REGGIO EMILIA –PEDAGOGINEN KOULU SUOMEEN

Paikalliseen tarpeeseen perustuen vaadimme perusopetuksen järjestämislupien myöntämistä Suomen ensimmäiselle Reggio Emilia -pedagogiselle koululle Ouluun.

Me allekirjoittaneet näemme paikallisesti tarpeellisena, että Oulussa vuodesta 2010 lähtien kotikouluna toimivalle Taikatahdin pienten lasten koululle (Taikatahdin koulu) myönnetään 1.8.2016 alkaen perusopetuksen järjestämisluvat esiopetukseen sekä 1-6 vuosiluokille.  

OPPIMAAN OPPIMINEN REGGIO EMILIA –PEDAGOGISESSA KOULUSSA

Reggio Emilia –pedagogiikan mukaan jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Jokainen lapsi myös omaksuu ja ilmaisee asioita kukin omalla tavallaan. Oppiminen on sekä sosiaalinen että yksilöllinen prosessi. Opitaan tapa oppia; miten lapsi menetteli, kun hän oppi. Lapsi pohtii tekemisiään, mitä hän on luonut ja keksinyt. Lapsi oppii myös paljon toisilta lapsilta, sillä silloin oppimisprosessi tapahtuu tavalla, joka sopii yhteen lapsen ajattelutavan kanssa.

Lapset voivat tutkia esimerkiksi valon ja varjojen suhteita seuraavalla tavalla: lapsi havainnoi varjokuvansa muutokset -> miksi varjo kasvaa ja pienentyy? kysymys on asetettu koko oppilasryhmälle -> myös muut oppilaat innostuvat tutkimaan ilmiötä/erehdystenkin kautta -> lisäkysymyksiä ja pohdintaa -> lisää kokeellista tutkintaa kysymysten kera -> tiedon etsintää -> oivallukset ja johtopäätökset -> tiedon liittäminen aiemmin opittuun.

Oppimisprosessi etenee (dialogi) kysymysten asettelujen ja pohtivan tutkimisen kautta oivallukseen. Opettaja rohkaisee keskusteluihin, joka mahdollistaa sen, että lapset saavat tehdä useita erilaisia oletuksia ja voivat myös tarkentaa omia väitteitään yhteispelissä ryhmän kanssa. Yhteinen toiminta, ystävyyssuhteet ja jopa konfliktit auttavat lasta jäsentämään tietojaan maailmasta ja itsestä sen osana. Oppilaille annetaan haasteita, jotta he pystyisivät kyseenalaistamaan, luomaan uusia teorioita, tutkimaan ja ymmärtämään. On ensin ymmärrettävä, sen jälkeen voi muistaa. Erilaiset näkökulmat ja asioiden kyseenalaistaminen saavat lapsen oman ajattelun liikkeelle. Tällöin oppiminen on syvällistä ja sitoutuu lapsen aikaisempaan kokemusmaailmaan. Reggio Emilia –pedagogiikassa kasvatus- ja opetustyön perustana on lapsen kokemusmaailman rikastuttaminen monipuolisesti erilaisten mielikuvien ja elämysten kautta. Lapselle tarjotaan mahdollisuuksia tutustua ympäristöönsä ja tutkittavaan ilmiöön useasta eri näkökulmasta. Kokemuksellisuus oppimisessa motivoi lasta tiedon hankkimisessa, käsittelemisessä sekä tiedon mieleen painamisessa. 

OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN TAIKATAHDISSA

Taikatahdin koulussa toteutetaan vuosiluokkiin (VSOP) sitomatonta perusopetusta (1-6 lk) Reggio Emilia -pedagogisin menetelmin. Vuosiluokkiin sitomaton opetus tarkoittaa oppilaan etenemistä suhteessa kuhunkin oppiaineiseen oppilaan taito- ja tietotason mukaisesti hänen motivaatiotasoa hyödyntäen. Etenemistä ei ole siis sidottu oppilaan vuosiluokkaan. Oppilaan etenemistä tuetaan siten, että perusopetuksen sisällölliset tavoitteet täyttyvät siirryttäessä seuraavaan opetuksen nivelvaiheeseen. Vuosiluokkiin sitomattomalla opetuksella huomioidaan oppilaan yksilöllisyys oppia asioita omalla aikataulullaan, omalla kehitysrytmillään lähikehitysvyöhykkeiden mukaisesti (sosiokonstruktiivinen teoria, Vygotsky).

   Esikoisemme, joka on erityisen herkkä ja huomattavan älykäs nuori neito, oli Taikatahtiin mennessään hyvin ujo muiden lasten seurassa. Taikatahdin itsetuntoa vahvistava opetus antoi hänelle juuri sen määrän tietoa, jota tämä lapsi suorastaan himoitsi. Joka päivä on saanut yllättyä millaisilla menetelmillä tällä kertaa on uutta opeteltu. Kun esikoisemme oppi hyvin nuorena lukemaan, hän pääsi luokassa tukemaan muidenkin lasten lukemista, mikä toki vahvisti lapsen itsetuntoa entisestään.” (suora lainaus lapsen vanhemman palautteesta)

Oppilaiden erilaisuudet hyväksytään ja arjen tilanteissa käytetään eriyttämistä apukeinona tukeaksemme lapsen yksilöllistä kehitystä esim. pari- ja pienryhmätoimintojen sekä teemoihin perustuvien projektityöskentelyjen avulla.

  “Perheemme muutti toiselta paikkakunnalta Ouluun kesken lapsemme eskarivuoden ja hän aloitti Taikatahdissa esikoulun heti vuoden vaihteen jälkeen. Hyvin pian saimme kuulla ettei lapsemme osannut kaikkia ikätasoisia asioita… Lapsellamme oli haasteita oppimisessa. Olimme jotakin aavistelleet, mutta kunnollista ohjausta, neuvontaa tai tietoa emme olleet saaneet.  Lapsemme tarvitsi erityistä tukea, jota onneksemme Taikatahdissa oli tarjolla ja lapsemme tarpeet huomioitiin heti.

Olimme koko eskari/kouluajan hyvin tietoisia mitä Taikatahdissa tapahtuu ja mikä lapsemme tilanne on. Yhteistyö sujui mutkattomasti…Vanhempina saimme neuvoja ja ohjausta ja mikä tärkeintä, tietoa lapsemme tilanteesta. Lapsi kävi ensimmäisen ja toisen luokan Taikatahdin pienten lasten koulussa.

Siirtyminen kolmannelle luokalle tapahtui hyvässä yhteistyössä Taikatahdin ja uuden koulun kanssa. Lapsemme on saanut heti kolmannelta luokalta asti opettajalta palautetta siitä, että ryhmässä toimiminen, toisten kunnioittaminen ja osallistuminen ryhmän toimintaan ovat selkeästi vahvuuksia ja luonnollinen osa lapsemme toimintaa. Ryhmässä työskentely sujuu ja erilaisten mielipiteiden ja näkemysten kuunteleminen ja kunnioittaminen näkyy lapsen toiminnassa. Toisaalta hänellä on myös rohkeutta kertoa oma mielipiteensä. Lapsi toimii vastuullisesti ryhmässä, hän osaa auttaa ja kannustaa toisia. Lapsemme on valittu luokkansa edustajaksi koulutoimikuntaan. Se kertoo mielestäni paljon ryhmässä työskentelyn taidoista!

Osaltaan tämä kaikki on lapsemme luonteeseen ja persoonaan sekä kehitykseen kuuluvaa, mutta myös ympäristö, koti ja eskari- ja kouluvuodet Taikatahdissa, ovat osaltaan vaikuttaneet. On vaikea kuvitella miten oppimisen haasteiden kanssa kamppaillut lapsemme olisi pärjännyt normaalissa isossa luokassa. Olisiko hän saanut tarvitsemaansa tukea? Olisiko oppimisen ja tutkimisen ilo löytynyt ja säilynyt? Entä rohkeus omien mielipiteiden ilmaisemiseen ja toisten mielipiteiden kunnioittamiseen?"” (suora lainaus lapsen vanhemman palautteesta)

Oppilaille luodaan yhdessä oppilaan kanssa yksilölliset oppimissuunnitelmat, joiden kautta oppilaan kehittymistä on helppo seurata. Oppilaan arviointi tapahtuu luonnollisesti suhteessa omiin tavoitteisiinsa että suhteessa opetussuunnitelman tavoitteisiin. Samalla oppilaalle kehittyy taito suunnitella ja toteuttaa omaa oppimistaan tavoitteellisesti. Näin ollen myös koulumme tuntijako, opetustilojen käyttö sekä opetusryhmien muokkautuminen tapahtuvat joustavasti vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa.

  ”Vaikka olemmekin todella tyytyväisiä opetuksen tasoon ja tuloksiin, vielä enemmän haluaisin painottaa yleistä kodin ja koulun välistä kommunikaatiota. On uskomattoman iso ero sillä, että saan joka ikinen aamu tavata lastemme opettajat, kaverit ja vielä kaverienkin vanhemmat. Yhteisöllisyys on vahvaa ja lapset tuntevat olonsa turvallisiksi, kun omat vanhemmat ja koulun henkilökunta ovat hyvää pataa keskenään. Mikään ei jää hiertämään, kun pienetkin asiat pystytään puhumaan ja selvittämään heti jos jotain ilmenee.” (suora lainaus lapsen vanhemman palautteesta)

Tutkimusten mukaan Reggio Emilia –pedagogiikkaa on ylistetty parhaana varhaiskasvatus- sekä erinomaisena kansainvälisenä edelläkävijä-mallina maailmassa. Pedagogiikka on kiinnostanut päiväkoteja ja kouluja ympäri maailman, koska pedagogiikassa korostuu yhteisöllinen prosessioppiminen, lasten osallisuus sekä monet ainutlaatuiset koulutuksen lähestymistavat. (Moss 2005, Gilman 2007 ym.). “Reggio-kouluja pidetään demokraattisen koulutuksen edelläkävijöinä, joissa opettaja ja oppilaat ovat yhdessä edistämässä yhteisöllistä oppimisprosessia.”(Moss, 2005) Reggio Emilia -pedagogiikan onkin sanottu olevan ”Yksi parhaista koulutusjärjestelmistä maailmassa (Edwards, Gandini, & Forman 1993). - jonka me - tämän adressin allekirjoittaneet - haluaisimme Suomeen, suomalaisten lasten saataville.


Taikatahdin vanhempaintoimikunta    Ota yhteyttä adressin tekijään