Pelastetaan Olhavan koulu ja ryhmäperhepäiväkoti

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#404

Säilyttäkää koulu olhavassa, siellä tarvitaan palvelut samalla tavalla kuin iin keskustaajamassakin.

Pentti Sipola (Ii, 21.10.2021)

#407

Pieni koulu on kaikkien etu

Katri Larinen (Kemi, 21.10.2021)

#429

tuulimyllyrahat koulun hyväksi

Heikki Lahdenperä (Oulu, 22.10.2021)

#438

Entisenä olhavalaisena olen yllättynyt siitä miten pitkään Olhava on pystynyt pitämään yllä Olhavan koulun ja tenavatuvan toimintaa. Haluaisinkin, että mikäli kannattavuus vain saadaan pidettyä yllä että, nämä molemmat saisivat jatkaa toimintaansa.

Henri Lackman (Hyvinkää, 22.10.2021)

#442

Pienet ryhmäkoot ja pieni kodinomainen ympäristö ovat kaikista paras oppimis -ja kasvamis ympäristö lapselle. Älkää keskittäkö kaikkia suur' kouluksi /päiväkodiksi!

Marjut Rajala (Ii, 22.10.2021)

#444

Pienimmiltä se on helpoin ottaa...

Mikko Heikkilä (Oulu, 22.10.2021)

#450

hyvässä kunnossa oleva koulurakennus pitää pitää koululaisten ja kaikkien kyläläisten käytössä tuulimyllyjen sijasta. Lähikoulut kunniaan

Raija Lahdenperä (oulu, 22.10.2021)

#466

Oma kyläkoulu on mitä parhain asia lapsille.

Ristola Marit (Helsinki, 22.10.2021)

#478

Miksi aina lapsista ja vanhuksista säästetään! Eikö kuntien päällekkäiset virat ja kalliit konsultit kannattas perkata ensin?

Matti Tyrväinen (Kiiminki, 22.10.2021)

#482

Lapsissa on tulevaisuus, panostetaan heihin! Itse Iissä lapsuuteni kasvaneena ja nykyään ensimmäistä lastani odottavana nuorena naisena voisi paluumuutto vanhaan kotikuntaan perheen kanssa kiinnostaa, etenkin jos päättäjät tekevät lapsi-/perheystävällisiä päätöksiä :)

Iris Pietilä (Oulu, 22.10.2021)

#486

Voisihan iistäkin kuljettaa lapsia olhavan kouluun varman tykkäisivät pienemmästä koulusta. Eikä täyteen tumpatusta.

Raili Kolehmainen (Väli-olhava , 22.10.2021)

#487

Miksi aina pitää säästää pieniltä? Onko loppuun asti laskettu tuleeko oikeasti halvemmaksi kuskata eestaas ja pistää terve rakennus kiinni. Onko pakko näivettää pienemmät kylät? Kyllä lapsiperheet lähtevät tällä keinoin nosteleen, ja epäilen ja toivon suuresti, että eivät Iin alueelle edes sitten jää.

Seija Tolonen (Kuivaniemi, 22.10.2021)

#491

Terveiset päättäjille.

Koulu ja tenavatupa on tärkeä yhteisö lapsille
Jos lapset joutuvat eri kaupunkeihin siirtymään silloin alkaa ongelmia kehityksessä, siirtymä tilanteissa ja ennen kaikkea kaveri suhteet katoavat

On erittäin tärkeää ajatella lasten kannalta miltä heistä tuntuu ku heiltä revitään tutut juuret joissa he ovat kasvaneet ja oppineet

Heidän paikka on tutussa ympäristössä

Annika Mielonen (Tornio, 22.10.2021)

#508

Miettikää vielä muutakin kuin rahaa. Onko koulun lakkauttamisesta saatu rahallinen säästö sen arvoinen. Miettikää kuinka suuria muutoksia se tulee tekemään nykyisten, sekä tulevien Olhavan koulun oppilaiden arkeen. Miettikää myös kyläyhteisön kannalta. Kylä tulee kuolemaan tämän päätöksen myötä. Te tulette tappamaan ja hautaamaan Olhavan kylän päätöksellänne, jossa koulu lakkautetaan. Tilalle olette antaneet tuulimyllyt. Antakaa koululle aikaa ja kuljettakaa esim. erityisopetusta tai muuta apua ja tukea tarvitsevia oppilaita pieneen rauhalliseen kyläkouluun Olhavaan.

Tolonen Vesa (Oulu, 22.10.2021)

#513

Herää kysymys, mihin tyhjilleen jäänyttä koulurakennusta aiotaan käyttää? Tuskinpa pelkästään tyhjillään lämmittämiseen.

Olavi Simula (Yli-Olhava, 22.10.2021)

#526

Vai vielä kylämyönteinen kunta....

Ari Kaakkuriniemi (Kuivaniemi (Ii), 23.10.2021)

#534

Nostakaa mieluummin veroäyriä.koulut ovat kylien henki ja elämä.

Kyösti Ollikainen (Kuivaniemi, 23.10.2021)

#544

Hei! Päätöksenteko ne tueksi suosittelen kyselemään vaikkapa Muuramen kunnasta Keski-Suomesta ajatuksia ja kokemuksia. Tilanne kuulostaa pääidealtaan samalta, kuin v. 2018 Muuramessa - haetaan säästöjä koulujen seinistä, ja nimenomaan pienistä yksiköistä. Asukkaiden ja koululaisten laajan kuulemisen ja ideoinnin jälkeen Muuramessa päädyttiin kuitenkin aivan päinvastaiseen kehityskulkuun ja lakkautusten tai yksiköiden pienennysten sijaan lähdettiin kehittämään ja investoimaan pieniin lähikouluihin, joka on jo nyt saanut monta positiivista ilmiötä, mm. myönteistä muuttoliikettä, aikaan.

Kehottaisin myös tutustumaan aihetta koskevaan tuoreeseen tutkimustietoon, josta Ylekin uutisoi vastikään: https://yle.fi/uutiset/3-12153742.

Yo. tutkimus antaa selvän näytön siitä, että kyläkoulun lopettaminen romahduttaa kylän asukasluvun. Säästöä kunnan kokonaisuuden näkökulmasta tällainen kehityskulku tuskin tuo?

Katariina Luoto (Muurame, 23.10.2021)

#545

Kyläkoulujen lakkauttaminen autioittaa Suomen kylät! Asiasta on juuri tullut tutkimus. On lyhytnäköistä säästää lakkauttamalla koulut. Päinvastoin, lähikoulua pitäisi pitää kunnan valttina, jolla houkutella uusia lapsiperheitä alueelle. Monet haluavat maalle, mutta sieltä pitää löytyä palvelut!

Jaana Toivanen (Eräjärvi, 23.10.2021)

#546

Mitkä säästöt?
1. Kuljetuskustannukset lasketaan selvityksissä keskiarvon eikä todellisen mukaan.
2. opettajat ne tarvitaan isommassakin koulussa
3. alueen vetovoima häviää. Veronmaksajat siirtyvät muualle
4. pitkäaikaisimmat välilliset vaikutukset
5. onko jollain esittää ainoatakaan laskelmaa onnistuneista säästöstä, jälkikäteen?

Esa Martiskainen (Vihti, 23.10.2021)

#560

Meidän kylältä vietiin koulu ja johan alkoi kylä näivettyä, kiitos päättäjille. Kokemukseeni perustuen en soisi millekään kylälle tapahtuvan samoin. Jaksamista olhavalaisille taistella kylänsä puolesta.

Lauri Laurila (Huittinen, 23.10.2021)

#580

Tenavikselta ja Olhavan koulusta meidän lapset saivat parhaat mahdolliset eväät elämään. Yksilöllinen kohtaaminen on äärimmäisen tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Todella toivomme koko perheenä, että nämä Olhavan viimeiset palvelut säilytettäisiin!

Rita Leinonen (Vieremä, 24.10.2021)

#588

Kyläkoulujen lakkautus on aina päätös kylän lakkautuksesta ja alasajosta. Koulun lakkauttaminen romauhduttaa rakennusten arvon ja estää kylän kehittymisen. Usein koulija lakkautetaan, koska oppilaita ei ole riittävästi. Siinä tilanteessa ollaan jo takamatkalla ja voidaan todeta, ettei kunta ole herännyt ajoissa itse ongelmaan. Lapsiperheille suunnattu uusien asuntojen ennakkomarkkinointi, yleensäkin asuinkelpoisten tyhjien asuntojen kartoitus ja markkinointi ja kaikki muut myyntitavat tulisi ottaa käyttöön viimeistään silloin, kun koulun lakkautus alkaa jollakin kuntapoliitikolla tai virkamiehellä kolkuttamaan ajatuksissa. Alueellinen epätasa-arvo politiikassa koskee myös kuntapolitiikkaa, ei vain valtakunnanpolitiikkaa.

Juri Laurila (Rovaniemi, 24.10.2021)

#590

Oulusta 2 vuotta sitten Olhavaan muuttaneena voin vaan todeta, että kylässä on ainutlaatuisena asuinympäristönä paljon mahdollisuuksia. Kunnan päättäjien pitää se vaan itse oivaltaa ja sen eteen tehdä töitä positiivisella asenteella niin koko kunta siitä hyötyy. Koulun lakkauttaminen vie pohjan koko mahdollisuudelta, joten siihen ei ole perusteita.
Toki läheltä yhtä keskustelua seuranneena voisi kysyä myös, että mikä kanta tähän asiaan on Kuivaniemellä asuvalla Olhavan koulunjohtajalla? Ei tuntunut elokuussa ennen koulun alkamista innostuvan asiasta kun yksi viidesluokkalainen tulisi ”vaihto-oppilaaksi” Olhavan kouluun. Ei koskaan vastannut vastoin lupauksia kyselyyn, montakohan tällaista mahdollisuutta on mennyt ohi? Olisiko puuttuvat viisi oppilasta jo koulussa? Houkuttaako koulunjohtajaa enemmän 36 km lyhyempi työmatka päivässä kuin oppilaiden määrän kasvattaminen?

Laakso Jari (Olhava, 24.10.2021)

#592

Olhavan koulu tulisi minun mielestä säilyttää koska olen itse käynyt tätä kyseistä koulua ja pienemmässä koulussa tunsin saavani paremman avun ja huomioinnin opettajilta hyvissä kuin ongelma tilanteissakin.

Henry Raatikainen (Simo, 24.10.2021)

#595

Ottakaa nyt vihdoin se arkijärki käyttöön!

Anne Mäkitalo (Ii, 24.10.2021)

#596

Päättäjät, miten markkinoisitte Iin kuntaa heille, joilla on Iissä kakkoskoti tai mökki, LAPSIA sekä etätyö mahdollisuudet?
Olisiko Olhavan koulu sittenkin mahdollisuus kehittää kuntaa? Vielä tänä syksynä Olhavaan ei oltu valmiita ottamaan ”vaihto-oppilasta”, mutta miten olisi jo kevätlukukaudelle?
Onko ”vaihto-oppilaat” uhka vai mahdollisuus.

Riina Pukema (Olhava / Rovaniemi, 24.10.2021)