Lehtitilausten arvonlisävero pidettävä nollassa!

Suomen hallitus on kirjannut hallitusohjelmaansa lehtitilausten arvonlisäveron korottamisen nykyisestä nollaverokannasta yhdeksään prosenttiin. Jos tuo alv:n korotus toteutuu, sillä on monia haitallisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Me allekirjoittaneet vastustamme lehtitilausten arvonlisäveroa.

Useassa Euroopan maassa sanomalehtien arvonlisävero on nolla, kuten esimerkiksi Belgiassa, Tanskassa, Norjassa ja Englannissa.

Lehtitilausten arvonlisäveron suunniteltu yhdeksän prosentin korotus vaikuttaa jokaiseen suomalaiseen. Siksi korotusta ei tule toteuttaa. Asiassa tarvitaan vähintään perusteellinen selvitys vaikuttavuusarvioineen. Arvioitu verotuotto valtiolle - 53 miljoonaa ensimmäisenä vuonna ja 90 miljoonaa seuraavina vuosina - on teoreettinen summa, joka ei tule toteutumaan.

Lehdet joutunevat siirtämään lehtitilausten arvonlisäveron korotuksen tilaushintoihin. Veronkorotuksesta kärsivät siten erityisesti pienituloiset opiskelijat, lapsiperheet, työttömät ja eläkeläiset. Veronkorotus vaarantaa työpaikkoja. Kotimainen viestintäala työllistää suoraan 24 000 ihmistä eri puolilla Suomea. Vaikutus valtion verokertymään on pieni suhteessa veronkorotuksen aiheuttamiin raskaisiin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.

Suomalaiset arvostavat ja tarvitsevat luotettavaa tietoa omaa paikkakuntaa, Suomea ja maailmaa koskevista asioista ja niiden vaikutuksista omaan elämään. Suomalaiset haluavat viihtyä heitä kiinnostavien lehtien parissa omalla kielellään. Demokratiassa on tärkeää, että lehdistö valvoo vallankäyttöä ja tekee politiikasta ymmärrettävää. Lehdistö lisää yksittäisten kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Lehtitilausten verovapaus on ollut kannanotto suomalaisen sivistyksen ja kattavan tiedonvälityksen puolesta. Lehdistöllä on merkittävä rooli suomalaisen kulttuurin, kielen ja sivistyksen turvaajana. Suomalaiset nuoret ovat maailmanlaajuisesti ahkerimpia sanomalehtien lukijoita. Samoin suomalaiset koululaiset ovat kärkisijoilla kansainvälisssä oppimisvertailuissa. Tutkimuksissa on todettu, että sanomalehtien lukemisella on positiivinen vaikutus koulumenestykseen.

Veronkorotus on uhka erityisesti pienempien paikallis- ja harrastelehtien korvaamattomalle toiminnalle. Lehdistöllä on tiedonvälittäjänä merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Arvonlisäveron korotus lisää yhteiskunnallista epätasa-arvoa.

Keskustelua suomalaisesta lehdistöstä:

Facebookissa Paino seis? -kampanjan tavoite on herättää julkista keskustelua suomalaisen lehdistön merkityksestä ja toimintaedellytyksistä. http://www.facebook.com/painoseis

Eräitä kannanottoja alv:n korotuksen vaikutuksista:

http://www.vkl.fi/ajankohtaista/kysymyksia_ja_vastauksia_lehtitilausten_arvonlisaverosta.html http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2011/14/paakirjoitus/

http://www.teamliitto.fi/?x32730=1046752 http://www.ksml.fi/mielipide/artikkelit/lehtien-vero-lis%C3%A4isi-huhutietoja-ja-suosisi-it-j%C3%A4ttej%C3%A4/696177