Taide kuuluu Imatralle – ammattikorkeakoulutasoinen taidekoulutus säilytettävä Imatralla

Saimaan ammattikorkeakoulu selvittää toimintojen keskittämistä Lappeenrantaan. Tämä tarkoittaa Imatran toimipisteen lakkauttamista – eli sitä, että Imatralla ei ole enää ammattikorkeatasoista koulutusta – eikä taidekoulutusta, jonka juuret ovat huomattavan syvällä Imatran historiassa. Uudistuksia tehdään kuvataiteen kohdalla säästösyistä. Tilakustannukset halutaan kuriin. Kun koko Suomessa taidekoulutusta on viime vuosina tuntuvasti vähennetty, tulisi pikemminkin selvittää, miten kuvataiteen koulutusta voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla tukea, pitkä perinne ja ihanteelliset tilat säilyttää – ei säästää pois. Päätöstä tekevien tahojen tulisi pitää mielessä, että taide ei ole ylellisyyttä, vaan perusleipää, jota jokainen ihminen tavalla tai toisella tarvitsee ja joka kaupunkiin ja kaupunkilaisille välittyy, sikäli kun taidekoulu Imatralla pysyy.  

Taidekoulu syntyi taiteen tekemisen palosta. Nykyinen AMK:n kuvataiteen yksikkö on jatkumoa Imatran Taideyhdistyksen vuonna 1947 perustamalle piirustuskoululle, jota Suomen eturivin taiteilijat ovat vieneet eteenpäin. Imatran yksikkö on tunnetusti ollut korkeatasoinen taidekoulu, taidekoululle soveltuvine tiloineen, maineikkaine opettajineen ja kansainvälisine suhteineen. Yhteistyötä on tehty erityisesti Pietarin taideakatemian kanssa ja tehdään edelleen. Pitkällisen ja ammattitaitoa vaatineen työn hedelmät ollaan nyt heittämässä roskalavalle. Huolensa keskittämissuunnitelman johdosta on ilmaissut myös Imatran Taideyhdistys, joka toimii edelleen aktiivisena. Taideyhdistyksen jäsenet ovat Imatralla voineet osallistua ammattikorkeakoulutasoiseen taideopetukseen avoimen AMK:n kautta.  

Allekirjoittaneet toivovat taidekoulutuksen pysyvän Imatralla. Opiskelijat ovat hakeutuneet Imatran taidekouluun sen tarjoaminen tilojen, mahdollisuuksien ja taiteellisen ilmapiirin vuoksi. Esimerkkeinä tiloista ja mahdollisuuksista mainittakoon tässä kuvanveiston osaston ylläpitämä Galleria Taidebunkkeri, joka on yksi harvoista Imatralla toimivista taidegallerioista. Taidebunkkerissa järjestetään näyttelyitä opiskelijoiden toimesta.  Oppilaiden omien näyttelyiden lisäksi esillä on myös alan ammattilaisten taidetta. Oman gallerian toimintaan osallistuminen aktivoi ja opettaa tehokkaasti. Toinen Siitolan Kartanon ympäristön taidetapahtuma, joka hakee kansainvälisestikin vertaistaan, on elokuussa järjestettävä kansainvälinen kivisymposium. Miten Skinnarilan kampukselta lohkaistaan tilat taidebunkkerin ja kivisymposiumin tarpeisiin? Vaikka neliöt löytyisivät, ilmapiiriä ei voi siirtää.  Opiskelijat kokevat Imatran olevan pienenä paikkakuntana juuri sopivan kokoinen – tulee keskityttyä itse asiaan, taiteeseen, ja surevat sitä, että paikka näyttää olevan sittenkin liian pieni. Liian pieni pysyäkseen hengissä, jos siitä siivu kerrallaan leikataan, ja tällä kertaa ollaan leikkaamassa taide – eli eräs kaunein pala elämää.