Mopojen sallittuun nopeuteen muutosta

Esitän tässä lyhyesti vetoomuksen, jonka tarkoituksena olisi turvata Suomen mopoilijoiden asemaa liikenteessä.

Nykyajan enduromopot sekä moposkootterit kuristetaan maahantuojan toimesta kulkemaan nykyisen lain sallimaa 45 tuntikilometrin nopeutta. Mopothan miellettiin ko. lain tullessa voimaan apumoottorisoiduiksi polkupyöriksi. Ja sitä useimmat ne olivatkin. Moni jo viiteenkymmeneen ikävuoteen ehtinyt saattaa muistaa elävästi kyläreissut sillä vuosimallin 1970 automaatti Pappa-Tunturilla. Jarrut olivat olemattomat, kuten myös jousitus ja hallintalaitteet. Olisi ollut älytöntä ajaa sellaisella mopedilla kovempaa kuin 40 tai 45 kilometriä tunnissa.

Nykyään, parin viime vuoden sisällä mopedien ja varsinkin moposkoottereiden myynti on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Jopa monet keski-ikäiset mies- ja naishenkilöt ostavat moposkootterin työmatkamopoksi. Näin siis vilkkaimmissa aamuruuhkissa ja iltapäiväruuhkissa näkyy useita työmatkalaisia mopedin selässä, suunnistamassa kotiin.

Myös mopojen hallinta- ja turvallisuuslaitteet ovat parantuneet jo isojen moottoripyörien tasolle. Nykyään ei tarvitse enää näyttää käsimerkkiä, melkeinpä kaikista mopoista löytyy vilkut. Mopoilija huomataan taatusti syksyn pimetessä erinomaisten valojensa takia. Ja risteykseen tultaessa ei tarvitse muistaa viittä minuuttia ennen, että kohta tulee risteys, jos haluaa keretä jarruttamaan. Lähes kaikissa mopoissa on ainakin edessä levyjarru, monissa myös takana. Ja kalliimmissa malleissa on sekä edessä että takana hydrauliset levyjarrut, jotka vastaavat jarrunkäyttöön mekaanisia huomattavasti nopeammin jarruletkuissa virtaavan jarrunesteen ansiosta.

Mutta mopojen hinnat ovat aivan turhan hyvien hallintalaitteiden takia jo taivaissa. Jos haluaa turvallisimman mahdollisen mopon, voi joutua maksamaan jopa 3000-4000 euroa. Koska mopojen sallittu nopeus on em. 45 km/h, ei 280mm halkaisijaltaan olevalla hydraulisella levyjarrulla tee yhtään mitään. Pienempikin riittäisi. Mutta monissa etelän maissa, kuten Espanjassa, jossa valmistetaan ja suunnitellaan kahta Suomen suosituinta mopomerkkiä, Gileraa ja Derbiä, ei välitetä miten kovaa mopot kulkee. Ja ilman maahantuojan asentamaa kuristusta uudet mopedit yltävät jopa 75 km/h nopeuksiin. Siinä vaiheessa näkee jo levyjarrujen tarpeellisuuden.

Vetoan myös kuristusten aiheuttamiin hankaluuksiin. Koska mopedin moottori ei käy puhtaasti, se kerää runsaasti karstaa ja aiheuttaa suurta kulumista moottorissa. Monissa perheissä on kaksi samaa mopoa käyttävää lasta, joten se isoveljen mopo siirtyy pikkuveljelle. Ja jos se on pidetty vakiona koko käyttöajan, ei moottorin kunnossa ole hurraamista. Näin ollen pitää ehkä vaihtaa sylinteri, mäntä, kampiakseli, kiertokanki tai muita elintärkeitä osia mopon moottorin toimivuuden kannalta. Ja se lisää suuresti mopojen aiheuttamia kustannuksia.

Kuristusten ansiosta mopon vääntö on erittäin minimaalista. Enduromopot eivät meinaa selvitä pienemmistäkään mäistä kuin 1. vaihteella.

Myös mopoilijan turvallisuus on vaarassa liikenteen seassa. Monilla teillä kaupungin läheisyydessä vallitsee 60 kilometritunnin nopeusrajoitus, jolloin autoilijat tekevät vaarallisia ohituksia, koska mopo ei pysy liikennevirran mukana.

Mopedilla saa ajaa nykypäivänä myös useilla kevyenliikenteen väylillä. Jos 60 kilometrintunnin nopeusrajoitus sallittaisiin, ehdottaisin että todelllakin olisi aiheellista poistaa kaikki "Sallittu mopoille" -lisäkilvet kevyenliikenteenväyliltä ja siirtää mopoilijat kokonaan autoteille. Ja vaikka kevyenliikenteenväylillä vallitsee 25 km/h nopeusrajoitus, en usko yhdenkään mopoilijan aina noudattaneen tätä. Syypäitä tähän ovat lähinnä juuri mopokortin saaneet nuoret.

Esittäisin siis, että maahantuoja asentaisi edelleen kuristimet mopoihin, mutta ei todellakaan mekaanisia, vaan elektroniset. Elektroninen rajoitin olisi ainoastaan maahantuojan säädettävissä. Ehdottaisin mopojen sallittua nopeusrajoitusta muutettavaksi 60 tuntikilometriin ja myös sitä, että mopokortin teoriakokeeseen lisättäisiin käsittelykoe. Näin siis pitäisi todistaa, että on todella valmis liikenteeseen 60 kilometriä tunnissa kulkevalla mopolla. Ja elektronisten rajoittimien ansiosta mopon tehdasperäinen vääntö säilyisi.

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn, että adressin tekijä Tero Korhonen voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Pitäisikö Suomen myöntää Edward Snowdenille turvapaikka?