Säilytetään esiopetus Auranlaakson koulun yhteydessä

Vetoomus esiopetuksen säilyttämiseksi Auranlaakson koulun yhteydessä

Auranlaakson koulun Tuki ry on Auranlaakson koulun oppilaiden vanhemmista koostuva yhdistys, jonka tehtävänä on kehittää kodin ja koulun välistä yhteistyötä sekä tukea koulun toimintaedellytyksiä. Haluamme tässä kirjelmässä ottaa kantaa sivistyslautakunnan vuoden 2012 talousarvioesityksessä (kokous SIV 14.9.2011) esitettyyn ehdotukseen siirtää Kultanummen päiväkodin esiopetusyksikkö Auranlaakson koulusta Silvolan yksikköön.

Ehdotus ei mielestämme tue päivähoidon ja erityisesti Kultanummen päiväkodin arvoja (mm. lapsen tarpeista lähtevä toiminta, lapsen kasvun tukeminen, turvallisen ja pitkäkestoisen suhteen syntyminen lapsen ja päivähoidon/esiopetuksen aikuisten välille) ja niiden toteutumista päiväkodin ja esiopetuksen arjessa. Järjestely on täysin vastaan nykykäytäntöä, jossa esiopetusta ollaan tuomassa lähelle alkuopetusta. Kaarinassakin esiopetus aloitetaan ruotsinkielisen koulun ja Piispanlähteen koulun yhteydessä vuonna 2012, kuten se on jo Auranlaaksossa, Kuusistossa ja Kotimäessä. Miksi nyt Auranlaaksossa ollaankin tekemässä aivan päinvastoin?

Esiopetuksen sijainti koulun yhteydessä madaltaa kynnystä siirtymävaiheessa ja poistaa turhaa koulun aloittamiseen liittyvää jännitystä. Siirtymistä päivähoidosta esiopetukseen on ensiksi helpottanut se, että päiväkodista on siirtynyt useampi lapsille tuttu aikuinen esiopetusyksikköön. Näin kouluyhteisöön kasvaminen on lähtenyt turvallisesti ja hienosti käyntiin. Esiopetusvuonna tutuksi ovat tulleet koulupäivääkin rytmittävät käytännöt, kuten ruokalassa toimiminen, koulun erilaisten tilojen (esim. kirjaston ja liikuntatilojen) käyttö sekä turvallisen koulureitin oppiminen. Esiopetusvuoden jälkeen koulutyö onkin päästy aloittamaan tehokkaasti heti ensimmäisen luokan syksystä.

Aiempi integroituminen kouluyhteisöön on helpottanut oppilaiden sosiaalisten suhteiden muodostumista ja muiden huomioon ottamista. Järjestely on tukenut erinomaisesti päivähoidon ja koulun henkilökunnan välistä yhteistyötä ja kommunikaatiota ja helpottanut esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevien lasten tarpeiden tunnistamista ja asiantuntemuksen siirtämistä vaiheesta toiseen.

Sivistyslautakunnan ehdotus jättää laskelmissa huomiotta nykyisen henkilöstön, tilojen ja välineiden monipuolisen yhteiskäytön tuomat edut. Silvolassa esikoululaiset esimerkiksi jäisivät vaille tarpeellisia liikunta- ja peseytymistiloja. Iltapäiväkerhon tilasta luopuminen ja siirtyminen esiopetuksen tilaan ei tuo budjettiehdotuksen lupaamaa parannusta iltapäiväkerhon toimintaan, sillä tilanpuutteen vuoksi kaikkia paikkaa tarvitsevia lapsia ei enää pystyttäisi sijoittamaan iltapäiväkerhoon.

Varhaiskasvatuksen linjausten mukaan hoidon, kasvatuksen ja opetuksen ketjun tulisi olla yhtenäinen ja katkeamaton. Prosessin tulisi olla yhtenäinen ja tukea joustavasti lapsen yksilöllisiä kehityspiirteitä, erityisesti siirtymävaiheiden aikana ja esimerkiksi esiopetuksesta perusopetukseen siirryttäessä. Esi- ja alkuopetuksen välisestä yhteistyöstä on hyviä kokemuksia monissa kouluissa ja myös Auranlaakson koulussa yhteistyö on ollut tuloksellista ja oppilaiden kehitystä ja oppimista tukevaa. Sivistyslautakunnan esitys on siten nykyisten suositusten ja käytännön kokemusten vastainen, ja asia tulee ratkaista muulla tavoin kuin siirtämällä esiopetusyksikkö Silvolaan.

Auranlaakson koulun Tuki ry:n puolesta puheenjohtaja


Maarit Vähärautio    Ota yhteyttä adressin tekijään