Olkahisen 1. ja 2. luokkien puolesta

Vetoomus 1. ja 2. luokkien ryhmäjakojen säilyttämisestä ennallaan Olkahisen alakoulussa


Olkahisen alakoulussa on päädytty toistamiseen yhdistämään ensi syksynä ensimmäisen ja toisen vuoden opetus siten, että kouluun muodostetaan yhdysluokka 1.-2. sekä yksi ensimmäinen ja yksi toinen luokka.
Luokkakokojen kasvaessa me pienten koululaisten vanhemmat olemme huolissamme opiskelurauhasta, kouluviihtyvyydestä sekä lastemme oikeudesta tarvitsemaansa tukeen.
Meille vanhemmille ko. asia ilmoitettiin ensin sähköpostilla, jonka jälkeen järjestettiin tiedotustilaisuus. Tiedotustilaisuudessa annettiin ymmärtää, että yhdysluokan perustaminen 1. ja 2. luokille on ainoa taloudellinen vaihtoehto ja päätökset sen suhteen ovat jo tehty. Talouden sanelemia eri vaihtoehtoja ei esitelty edes vaan pyrittiin kertomaan ainoastaan yhdysluokan eduista. Mitään haittoja tai huonoja puolia rehtori ja kaksi opettajaa (toinen opettaja tulevan yhdysluokan opettaja ja toinen tämän hetkinen 1. luokan opettaja) eivät tästä uudesta luokkajärjestelystä keksineet. Rehtori kertoi tiedotustilaisuudessa kuinka oli käynyt aamusta 1.luokilla katsomassa opetusta ja kehui, kuinka hienosti lapset ovat kehittyneet ja oppineet toimimaan ryhmässä tämän lukuvuoden aikana. Tämä kuitenkin on ristiriidassa siihen, että nyt saadut toimivat ryhmät oltaisiin hajottamassa. Koulun puolelta on korostettu esikoulusta lähtien ryhmäyttämisen tärkeyttä. Kolmannelle luokalle mentäessä, 2. luokkalaiset tulevat jälleen kokemaan uuden luokkien sekoituksen kielivalintojen takia. Tämän takia näkisimme, että ryhmien ennallaan pito olisi tärkeää lapsille 3.luokalle asti, jolloin luokat joka tapauksessa tulevat muuttumaan kielivalintojen takia.
Miksi koko koulua koskevat säästöt kohdistuvat näin pieneen ryhmään? Eikö tällaista säästöä ole mahdollista kohdistaa koko kouluun, eikä vain pieneen ryhmään 1. ja 2. luokkalaisia. Olemme myös huolissamme toteutuuko erityistä tukea tarvitsevien lasten tuen tarve riittävästi. Tiedotustilaisuudessa mainittiin, että erityisopettaja ottaa vastuuta esim. yhdysluokassa. Tämä kaikki on pois erityistä tukea tarvitsevilta lapsilta. Tällaiset säästöt ovat todella lyhytnäköisiä ja maksavat monin verroin tulevaisuudessa.
Opetussuunnitelmassa painotetaan koulun ja kodin osallisuuden vahvistamista ja viestinnän sujuvuutta – tässä tilanteessa koulu on toiminut juuri päinvastoin. Koululla on myös oikeus hakea tukea perusopetukseen, joka tukee lasten tasa-arvoa. Näemme pienten lastemme vanhempina, että tasa-arvo ei toteudu vaan korostaa eri-arvoisuutta.


Opiskelurauha vaarassa


Esikoulujen kanssa hyvin toteutetun yhteistyön ansiosta molemmat nykyiset ensimmäiset luokat ovat olleet samana ryhmänä lähes kokonaan jo esikoulusta alkaen ja heille on muodostunut hyvä ryhmähenki. Tästä huolimatta työskentelyrauha on luokissa ollut vaihtelevaa, mikä kertoo pienimpien opiskelijoiden tarpeesta harjoitella koulussa tarvittavia taitoja. Yhdysluokassa tästä tulee kärsimään kaikki oppilaat.
Suunnitellun yhdysluokan koko tulee kasvamaan 20 oppilaaseen, joista rehtorin mukaan kahdeksan on 2. luokkalaisia ja kaksitoista 1. luokkalaisia. Erillisryhmässä 2. luokan oppilaiden määrä tulee nousemaan entisestä 17:sta oppilaasta 25 oppilaaseen. On selvää, että 25 oppilaan erillisluokassa työrauha ei tule olemaan hyvä ja lapsen yksilöllinen opetus tulee kärsimään. Myös nämä kahdeksan 2. luokkalaista tulevat kärsimään eriarvoisuudesta, jos joutuvat yhdysluokalle missä on suurempi määrä 1. luokkalaisia, jotka vasta harjoittelevat koulunkäyntitaitoja.. Nämä kahdeksan 2. luokkalaista voivat kokea syrjäytyvänsä muista 2. luokkalaisista, jotka saavat olla oman ikäistensä kanssa samassa ryhmässä.
Ratkaisu, että luokat nyt hajotetaan opiskelurauhan pikku hiljaa parantuessa, on aikaisemmin puhuttujen linjausten kanssa ristiriidassa. Linjauksissa nimenomaan korostettiin, että ryhmät pidetään yhdessä ja tällä tavoin tuetaan yhteishenkeä ja koulun alkua. Nykyisten esikoululaisten kohdalla tämä ideaali siirtymisestä kouluun yhtenä ryhmänä ei toteudu uusien luokkajakojen toteutuessa. Tämän lisäksi molemmissa nykyisissä ekaluokissa on tapahtunut opettajan vaihtuminen kesken lukuvuoden, mikä edelleen on omalta osaltaan rikkonut pysyvyyden tunnetta. Olkahisen koulussa on vahva perinne yhdysluokista – tosin vasta myöhemmin koulupolulla. Oppilaiden ja meidän vanhempien kokemukset yhdysluokkaopetuksen toteuttamisesta Olkahisen koulussa vaihtelevat suuresti. On kuitenkin huomioitava, että lasten sopeutumisen ja oppimisen kannalta on täysin eri asia opiskella yhdessä esimerkiksi viidennellä tai kuudennella luokalla kuin aloittaa koulunkäynti isossa luokassa vuotta kokeneempien oppilaiden kanssa. Pienet koululaiset tarvitsevat mahdollisimman pienen vertaisryhmän, jotta opiskelutaitoja ja kouluelämää on mahdollista harjoitella riittävän tuen turvin. Mielestämme on väärin, että säästöt kohdistetaan juuri tähän kaikista haavoittuvaisimpaan ryhmään ja kohdistetaan ne vieläpä kahteen ikäluokkaan.


Toteutuuko oppilaiden oikeus tukeen?


Opetussuunnitelman mukaan koulupäivän tulee rakenteellaan, sisällöillään ja toimintatavoillaan luoda mahdollisuudet rauhalliseen työskentelyyn ja asioihin syventymiseen, yhdessä oppimiseen ja tekemiseen sekä oppimisen ilon ja mielekkyyden kokemuksiin. Yhdysluokissa on erityisesti huolehdittava oppilaiden opiskelutaitojen kehittymisestä. Olemme huolissamme, että nämä perusedellytykset pienimpien oppilaiden koulupäivässä eivät toteudu isoissa luokissa.
Ensi syksynä 1. ja 2. luokilla opiskelee eri tasoisia ja eri kehitysvaiheessa olevia lapsia joiden tuen tarve vaihtelee. Opetussuunnitelman mukaan tulisi erityisesti huolehtia tuen jatkumisesta lapsen siirtyessä
esimerkiksi esiopetuksesta perusopetukseen. Oppimisessa ja koulunkäynnissä ilmeneviin tuen tarpeisiin tulee vastata muun muassa opetusta eriyttämällä sekä tekemällä oppimisympäristöön liittyviä ratkaisuja.
Yhdysluokkaopetuksessa näiden järjestelyjen merkitys korostuu, eikä isoa yhdysluokkaa voi missään nimessä pitää ihanteellisena ratkaisuna tukea tarvitseville oppilaille. Opettajalla on vastuu opetusryhmän ja sen jokaisen oppilaan erilaisten lähtökohtien ja tarpeiden huomioonottamisesta opetuksessa. Isojen luokkien ja yhdysluokan toteutuessa olemme huolissamme, toteutuuko lasten oikeus tukeen ja jäävätkö hyvin koulussa suoriutuvat oppilaat resurssien puutteessa vaille huomiota. Lisäksi myös opettajan jaksamisella on iso merkitys koululaisten hyvinvoinnille.


Olisiko tukea sittenkin mahdollista saada?


Olkahisten koulun rehtorin mukaan luokkien lukumäärää vähennetään, koska koulun oppilasmäärä mahdollisesti laskee ensi lukuvuonna tai tulee mahdollisesti pysymään jopa samana. Tämän vuoksi koululle opetuksen järjestämiseen annettava resurssi pienenee. Rehtorin mukaan summa, joka tällä uudella järjestelyllä tultaisiin saavuttamaan, vastaisi suunnilleen yhden opettajan palkkaa. Meistä vanhemmista ei tunnu uskottavalta, että koulun resurssit opetuksen järjestämiseen olisivat yhtäkkiä vain kadonneet, eikä tilannetta olisi osattu ennustaa aiemmin keväällä. Tämä sama asia yritettiin toteuttaa myös aikaisempana lukuvuonna lähes samalla tyylillä. Valtiolta on haettavissa avustusta nimenomaan ryhmäkokojen pienentämiseen tai lisäopettajien palkkaamiseen.
Lisäksi opetusministeriö on myöntänyt 20 185 000 euroa valtion erityisavustusta esi- ja perusopetuksen laadun kehittämiseen vuosille 2016 - 2017. Opetus – ja Kulttuuriministeriön sivuilla lukee, että koulut voivat hakea tukea. Koululta ei ole annettu informaatiota onko Olkahisen koululla mahdollisuutta tähän tukeen.
Me Olkahisen koulun oppilaiden vanhemmat vetoamme päättäjiin, että Olkahisen alakoululle osoitetaan resurssit kahden alkavan 1. luokan opetuksen järjestämiseksi sekä alkavien 2. luokkien ryhmäjakojen pitämiseksi ennallaan, jotta tasa-arvo toteutuisi oppilaiden välillä, eikä pieniä lapsia syrjittäisi. Osa lapsista tulee jäämään eriarvoiseen asemaan, koska joutuvat yhdysluokalle ja suurin osa lapsista saa jatkaa normaalisti erillisluokalla.