Nurmijärven kyläkoulut säilytettävä tulevaisuuden palveluverkossa

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#2

Kyläkoulut ovat turvallisempia ja kodinomaisempia. Lapsi tuntee pienessä koulussa olonsa turvalliseksi ja osaa nimetä muut lapset ja aikuiset. Pienet ryhmät pääsevät näppärämmin liikkeelle ja vaikka metsään. Sanotaan että lapset ja nuoret voivat huonosti, mutta ehkä nämä kyläkoulujen lapset eivät ole osa tätä. Joka aamu kuuluu jee-huuto kun saa lähteä kouluun.

Eija Sorsa (Nurmijärvi, 24.09.2020)

#7

Kyläkoulu kehittää lapsen kaikkia ominaisuuksia hyvään suuntaan sosiaaliseksi eli itseänsä arvostavaksi ja toiset huomioonottavaksi ihmiseksi. Kyläkoulussa ei synny suuria kaveripiirejä, mutta ne pienet piirit muodostuvat eri-ikäisistä lapsista ja siten opitaan olemaan monen ikäisten kanssa - saadaan olla omassa ryhmässä välillä isoja ja taitavia, välillä pieniä ja avuttomia.

Tiina Peltopuro (Nurmijärvi, 24.09.2020)

#15

Nurmijärven vetovoimaisuus perustuu maalaisidylliin, ei isoihin hautomoihin

Kirsi Ahonen (Nurmijärvi, 24.09.2020)

#18

Voidakseen olla ”ylpeästi lande” Nurmijärven on säilytettävä kyläkoulunsa ja olla ahtamatta lapsia valtaviin laitoksiin, joissa he hukkuvat massaan. Jo valmiina olevaa ehjää ja hyvinvoivaa ei pidä ryhtyä näennäisistä säästösyistä repimään alas ja rakentaa sitten kalliimmalla uutta. Pitää rohkeasti osata katsoa kokonaisuutta pitkälle: Nurmijärvi on jo osa pääkaupunkiseutua ja täältä ei perheet ja lapset lopu, kunhan heille vain annetaan mahdollisuus asua muutenkin kuin kerrostalolähiöissä.

Pia Kangasmäki (Nurmijärvi, 24.09.2020)

#19

Nyt hyvänä esimerkkinä korona-pandemian ja tulevaisuudessa sen kaltaisten leviämisen rajaaminen jos kaikkia kunnan oppilaita ei työnnetä saman katon alle! Koulukiusaaminen on myös tapetilla nyt. Pienessä kyläkoulussa kiusaamista ei ilmene samalla mittakaavalla kuin suurissa laitoksissa. Kyläläiset tuntee toisensa ja näin kiusaamiseen ei opita. Tällä on kauaskantoiset positiiviset vaikutukset yhteiskunnassa jo mielenterveydellisesti. Keventää tulevaisuuden kulurakennetta. (Maksaa itsensä takaisin).

Jani Vitikainen (Nurmijärvi, 24.09.2020)

#30

Elinvoimaiset kylät, avoimuus

Laura Kuutti (Perttula, 24.09.2020)

#45

Älkää lakkautako kyläkouluja, kiitos.
Äiti 1 ja 2 luokkalaiset. Valkjärven koulua odotellen...

Mirka Korkalainen (Nurmijärvi , 25.09.2020)

#53

Alakoulun pitää olla lähipalvelua kaikille kunnan lapsille. On kohtuutonta laittaa pienimmät istumaan 1-2 tuntia päivässä koulukyyteihin. Toisekseen koulujen lakkautuksista tehdyt tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan tavoitellun säästön toteutumista.

Taneli Kalliokoski (Perttula, 25.09.2020)

#60

Ei oltaisi mekään Nurmijärveläisiä ilman kyläkoulua.

Merja Lounela (Palojoku, 25.09.2020)

#68

Ylpeästi lande! Kyläkoulut on osa Nurmijärveä ja niiden säilyttäminen tahtotila.

Anne Tillgren (Palojoki, 25.09.2020)

#69

Kyläkoulut ovat Ainoa oikea ja tehokkain tapa oppimiselle.Korona- Pandemiakin on osoittanut että isot yksiköt ovat yös turvallisuusriski.

Petri Rahikainen (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#74

Nurmijärven vetovoima ja ainutlaatuisuus sekä kauneus perustuu nimenomaan eläviin kyliin, joissa on oikeasti toimivat kyläkoulut. Erityisenä helmenä tähän asetelmaan lisäyksenä se, että olemme ihan pääkaupungin kupeessa. Tämä elävä maaseutu, jos mikä, houkuttaa lapsiperheitä kuntaan. On upeaa,kun lapsi voi käydä kyläkoulua!

Kirsi Piironen (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#76

Säästöjen hyödyt hupenevat muutamassa vuodessa kokemuksen perusteella, mutta menetänne jotain ainutlaatuista puhumattakaan siitä, että lapset ja perheet joutuvat eriarvoiseen asemaan ja kylät autioituvat ja taajamien negatiiviset ilmiöt lisääntyvät. Järjetöntä!

Petri Kolmonen (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#84

Kaikkia asioita ei voi taloudella perustella. Väitän, että pienemmät kouluyksiköt ja koululaisryhmät antavat paremmat lähtökohdat lapselle kasvaa kaikilla elämän osa-alueilla varsinkin, kun lapset ovat nuoria. Uskon, että paremmat kasvatus olosuhteet antavat taloudellisesti myös tulevaisuudessa paremman hyödyn. Tämä hyöty ei näy heti seuraavassa kunnan tilinpäätöksessä.

Niklas Maisi (Nurmijärvi , 25.09.2020)

#88

Kattava kouluverkosto on Nurmijärven kunnan asukkaille ja kuntaan muuttoa harkitseville tärkeä vetovoimakysymys. Ilman toimivaa lähikouluverkkoa lapsiperheet muuttavat muualle. Silloin ei riitä Nuuka-ohjelma, vaan voidaan sammuttaa vaan valot kokonaan.

Jani Peltopuro (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#89

Pahoinvointi kasvaa lapsilla mitä suuremmissa yksiköissä ollaan.

Teemu Hamalainen (Perttula, 25.09.2020)

#95

Ylpeästi lande

Markku Pesonen (Valkjärvi, 25.09.2020)

#99

Kyläkoulut edesauttavat pienten oppilaiden hyvinvointia ja perheiden asettumista kyseisen kunnan alueelle.

Outi Metsola (Kirkkonummi, 25.09.2020)

#103

Kyläkoulut muodostavat kylien sydämen sekä tärkeän osan lapsen identiteettiä ja kokemuksen siitä, että ollaan metsäkyläläisiä, perttulalaisia, palojokelaisia jne. Opetuksen laatu on hyvää, lapsista huolehditaan ja heidän asioistaan ollaan aidosti kiinnostuneita. Vuoropuhelu kodin ja koulun välillä toimii. Nämä asiat ovat erityisen isossa roolissa lapsen kehittymisessä tasapainoiseksi nuoreksi ja aikuiseksi. Isoissa ja mahdollisimman tehokkaissa kouluyksiköissä yksilö ja hänen tarpeensa katoavat massaan. Lapsesta tulee osa koneistoa. Palveluverkkoselvityksestä päätettäessä pitäisi todella kuunnella vanhempia ja laittaa lapsen etu edelle.

Tiina Aalto (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#116

Kyläkoulut luovat turvallisen alustan lapsen ja nuoren kasvulle. Tehokkuudelle ja vain ns säästöille ei saa antaa pääosaa, kun tehdään pitkälle vaikuttavia päätöksiä. Kannattavuus laskuissa voidaan vaikuttaa lopputuloksiin, valitsemalla mittariksi ne seikat jolla voidaan muokata lopputulemaa.

Esa Penttilä (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#121

Ylpeästi lande, me tehdään Nurmijärvi. Yhdessä.. Opin tuntemaan Nurmijärven juuri tälläisistä lauseista, nykyinen meno missä ihmiset pakataan pienille asuinalueille ei tue yllämainittuja. Klaukkala, Kirkonkylän ja Rajamäen kasvattaminen pikkukylien kustannuksella on kummallista ajattelua kunnalta ja sen päättäjiltä jotka puhuu landesta. Metsäkylän, Palojoen ja muiden pikkukylien yksi vetovoimista on juuri siinä että mahdolliset lapset saadaan kyläkouluun. Tontti myynti on aika hyvin saatu torpattua mutta edelleen kylistä tulee taloja (sentään) myyntiin, tämä myynti sakkaa aika hyvin kun kyläkoulu suljetaan, tämähän päättäjille saattaa sopia mitä mainoimmin. Tekisi mieli vielä veistellä politiikkaa tähän mutta jätänpä väliin koska tämä oireilu sulkea kyläkouluja jakatuu yli puoluerajojen. Harmi että hintalappu laitetaan vain sille mitä koulun ylläpito maksaa..

Jyrki Hakala (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#123

Ihan vain muutaman pointin sanoaksen.... Oppilaat viihtyvät kyläkouluissaan, joissa kaikki tuntevat toisensa. Tämä lisää yhteisöllisyyttä ja vähentää kiusaamista. Kouluissa toimitaan myös luokkarajojen yli ryhmissä (paitsi tietysti korona-aikana), joissa isot auttavat pieniä ja pienet voivat ihailla isompiaan. Isossa koulussa edes oman luokkatason oppilaita ei välttämättä tunneta. Pieni koulu koetaan myös turvalliseksi, oli sitten normaaliajat tai poikkeusolot. Sijainti mahdollistaa usein mm. helpon metsäretkeilyn, metsää käytetään niin leikkimiseen kuin oppimiseenkin. Myös koulun opettajat viihtyvät kyläkoulussaan. Eräs aiemmin suuressa koulussa työskennellyt opettaja luetteli pienen koulun eduiksi mm. sen, että opettajat tuntevat oppilaansa, pystyvät puuttumaan ajoissa, näkevät oppilaat yksilöllisesti ja pystyvät turvaamaan lapsen oppimisen ilon ja innostuksen koulunkäyntiin. Lisäksi opiskeleminen lähellä luontoa on tärkeä asia. Opettajan mukaan tähän ei pystytä suurissa kouluissa, koska henkilökuntaa ei voida palkata niin paljon ja kaikki nämä asiat jäisivät yksin luokanopettajan harteille. Opettaja on siellä yksinäisempi työn vaatimusten edessä, mikä uuvuttaa opettajan. Pienessä koulussa yhteistyö on sujuvampaa. Tätä yhteistyön sujuvuutta kyläkouluissa arvostetaan. Isossa koulussahan edes yhden luokkatason oppilaat eivät välttämättä tunne toisiaan. Kyläkoulussa kaikki tuntevat toisensa.

Koulun säilyminen kylässä on paljon isompi juttu, kuin pelkästään “koulun säilyminen kylässä”. Se tarkoittaa mm elinvoimaisuutta - koko kunnalle!, viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Se luo yhteisöllisyyttä. Nurmijärven kyläkoulut sijaitsevat pääkaupunkiseudun kainalossa. Täältä kipaistaan töihin etelään ja pohjoiseen, itään ja länteen. Nopeasti ja näppärästi. Ihmiset tulevat tänne maaseudun rauhaan, pääkaupungin kainaloon. Nurmijärven strategiaan on kuulunut pitää kylät elinvoimaisena ja kyläkoulut ovat kiinteä osa kyliä, Nurmijärven elinvoimaisuutta.

Ollaan ylpeästi lande ja säilytetään kyläkoulut. Ja kylät. Laitapa silmät hetkeksi kiinni ja mieti miltä vaikkapa Palojoella Aleksis Kiven syntymäkoti ja Taaborinvuoren kesäteatteri näyttäisivät keskellä autioituvaa eläkeläiskylää. Piditkö näkemästäsi? En minäkään. Turvataan kylät ja koulut. Kuten muutama vuosi sitten (2016) tästä asiasta kirjattiin valtuuston pöytäkirjaan “Mikäli kyläkoulujen oppilasmäärät laskevat alle xx oppilasmäärän, ryhdytään toimiin oppilasmäärän turvaamiseksi.”

Pia Lintunen (Palojoki, 25.09.2020)

#129

Nurmijärven Kyläkoulut ehdottomasti säilytettävä. Näissä koulussa on lasten ihana opiskella, heistä tulee tasapainoisempia, kuin isoissa kouluissa.

Liisa Pelkonen (Klaukkala, 25.09.2020)

#131

Isojen tilayksiköiden ominaisuudet todella kärjistyvät. Sisäilma, kiusaaminen sekä yleinen viihtyvyys, myös opettajien, eivät valitettavasti ole selvitettyjä asioita suurien yksiköiden toiminnassa.

Urpo Rauhala (Nurmijärvi, 25.09.2020)

#133

Kyläkouluissa lasten viihtyvyys ja tilojen koko ovat ensiarvoisen tärkeitä alakouluikäisten kehitykselle ja turvallisuudelle.

Marjatta Rauhala (Klaukkala, 25.09.2020)

#135

Ehdottomasti suosittava pieniä kouluja. Liian isoja kouluja tehdään ahdetaan lapsia isot määrät yhteen luokkaan. Pitäisi olla ylpeä kunnan kyläkouluista ja erilaisuudesta, eikä mennä isojen kaupunkien mukana.

Toni Savolainen (Helsinki, 25.09.2020)

#165

Yhteisöllinen kyläkoulu on lapselle turvallinen paikka kasvaa. Myös koronatilanne ja koulukiusaamisen yleistyminen huomioiden on vastuutonta keskittää lapsia isoihin kouluihin.

Maiju Nupponen (Tuusula, 25.09.2020)

#179

Olisiko jo järki herännyt? Suomies ja Nummenpää lopetettiin. Nukarilla ei ollut sisäilma ongelmia. Miksi nykyinen remontti Nukarilla? Tuon kaksinaamaisuuden takia erosin sivistyslautakunnasta, toivottavasti nyt on potkua tehdä oikeita ratkaisuja.

Teemu Suolaniemi (Nurmijärvi, 25.09.2020)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…