Pelastetaan Kemin kaupunginteatteri.

Kemin kaupunginteatterin tulevaisuus on uhattuna. Kulttuurikeskuksen sisäilmaongelmien vuoksi teatteri on joutunut evakkoon vuokratiloihin, ja tilanne puutteellisissa tiloissa on toiminnan kannalta kestämätön. Talven 18-19 aikana käytössä olevat väistötilat ovat aivan liian pienet yleisökapasiteetin suhteen: Teatterin ison näyttämön katsomoon mahtui 324 henkeä, nyt suurin tila (Kemin Pirtti) vetää vain120. Näyttämö on pienikokoinen ja esitykset on jouduttu tuomaan salin puolelle, mikä pienentää istumapaikkojen määrää. Suojeltuun taloon ei pysty rakentamaan teatteritekniikka, ilmastoinnin teho on heikko eikä varastotiloja ole. Tämä muodostaa esteen isompien tuotantojen esittämiselle taloudellisesti kestävällä pohjalla, myös vierailut naapurikaupungeista ovat tyrehtyneet yleisökapasiteetin pienuuden vuoksi. Ei mahdu useampaa turistibussillista yleisöä sisään.

Keskustan alueen tilat on kartoitettu, ja todettu liian pieniksi. Suurten yleisötapahtumien järjestämiseen soveltuvat tilat on kaikki purettu tai muuten turmeltu, viimeksi katosi urheilutalo. Tilojen kartoituksessa katse on suuntautunut Karjalahdelle, sieltä löytyikin 2 riittävän suurta teollisuushallia, joihin väistötilat voidaan rakentaa pienellä vaivalla. Tilat ovat riittävän korkeita, ja katsomon + näyttämön lisäksi löytyy toimivat ratkaisut useamman näytelmän vuorottainen pyörittäminen kuten laitosteatterin toimenkuvaan kuuluukin. Näistä toinen vapautuu jo 1.5, toinen marraskuussa, joten päätös on tehtävä huhtikuun aikana, muuten ne vuokrataan jollekin muulle.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että kaupunginjohtaja kunnioittaa valtuuston päätöstä “teatteria ei lakkauteta” ja vie asiaa sopimuksen mukaisesti eteenpäin. Vetoamme päättäjiin: kulttuurilautakunta, kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja, viekää tilakysymys alkuperäisen aikataulun mukaisesti huhtikuun valtuuston käsittelyyn. Konsulttiselvitystä teatterin hallintomallista ei tarvitse odottaa, se ei vaikuta tilaongelman ratkaisuun mitenkään. Teatteri on päätetty säilyttää, oli sen hallintomalli mikä tahansa.

Ja lopuksi: Teatterin hallintomallin konsulttiselvityksen tueksi reaalimaailman yhtiöittämisratkaisu. “Riihimäellä luultiin, että homma ratkeaa myymällä teatteri ulkopuoliselle, joka vuokraa kaupungilta teatterin tilat ja tuottaa omin voimin ’kaupallisesti’ esityksiä. Mutta yhtiöitetty teatteri ei pysty maksamaan tilavuokria ilman tukia, ja ainoa todellinen muutos kaupungin rahankäytössä olikin lopulta se, että kaupunki ei enää tue itse esitysten tekemistä, vaan tilavuokratuki menee yksityisen yrityksen toiminnan tukemiseen. Rahaa ei säästynyt, mutta kaikki vaikutusmahdollisuudet sisältöön ja alueelliseen kulttuuripalveluun menetettiin”.

Juuri tulleen tiedon mukaan valtakunnallinen Teatterin tiedotuskeskus on huolestunut Kemin teatterin toiminnan jatkuvuudesta. Se toteaa lisäksi, että yhtiöittämien ei tuota säästöjä, ja teatterin puolen miljoonan valtionavut ovat vaarassa jos toiminta supistuu tai lakkaa.