Ylipainoisten lasten vanhemmat edesvastuuseen!

Adressi lasten ylipaino-ongelman korjaamiseksi

Arvoisa tasavallan presidentti Tarja Halonen

Jos vanhemmat antavat alkoholia tai huumeita lapselleen, he joutuvat syytteeseen lapsen vahingoittamisesta. Miksi? Koska alkoholi ja huumeet aiheuttavat – ei välttämättä heti mutta tulevaisuudessa – haitallisia asioita lapselle: riippuvuutta, fyysisiä sekä mielenterveysongelmia ja jopa kuolemaan johtavia sairauksia.

Samoin jos lapsella on esimerkiksi anoreksia, bulimia, masennus tai muu vastaava sairaus, niin yleensä kouluneuvola puuttuu asiaan. Asioihin puututaan myös, jos lasta pahoinpidellään fyysisesti tai henkisesti tai hänet jätetään heitteille. Eli on monia syitä, joiden takia koulu, neuvola ja viranomaiset voivat lain mukaan puuttua lapsen hyvinvointia koskeviin asioihin.

Jos kouluneuvolassa huomataan, että lapsi on selvästi aliravittu, siihen myös puututaan välittömästi. Ja jos selviää, että aliravitsemus on lapsen vanhempien aiheuttama, asiaan saattavat puuttua myös muut viranomaiset.

Mitä eroa on aliravitsemisella ja yliravitsemisella?

Erittäin vähän! Molemmat aiheuttavat mahdollisia pahoja terveysongelmia. Itse asiassa yliravitseminen on paljon pahempi asia niin henkisesti kuin fyysisesti kuin aliravitseminen.

Miksi kouluneuvolat eivät puutu lasten yliravitsemiseen? Eikö roskaruoan, pullan ja sokerin syönti ole aivan yhtä haitallista kuin huumeiden ja alkoholin käyttö, etenkin pitkällä aikavälillä? Sokeri aiheuttaa riippuvuutta ja ylipainoa, mikä puolestaan aiheuttaa vakavia terveysongelmia kuten diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia ja sitä kautta jopa ennenaikaisia kuolemia. Sokeri aiheuttaa lapsilla myös ylivilkkautta, keskittymis- ja nukkumisongelmia ja siten vaikuttaa suoraan heidän koulutulokseensa. Monien lihavien nuorten on vaikeampi solmia parisuhdekontakteja ja heillä on myös usein itsetunto-ongelmia. Tämä johtaa usein masennukseen ja muihin vastaaviin mielenterveysongelmiin.

Tutkimusten mukaan hoikat etenevät työpaikoillakin nopeammin kuin pullukat. Monet ylipainoiset ihmiset saattavat vihata itseään. Ja jos he eivät aivan vihaa, niin eivät taatusti ainakaan pidä itsestään. Sokeri ja valkoinen jauho ovat myrkkyä suurina määrinä nautittuina, aivan kuten alkoholi ja huumeet. Sokerin ja roskaruoan syönnin ja siitä johtuvat ylipainon kielteiset vaikutukset saattavat olla aivan yhtä pahat kuin alkoholin tai huumeiden.

Se, että aikuinen syö itsensä hengiltä, on hänen oma asiansa. Mutta se, että kukaan ei sano mitään, kun vanhemmat tunkevat kilotolkulla täysin syömäkelvotonta ravintoa, pullaa, limonadia ja makeisia lastensa suuhun, on ehdottomasti väärin lasta kohtaan. Nuori lapsi ei tietenkään osaa itse tehdä asialle mitään, joten ehkä neuvolat ja lääkärit voisivat olla se instanssi, joka nostaa kissan pöydälle, kun havaitaan lihomisen ensioireet. Jos lihominen jatkuu pitkään, yhteiskunta voisi harkita jopa kovempia keinoja asian korjaamiseksi, aivan kuten tehtäisiin, jos olisi kyse lapsen aliravitsemisesta. Ehkä kaikkein tärkeintä olisi alkaa puhua tästä asiasta julkisesti sen oikealla nimellä ilman hyssyttelyä. Ymmärrän hyvin, että lapsen ruokailu on tavallaan perheen sisäinen asia. Mutta jos vanhemmat tieten tahtoen tuhoavat lastensa terveyden, asialle on mielestäni pakko tehdä jotain.

Tämän adressin tarkoitus ei ole panetella lihavia, vaan kutsua asioita niiden oikeilla nimillä. On täysin mahdollista, että ylipainoinen henkilö voi myös olla terve, onnellinen ja tasapainoinen. Eikä hoikkuus takaa terveyttä tai onnellista elämää. Mutta minun ei varmaankaan tarvitse selitellä kirjoitustani. Eivätköhän kaikki varsin hyvin tiedä, miten tämän asian laita on. Hälyttävät tutkimukset lasten yleistyvästä diabeteksesta on kaikkien tiedossa. Ja diabetes on taatusti sellainen tauti, jota et lapsellesi toivo, saati sitten itse halua aiheuttaa sitä!

Ei tarvitse kuin katsoa karkkikauppojen ovista valuvaa nuorisomäärää 300-500 gramman karkkipusseineen ja limsapulloineen, niin tajuaa, että heistä monen kohtalona tulee olemaan koko loppuelämän kestävä ylipainon kanssa kamppailu ja sen mukana tulevat vakavat sairaudet. Sääliksi käy…

Asioihin pitää tarttua silloin, kun ne ovat vielä korjattavissa, eikä sitten kun se on liian myöhäistä. Jos reilusti ylipainoiset lapset ehtivät kasvaa murrosiän yli, niin sen jälkeen liikakilojen pudottaminen tulee olemaan todella vaikeaa.

Sokeri ja yleensäkin makean himo on kotona opittu tapa, joka johtaa ajan kanssa riippuvuuteen. Tietenkin koululla ja yhteiskunnalla on oma vastuunsa siitä, mitä lapsille syötetään, mutta loppujen lopuksi vastuu on vanhemmilla. Jos sinä vanhempana siirrät vastuun lapsesi terveydestä ja hyvinvoinnista muille, olet osa ongelmaa. Kaikkien ongelmien korjaaminen lähtee oman osuuden näkemisestä ongelmassa ja täyden vastuun ottamisesta. Vastuun kiertäminen vahvistaa ongelmaa.

Tiesitkö, että luomusioista pidetään parempaa huolta ja että niiden hoidosta on tarkemmat säännökset kuin lasten kasvatuksesta. Lainaus luomusian ruokinta- ja hoitokirjasta:

”Tärkeitä asioita sikojen kasvatuksessa: Porsaat tarvitsevat virikkeitä kuten kyhnääminen, rypeminen, tonkiminen, pureminen ja toisten sikojen läheisyys ovat niille tärkeitä asioita. Samoin liikunta, ympäristön tutkiminen ja leikkiminen edistävät niiden terveyttä.”

A-luokan sianlihassa saa olla vain 0,7 mm paksu rasvakerros. Kasvatussääntöjen mukaan on erittäin tarkkaa, mitä sioille saa syöttää. Niiden ravinto on tieteellisesti suunniteltu mahdollisimman terveelliseksi. Ravintoa, jota tyypillinen suomalainen syö, ei saa syöttää sioille.

Tietenkin on olemassa myös lasten ravinto- ja hoito-oppaita, mutta ero on siinä, että sikojen kohdalla hoito-ohjeista pidetään tiukasti kiinni. Siat tarkastetaan kaksi kertaa päivässä, ja jos sika on kipeä, eläinlääkäri tilataan heti paikalle. Esimerkiksi hännän puremiseen, joka on stressioire, puututaan välittömästi.

Mitä tapahtuu, jos lapsi oireilee stressin tai jonkin muun asian takia? Ei mitään. Harvaa kiinnostaa nykynuorten (valtava) henkinen ahdinko, joka johtuu jatkuvasta suorittamisesta ja yleisestä pahasta olosta. Vasta sen jälkeen kun nuori on täysin ”sekaisin", hänen henkisiin ongelmiinsa puututaan, jolloin se yleensä on liian myöhäistä.

Uskon, että valtaosa nuorten ja aikuisten paino-ongelmista (sekä päihdeongelmista) johtuu yleisestä pahasta olosta. Monet suomalaiset elävät jatkuvassa pienessä epätoivossa ahdistuneina, tuhraantuneina ja stressaantuneina. Ei hyvään oloon ylensyödä ja juoda, vaan pahaan oloon. Jos henkilö on henkisesti hyvässä tasapainossa, hän ei vahingoita tieten tahtoen itseään ylensyömisellä tai millään muullakaan tavalla.

Niin kauan kuin emme korjaa todellista pahaa olon syytä, joka jäytää taustalla, tulemme vahingoittamaan itseämme ylensyömällä ja liiallisella alkoholinkäytöllä. Ylensyöminen tai juominen ei ole ongelma, vaan oire!

Tämän adressin tarkoitus ei ole syyttää ketään, vaan havahduttaa ja herättää keskustelua. Keskustelusta syntyy uusia ratkaisuja. Asioiden kultaaminen, vähättely ja välttely vain vahvistavat ongelmaa. Jokaisen tahon – vanhempien, koulun, yhteiskunnan sekä ravinnon valmistajien – on itse otettava vastuu omista tekemisistään tai tekemättä jättämisistään eikä syytellä muita kansan lihomisesta.

Tämä seuraava on etenkin vanhemmille: Kuten hyvin tiedetään, monet ihmiset hakevat lähes kaikkiin aikuisiän ongelmiinsa syitä isä/äiti-suhteesta – oli siihen syytä tai ei. Jos annat lapsesi lihoa, hän tulee melko suurella varmuudella vihaamaan sinua sen takia. Hän ei ehkä edes itse tiedosta vihaansa, tai ei koskaan sano sitä ääneen, mutta niin se vain on.

Arvoisa tasavallan presidentti Tarja Halonen, me xxxx adressin allekirjoittanutta huolestunutta kansalaista olemme valmiita tekemään oman osuutemme lasten ylipaino-ongelman korjaamiseksi ja toivomme, että myös Te presidenttinä otatte tämän sydämen asiaksi ja käytätte vaikutusvaltaanne, jotta asiaan saadaan parannus. Lasten ylipaino-ongelma on vielä korjattavissa, mutta jos sitä ei korjata pian, siitä johtuvat ongelmat tulevat tuhoamaan seuraavat sukupolvet.

Kunnioittavasti


Timo Ylä-Soininmäki

---------------------------------------------------------------------------

Adressin allekirjoittaminen on helppoa, siihen ei tarvita rekisteröitymistä. Voit myös allekirjoittaa niin, että nimesi ei näy netissä.

Kun adressissa on tarpeeksi nimiä, se lähetetään presidentti Tarja Haloselle. On tärkeää, että kaikki aina Suomen presidentistä alkaen ovat mukana tässä erittäin tärkeässä asiassa. Presidentti Halonen saa päättää, mille kaikille eri valtioninstansseille adressi pitää välittää.

Kotisivu: www.timoyla.com

---------------------------------------------------------------------------

Timo Ylä-Soininmäki    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn, että adressin tekijä Timo Ylä-Soininmäki voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Facebook
Pitäisikö valtion kasvattaa tukeaan kulttuurille ja taiteelle?