Pro Lähdejärvet

Äänekoskelle on suunnitteilla Pohjoismaiden suurimman moottoriurheilukeskuksen (3,4 milj. euroa) rakentaminen Äänekosken Urheiluautoilijat ry:n toimesta.

Suunniteltu moottoriurheilukeskus tulee sijaitsemaan kantatie 69 välittömässä läheisyydessä. Se sijaitsee lähellä Laukaan ja Konneveden rajoja. Moottoriurheilukeskus sijaitsee 600 m päässä erämetsäisestä Pietinen järvestä, mikä latvavetenä pudottautuu pienten lampien ja purojen kautta Iso-Jurvoon ja sieltä Keiteleeseen. Korkeuseroa Pietisen (148,8 m) ja Keiteleen (99,5 m) välissä on 49,3 m. Moottoriurheilukeskustontti on korkean mäen päällä, jopa 200 m korkeudessa.

Äänekosken luontoselvityksessä mainitaan, että alueella ovat arvokkaat pienvedet Pietinen, Iso-Jurvo ja Jurvonjoki. Erityisen arvokas on Jurvonjoki, joka laskee Pieni-Jurvolta Keiteleeseen. Jurvon alueella on paljon lähteitä ja Valkeajärvi on itsessään suuri lähde, mikä laskee Iso-Jurvoon. Valkeajärven veden väri on erityinen. Oletettavasti myös Pietinen on lähde.

Jurvon alue on merkattu kansainvälisesti arvokkaaksi alueeksi, eli Natura-alueeksi. Jurvonharju kuuluu pohjavesialueeseen (alueluokka I). Ympäristökeskuksen sivuilla mainitaan koko Jurvon seutu ja suurin osa Pietisestä vedenlaadultaan erinomaisiksi. Moottoriurheilukeskus aiheuttaa ympäristöön melu- ja saastehaittoja. Suurin haitta on moottoriurheilusta aiheutuva melu.

Moottoriurheilukeskukseen on suunniteltu 6-kaistaista rataa. Sumiaisten Saarikas sijaitsee 8 km, Laukaan Äijälä 4,8 km, Suolahden taajama 6,4 km, Keski-Suomen Opisto 6 km, Konneveden Tankolampi 6,4 km etäisyydellä moottoriurheilukeskuksesta. Jurvon alueella on lukuisia vapaa-ajan asuntoja ja myös vakituista asutusta. Lähimmät Jurvon asukkaat sijaitsevat 4,6 km etäisyydellä. Yhtäältä moottoriurheilukeskukseen kaavaillaan kilpailutoimintaa, mikä tarkoittaa, että äänekkäin toiminta on viikonloppuisin ja toisaalta Suolahden hautausmaa sijaitsee 3,6 km etäisyydellä siitä. Lauantai on hautausten osalta vilkkain päivä.

Laulavan Mörön polku on EU-rahoituksella tehty Sumiaisten Syvälahdesta Vihijärven Mörkökoskelle kulkeva 19 km mittainen luontopolku, mikä on vilkkaassa käytössä etenkin sulan maan aikaan. Polku Väliharjun laavulta Mörkökosken laavulle (etäisyys 4 km moottoriurheilukeskuksesta) polveilee osan matkaa Jurvonharjun laella, mistä on upeita näkymiä ko. lähdejärville. Äänekosken Asukasesitteessä 2018 on maininta ”Sumiaisten mörönpolulle pääsee retkeilijä koskettamaan puhdasta luontoa”.

Äänekosken Urheiluautoilijat ry on jättänyt aluehallintovirastolle ympäristölupa- ja toiminnan aloittamislupahakemuksen 30.10.2018.

Me allekirjoittaneet vastustamme Äänekoskelle moottoriurheilukeskuksen rakentamista kantatie 69 varteen lähelle Laukaan ja Konneveden rajoja.

Tämän sähköisen adressin lisäksi on kerätty manuaalisesti allekirjoituksia ja ottamalla yhteyttä sivuston ylläpitäjään näinkin allekirjoittaminen on edelleen mahdollista. Adressi luovutetaan Äänekosken kaupungille ympäristölupaprosessin aikana.

Meidän tulisi vaalia puhdasta luontoa ja rakentamattomia alueita metelin ja saastuttamisen sijaan.

Lisätietoja ja kuvia alueesta: https://prolahdejarvet.weebly.com/

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Ilkka Pellinen voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Huomaathan, ettet voi vahvistaa allekirjoitustasi vastaamalla tähän viestiin.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…