Opiskelijoiden vetoomus sotealan työtaistelussa

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1205

Kuunnelkaa ihmisiä jotka opiskelevat / tekevät hoitoalaa työkseen!
Miten voitte sulkea silmänne tälle kauheudelle ja miksi ette puolusta hoitajia?

Jonna Repo (Hyvinkää, 17.09.2022)

#1208

Olen toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Toisessa sukupolvessa jos minusta sellainen tulee. Olen ollut teollisuudessa töissä ja koskaan ei ole työnantaja velvoittanut tekemään irtisanomisaikaa loppuun vaan hyvillä mielin on saanut lopettaa työt silloin kun on halunnut. Näin ei ole käynyt hoitoalalla ja sakkojen uhalla on joutunut irtisanomisajan tekemään loppuun. Toki heillä on oikeus tähän, mutta sillat ovat palaneet jo irtisanomis hetkellä ja irtisanomisaika on ollut selkeästi kosto tai kiusaamista siitä, että on itsensä irtisanonut. Ala oireilee muiltakin osin mm. hierarkkisuudella työpaikoilla, mikä näkyy rehevänä työilmapiirissä jo ensimmäisenä työ- tai harjoittelupäivänä. Rahan vähyys näkyy monella negatiivisella tavalla. Mitään tällaista en koskaan nähnyt 10 vuoden aikana teollisuudessa kolmella eri tehtaalla useassa eri työpaikassa. Toisen vuoden opiskelijana uskoni alkaa loppua alaan nähtyäni puheet tästä pakkotyölaista.

Janne Anttila (Kemi, 17.09.2022)

#1214

Lopettakaa pelleily…

Jyri Tikkala (Tampere, 17.09.2022)

#1228

Hoitoalan kriisi ahdistaa opiskelijan näkökulmastakin jo vakavasti.
Opiskelijana tosiaan miettii haluaako alalle, jossa pakotetaan töihin, jossa ylityötä on välttämätöntä tehdä, jossa oma joustavuus on koko ajan koetuksella.
Opiskelijoistakin on jo nyt pulaa.
Te päättäjät huomautettu jatkuvasti, että ihmishenki pitää turvata. Hoitaja on myös ihminen. Hoitaja ei pysty tekemään töitä jatkuvassa kiireessä ja paineessa. Kun päälle lisää väsymyksen ja uupumuksen, voitte vain kuvitella kuinka potilasturvallisuuslaki vaarantuu. Ihminen ei pysty loputtomiin keskittymään ja tekemään vastuullista työtä, jos hänen voimavarat ajetaan alas huonoilla työoloilla.
Terveisin:
Ensihoitaja opiskelija, joka harkitsee opintojen lopettamista.

Suvi Nissinen (Kuopio, 17.09.2022)

#1237

Toivon todella, että mietitte nykyistä hoitajien tilannetta, kuin myös sitä mihin tilanteeseen me nykyiset sote alan opiskelijat valmistumme. Kuoppa tulee kasvamaan entisestään, jos hoitajia aletaan laittamaan vielä ahtaammalle. Vastuu työlle pitää olla oikea palkka, se että naisvaltaisen alan ahdinkoa ei haluta nähdä huonontaa kaikkien naisvaltaisten alojen houkuttelevuutta. Kysymys on mihin te oikein haluatte meidät näillä säädöksillä ja hädän ohituksella ahtaa? Kehityksen tulisi näkyä myös hoitoalan työntekijän arvostuksessa eteenpäin, eikä että kehityksen lumossa juostaan meidän päältä.

Helmi Havukainen (Tampere, 17.09.2022)

#1243

Tahtoisin asiallisen vastineen tähän adressiin!

Niina Jokela (Jämsä , 17.09.2022)

#1253

vankeja ei voi pakottaa töihin mutta hoitajat voi, niinkö?

pauliina hoppendorff (Espoo, 17.09.2022)

#1260

Moni opiskelija haluaa tällä hetkellä keskeyttää sosiaali ja terveysalan korkeakoulututkinnon.

Santtu Hukkanen (Tampere, 17.09.2022)

#1263

Kysykää itseltänne, suostuisitteko tekemään oman terveytenne kustannuksella töitä, joita vaan lisätään meille sitä mukaa kun hoitajia lähtee alalta, potilaita tulee jatkuvasti enemmän, vanhoja konkareita eläköityy, painostetaan kouluttautumaan lisää ja käymään lisäkursseja ilman, että palkkasi nousee osaamisen myötä. Meille makseta edes siitä, kun lääkäreille kuuluvia hommia siirretään meille. Netto on päivätöissä alle 2000€. Onko se AMK-koulutusta vastaava palkka? Onko se kohtuullinen palkka siitä mitä sen eteen joutuu tekemään?

Sen sijaan, että otatte asiaan kantaa vajaaseen informaation saattelemana lakon uhan alla, voisitte osoittaa tukenne hoitajille ja näin painostaa työnantajia korjaamaan se minkä he ovat mokanneet vuosien saatossa. Tästä on jo vuosia puhuttu. Ei ole uusi asia.

Wilina Laine (Tampere, 17.09.2022)

#1274

Jos asiaa miettii niin kyllä tekin tiedätte mitä oikeasti pitäisi tehdä! Pitkällä tähtäimellä

Markus Kurki (Nokia, 17.09.2022)

#1280

Potilasturvallisuuslakia ei tarvita hoitajien lakkoja tai työtaistelua varten. Potilaaturvallisuuslakia tarvitaan ennen kaikkea päättäjiä ja työnantajia varten. Potilaaturvallisuuslakia tarvitaan jokaisena ihan tavallisena päivänä, jolloin osaston miehitys on vajaa. Sitä tarvitaan jokaisena ihan tavallisena päivänä, jolloin hoitajat eivät kykene tekemään työtään parhaalla mahdollisella tavalla, koska kollegoita ei ole riittävästi.

Potilasturvallisuuslaki pitäisi suunnata työnantajalle ja siihen pitäisi kirjata vaateet riittävästä hoitajamäärästä potilaita kohden. Riittävä hoitajamitoitus kirjattiin lakiin muutama vuosi sitten, mutta nykyisessä hoitajavajeessa on hallitus kokenut parhaaksi luopua tavoitteesta ja siirtä sitä. Tämä päätös jos mikä vaaraantaa potilasturvallisuuden. Hoitajamitoitus pitää ehdottomasti olla riittävä ja työnantajalle antaa sakkoa joka päivältä, jolloin hoitajamitoitus ei ole riittävä.

Oikea määrä hoitajia takaa potilasturvallisuuden ja työnantaja tulisi velvoittaa pitämään kaikin mahdollisin keinoin siitä kiinni. Vastuu riittävästä hoitajamitoituksesta ei ole hoitajilla vaan työnantajalla. On törkeää syyllistää hoitajia vallitsevasta tilanteesta.

Työnantaja ja päättäjät voivat katsoa peiliin ja miettiä rauhassa, mitä ovat tehneet väärin, jotta tilanne on päässyt näin huonoksi. Hoitajat ovat vaihtaneet alaa jo vuosia ja vaihtavat sitä myös tulevaisuudessa varsinkin, jos meitä aletaan pakottaa tekemään työmme vasten tahtoamme. Tätäkään ei kannata ymmärtää väärin; tahdomme tehdä työmme, mutta haluamme saada siitä myös riittävän palkan.

Palkkaneuvottelussa työntekijä voi pyytää palkkaan korotusta. Kieltäytyessään pyydetystä palkankorotuksesta työnantaja ottaa riskin siitä, että työntekijä vaihtaa työpaikkaa. Olemme tilanteessa, jossa työnantajalla ei ole varaa menettää yhtään työntekijää, joten työnantaja näemmä kokee pärjäävänsä ilman hoitajia. Pärjätköön!

Inkeri Peltonen (Espoo, 17.09.2022)

#1290

Teillä ei ole kohta enää yhtäkään hoitajaa, joka pakottaa töihin. Osa vaihtaa alaa ennen valmistumista ja muut poistuvat Suomesta. Hoitajapula on globaali ilmiö. Suomalaiset hoitajat otetaan avosylin vastaan muualla ja heille jopa tarjotaan arvostusta, parempia työoloja sekä palkkaa.

Jaana Leisilä (Sipoo, 17.09.2022)

#1312

Terveydenhoitajaopiskelijana harkitsen haenko sh- ja th-laillistuksia lainkaan Valviralta, ettei minun yksilön oikeuksia voida orjuuttaa!

Anniina Tiihonen (Kuopio, 17.09.2022)

#1317

Sanna syytää tekstarilla rahaa ulkomaille, mutta korvaamattoman työn tekijöille tulee pikaisesti orjatyölaki. Eikö teitä hävetä, SDP?

Jaana Suorsa (Akaa, 17.09.2022)

#1329

Palkkavaatimus läpi ja heti. Lopetan hoitajan työn ja opiskelun jos kiristäminen ja ihmisarvon lyttääminen ei lopu.

Sari Rissanen (Nurmes, 17.09.2022)

#1347

Alan olla jo melko sanaton.

Otto Pelkonen (Tampere, 17.09.2022)

#1373

Ei pakkotyölakia Suomeen, ei pakkotyölakia mihinkään. Hoitoalalle työn vaativuutta vastaavat palkat ja turvalliset työolosuhteet potilaiden ja työntekijöiden turvaamiseksi.

Veera Kiiskilä (Oulu, 17.09.2022)

#1381

Tämä koko hoitajien pakottaminem töihin on aivan naurettava. Onko päättäjät todella näin imbesillejä jotta ei ymmärrä tämän olevan väärä keino ratkaista tämä ongelma!?

Pasi Gawin (Helsinki, 17.09.2022)

#1386

Unelmani olisi auttaa ihmisiä ja työskennellä sote-alalla Suomessa, mutta tämänhetkinen tilanne saa pohtimaan opintojen suorittamista loppuun. Jos suoritan, olisi parempi mennä vaikka ulkomaille töihin? Ei ole palkkaus ja työolot kohdillaan nyt Suomessa, meidän hyvinvointivaltiossa! Potilasturvallisuus vaarantuu vain enemmän jos mm. pakkolaki tulee voimaan. Olemme vain ihmisiä ja liialliset työtunnit/väsymys heikentävät merkittävästi keskittymiskykyä. Sanomattakaan vuorotyön ja kiireen takia mahdollisesti aiheutuva unettomuus, joka voi aiheuttaa ihmiselle humalan oloisen tilan. Onko tälläinen ihminen turvallinen hoitaja potilaille.

Saara Mannonen (Pori, 17.09.2022)

#1391

Kuten tästä(kin) aloitteesta näkyy, pakkolaki tai uusien koulutuspaikkojdn avaaminen sote-alalle ei ole ratkaisu tähän kriisiin! Pakkolaki pitää huolen, että jo sote alalle kouluttautuvat jättävät valmistumatta tähän hienoon ammattiin.

Sote-alalla on hätä. Hätä siitä, että potilasturvallisuus vaarantuu ihan koko ajan joka puolella sote-kenttää ja potilaat eivät saa tarvitsemaansa apua jo valmiiksi alimietoitetun miehityksen sekä sairauslomista johtuvien vajaamiehitysten takia. Hoitojonot kasvaa, osastoilla suljetaan potilaspaikkoja, kun ei ole tarpeeksi hoitajia.

Se miksi ei ole hoitajia tai muuta sote henkilökuntaan, johtuu siitä, kun vuosia ja vuosikymmeniä hoitajat ovat kertoneet ylemmille tahoille jatkuvasta kiireestä, tauoille ei kerkeä, potilasturvallisuus vaarantuu, "minä en jaksa", "minä en voi hoitaa potilaita näin ala-arvoisesti", kukaan ei ole kuunnellut. Mitoituksia vain pienennetty ja jäljelle jääneet hoitajat venyneet ja joustaneet vastuuntuntoisina äärimmilleen.

Enää ei ole varaa venyä! Henkilökunta koko sote-alalla on aikaa sitten ylittänyt oman jaksamisrajansa, ja nyt on tullut muuri vastaan. Ammattioikeudet halutaan mitätöidä huolimatta kutsumuksesta, koska työ vie kaiken ajan lisäksi terveyden. Luin kollegan kirjoituksen, että jotkut hoitajat ovat jopa tehneet itsemurhan tämän taakan alla. Ja uskon sen täysin.

Ja päättäjät, ratkaisu tähän katastrofaaliseen tilanteeseen ei myöskään ole terveyspalveluiden yksityistäminen! Se olisi Suomen hyvinvointivaltion loppu. Jos sosiaali-ja terveyspalvelut yksityistetään, siitä kärsivät kaikki. Päihde- ja mielenterveyspalvelut kirjaimellisesti räjähtävät käsiin, ja se kostautuu niin lasten ja perheiden elämiin, uusina traumoina, rikosten lisääntymisenä sekä yleisenä turvattomuutena yhteiskunnassa. Kukaan ei voi välttyä näiltä vaikutuksilta. Jo nyt koronan jälkeen mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet rajusti, mutta jos yhä useammalla ihmisellä, ei kirjaimellisesti ole taloudellisten syiden vuoksi varaa hoitaa itseään, he joko itselääkitsevät itsensä, tai hoitamaton sairaus heijastuu esimerkiksi häiriökäyttäytymisenä.

Nyt vetoan Teihin hyvät päättäjät, ottakaa aikalisä ja tulkaa hoitajien puolelle, ja keksitään tähän ratkaisu. Vai kestääkö omatuntonne sen, että Te romutitte päätöksillänne aiempien vuosikymmenten työn ja maailman laajuisesti tunnetun "hyvinvointivaltion ja maailman onnellisimman maan"?

Mari Leikkainen (Jyväskylä , 17.09.2022)

#1396

Hoitajien joukkokato on jo alkanut, jos te todella haluatte, että meillä on vielä mahdollisuus terveydenhuoltoon tulevaisuudessa, niin nyt on se hetki

Iida Pohjolainen (Hämeenlinna, 17.09.2022)

#1399

Molemmat vanhempani ovat sairaanhoitajia. He ovat pyyteettömästä elämäntyylistään ja taloutensa hoitamisesta huolimatta kohtaamassa rahahuolia mm. huonon palkan vuoksi. Jos tämä hallituksen sotealaa koskeva aloite menee läpi, monen suomalaisen perheen huoltaja tulee kärsimään älyttömistä ylitöistä, mahdollisesta masennuksesta, jne. Me nuoret kärsimme myös! Kukaan ei halua nähdä omia vanhempiaan väsyneinä raskaan työpäivän jälkeen. Teidän pitäisi tajuta ainakin se.

Aloitteessa mainitaan pari hyvin häiritsevää seikkaa, jotka ovat vahvasti ihmisoikeuksia vastaan. Esimerkiksi hoitajien työtehtävävistä eroamisen ja jatkokouluttautumisen kieltäminen. Tämä tarkoittaa, että jos hoitajalla on huono palkka tai hän haluaisi muuten vain kouluttautua alallaan korkeammalle, lakialoite kieltäisi häneltä tämän. Ei käy minun järkeeni.

Anna Nieminen (Kokemäki, 17.09.2022)

#1400

Valmistuminen sairaanhoitajaksi häämöttää, ja näillä näkymin en silti ole useamman luokkakaverin kanssa hakemassa ammattioikeuksia valmistumisen jälkeen, sillä todellisena pelkona sen jälkeen on, ettei tältä alalta tai ylikuormittavista työpaikoista pääse pois, joissa nyttenkin me opiskelijat paikkailemme väsyneiden vakihoitajien sairaslomia. Ei tätä kukaan jaksa, eikä kohta uskallakaan ees yrittää jos takaportti suljetaan pakkolailla.

Ronja Hyvärinen (Kotka, 17.09.2022)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…