Lopetetaan kellojen siirtely

Asiantuntijan mielestä kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtämisestä tulisi luopua.

THL:n ylilääkäri Timo Partonen toteaa http://img.mtv3.fi/default/img/ikoni_www.gifSavon Sanomissa, että uuteen aikaan sopeutuminen vaatii Suomessa ihmisen biologiselta kellolta enemmän joustoa kuin maissa, jotka sijaitsevat toisella aikavyöhykkeellä tai etelämpänä.

Vanhemmiten sisäisen kellon joustavuus häviää kokonaan.

Syksyllä etenkin aamuvirkut, pienet lapset, murrosikäiset ja vanhukset kokevat uudesta aikataulusta kiinnisaamisen vaikeaksi, kun taas keväällä aikataulumuutoksesta kärsivät illanvirkut ja liian lyhyitä yöunia nukkuvat.

Myös vuorotyötä tekeville rytminmuutos tuo Partosen mukaan tarpeetonta lisälastia.

(MTV3)

 

 

Monet tiedemiehet uskovat, että kellojen kääntäminen taaksepäin on pahaksi terveydelle ja lisäksi se tuhlaa energiaa sekä lisää saastumista. Talviajasta luopuminen puolestaan voisi joidenkin tutkijoiden mukaan edistää terveyttä ja hyödyttää samalla myös ympäristöä.

- On harvinaista löytää keino, jolla voidaan yleisesti parantaa lähes koko väestön terveyttä ja hyvinvointia, ja täysin ilman kuluja. Tässä meillä on sellainen, sanoo brittiasiantuntija Mayer Hillman.

Jättämällä kellot rauhaan saataisiin iltapäivällä tunti enemmän valoa, mikä voisi paitsi kannustaa ulkoliikuntaan myös lisätä auringonvalosta saatavan D-vitamiinin määrää ihmisessä.

 

Aiemmin tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kesäajassa pysyminen vähentäisi päivittäistä energiantarvetta Britanniassa ainakin 0,3 prosenttia. Cambridgen yliopiston asiantuntijoiden mukaan tällä säästettäisiin 450 000 tonnia hiilidioksidia talven aikana.

Kesäaika otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1981.

(MTV3 - Reuters)