridin levittämisellä järveen. Alumiinikloridi sitoo fosforia ja tasapainottaa järven pH-arvoa ja näin ollen ehkäisee sinilevän syntyä... vai ehkäiseekö?

 Alumiinikloridi on hermomyrkky, joka estää yli 200 biologisesti tärkeää toimintaa ja vaikuttaa haitallisesti kasveihin, eläimiin sekä ihmisiin. Alumiinin on todettu olevan yhteydessä neurodegeneratiivisiin sairauksiin, kuten parkinsonin tautiin, Alzheimerin tautiin sekä muistihäiriöihin. Alumiinikloridi läpäisee veri-aivoesteen ja kerääntyy aivoihin. Alumiinikloridia löytyy myös monesta kosmetiikkatuotteesta sekä deodoranteista ja antiperspiranteista. Kun alumiinikloridi pääsee aivoihin, sen on todettu aiheuttavan dementiaa, osteomalasiaa, mikro-syyttistä anemiaa, dialyysiin liittyviä häiriöitä, epilepsian riskiä, keskittymishäiriöitä, muistihäiriöitä. Se vaikuttaa myös vahvasti aivojen kehitykseen kuten hermosolujen viestintään, välittäjäaineiden toimintaan, synapsien keskeiseen viestintään, proteiinien fosforilaatioon tai defosforilaatioon, proteiinien hajoamiseen, geeni ekspressioon, sekä tulehdusreaktioihin. Alumiini aiheuttaa apoptoottista hermosolujen sekä gliasolujen kuolemaa. Apoptoosi on ohjelmoitu solukuolema, jossa vaurioituneet solut kuolevat itsestään. Gliasolu on hermotukisolu, joka muodostaa hermotukikudoksen. Alumiini vaikuttaa muistia heikentävästi, tunnereaktiivisuuteen, sekä aiheuttaa muisti-, ja oppimishäiriöitä. Alumiinikloridilla on havaittu olevan yhteys rintasyövän syntymiseen, sikiön kehitysvaurioihin, sekä patologisiin häiriöihin.

 

"Sinilevän lisääntymisen syy on fosforin määrän lisääntyminen vesistössä. Ylimääräistä fosforia pääsee vesistöön pääosin kahdesta lähteestä:

  • Asutuskeskusten jätevedet. Puhdistamaton jätevesi sisältää sen fosforin, jonka ihmiset ovat nauttineet ravinnossaan ja joka on poistunut kehosta virtsan ja ulosteiden mukana. Tämä fosfori voidaan nykyisin poistaa vedestä jätevedenpuhdistuslaitoksissa ja Suomessa näin jo tehdäänkin.
  • Lannoitteiden fosfori. Tämä fosfori ei kuulu luonnon normaaliin kiertokulkuun, sillä se on louhittu kaivoksista. Osa pelloille levitetystä lannoitteesta ei sitoudu ravinnoksi käytettävään kasvimassaan, ja tätä fosforia valuu peltojen ojien ja purojen kautta vesistöihin sinilevien ravinnoksi.

Mihin jäteveden fosfori joutuu?

On kieltämättä nurinkurista, että viemärivedestä suurella vaivalla talteenotetusta fosforilietteestä tehdään ravinteikasta multaa, joka myydään esimerkiksi teiden soraluiskien pintasidontamateriaaliksi korkean ravinnepitoisuutensa eli nopean nurmettumiskykynsä takia. Näistä moottori- ym.teiden luiskista valuu käyttämätön ihmisperäinen fosfori ojien ja purojen kautta vesistöihin sinilevien ravinnoksi" (http://sinilevastop.wikidot.com/tieto:sinileva)

 

Haluaisin esittää Littoistenjärven kemikaalikäsittelystä päättäville muutaman kysymyksen:

-Littoistenjärvi tunnetaan lapsiperheiden ja kaikenikäisten ihmisten virkistysalueena kesäisin. Mitä tapahtuu, kun pienet lapset, aikuiset ja vanhukset uivat alumiinikloridilla käsitellyssä vedessä?

-Kemikaalikäsittelyn aikana kuolevat kalat ja vesistössä elävät eläimet. Miten ajattelitte, että sama myrkky ei vaikuta ihmiseen?

-Alumiinikloridin sanotaan painuvan järven pintaan ja pysyvän siellä aiheuttamatta haittaa. Mitä sitten kun järveen (istutetut?) kalat käyvät nyppimässä alumiinikloridipohjaa ja levittävät alumiinikloridihippua ympäri vesistöä?

-Littoisten järvestä menee salaohjaputket Aurajokeen, josta se laskeutuu mereen. Mitä tapahtuu kun alumiinikloridi leviää Aurajokeen ja sitä kautta mereen?

 

Kiitos kun huomaatte tämän ja tiedostatte että lisää vastauksia tarvitaan!

 

Littoistenjärven kemikaalikäsittelyn asiakirja:

http://www.littoistenjarvi.fi/wp-content/uploads/2016/08/Littoistenj%C3%A4rven-kemikaliointi_P%C3%A4%C3%A4t%C3%B6sesitys_ENV890_p%C3%A4ivitetty_01072016.pdf

TTL varoitukset alumiinikloridista:

http://www.ttl.fi/ova/alumiinikloridi.html

Tutkimukset & lähteet:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056430/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16045991

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28211326