Veikkolan koulun opetusryhmät eivät saa kasvaa

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Veikkolan koulun nykyisten vuosiluokkien 2. ja 3. oppilaita ei yhdistetä, vaan meille annetaan ratkaisuja, joilla ryhmäkoot eivät kasva.

Kirkkonummen kunnan antamien taloudellisten raamien mukaan Veikkolan koululla jouduttaisiin syksyllä 2009 yhdistämään nykyisistä 2. ja 3. luokista, joita molempia on Veikkolassa neljä, kolme luokkaa sekoittamalla kaikki rinnakkaisluokat keskenään. Perusteluna on oppilasmäärän riittämättömyys viiteen opetusryhmään ja se, etteivät koulun käyttömäärärahat riitä useammalle opetusryhmälle. Molempien vuosiluokkien viides ryhmä ovat Evitskogin toimipisteessä olevat luokat. Tämä yhdistäminen johtaisi siihen, että ryhmäkoot nousisivat Veikkolassa näillä luokilla noin 22 oppilaasta 28-30:een.

Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite luokkakokojen pienentämisestä. Tähän valtio on vuositasolla ohjannut kunnille rahaa. Tämän vuoden alusta sitä on jaettu peräti 16 miljoonaa euroa. Opetusministeri Henna Virkkusen mukaan tämä raha ei ole korvamerkittyä, mutta kuntapäättäjille on mennyt ministeriöstä vahva viesti, että rahat halutaan kohdennettavaksi nimenomaan ryhmäkokojen pienentämiseen. Aihetta käsiteltiin äskettäin YLE:n ajankohtaisohjelmissa.

http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/pirkanmaa/2009/02/tampereella_pohditaan_luokkakokojen_suurentamista_544622.html?print=true

Miten Kirkkonummen kunta käyttää nämä valtion ohjaamat rahat, jotka on tarkoitettu ryhmäkokojen pienentämiseen?

Veikkola on ollut muuttovoittoinen taajama jo useamman vuoden ajan, eikä oppilasmäärien kasvun olisi pitänyt olla yllätys kunnan päättäjille. Suunnitellun toisen koulurakennuksen rakentaminen ei ole vielä edes alkanut, eikä se ehdi apuun moneen seuraavaan vuoteen. Tälläkin hetkellä Veikkolan koulun oppilasmäärä on liian suuri koulurakennuksen kokoon nähden. Toteutuuko opetuksen tasa-arvoisuus Kirkkonummen kunnassa myös Veikkolan koulun oppilaille?

Olemme huolissamme luokkakoon kasvamisesta. Monella luokalla on jo nyt kurinpidollisia ongelmia. Tilanne ei ainakaan helpotu, jos ryhmäkoko nousee 28-30 oppilaaseen, vaan levottomuus kasvaa myös ei-oireilevilla lapsilla.

Syksyllä 2009 luokkakokojen pitämiseksi ennallaan riittävät nykyisen lisäksi kahden opettajan palkkaaminen ja kahden luokkatilan järjestäminen.

Adressi luovutetaan Kirkkonummen kunnan päättäjille 27.3.2009

Veikkolassa 8.3.2009

Sari Selkälä ja Anna-Maija Virtala

---

Paikallislehdille ja Helsingin Sanomiin lähetettiin 18.3.2009 seuraava viesti:

Mihin käytetään rahat, jotka on tarkoitettu ryhmäkokojen pienentämiseen kouluissa?

Kunnat ovat saaneet luokkien pienentämiseen tarkoitetun lisämäärärahan vuoden alussa. Sitä on jaettu 26 €/oppilas. Kuitenkin Kirkkonummen kunnan antamien taloudellisten raamien mukaan Veikkolan koululla joudutaan syksyllä 2009 yhdistämään nykyisten 2. ja 3. vuosiluokkien neljästä luokasta kolme luokkaa sekoittamalla kaikki rinnakkaisluokat keskenään – oppilasmäärät luokilla kasvavat noin 22 oppilaasta 28 – 30 oppilaaseen.

Vanhemmat ovat huolissaan luokkakoon kasvamisesta. Veikkolan suuressa koulussa, joka on alun perin suunniteltu 680 oppilaalle ja jossa kuluvana vuotena on opiskellut 767 oppilasta, on jo nyt ahdasta ja kurinpidollisia ongelmia. Tilanne ei tule helpottumaan opetusryhmiä kasvattamalla. Koko ajan lisääntyvä lasten henkinen pahoinvointi ei myöskään vähene suurissa opetusryhmissä. Luokkaryhmiä säädellään alle 20 oppilaaseen vain, jos opetukseen osallistuu lapsi, jolla vammaisuuden tai sairauden takia on pidennetty oppivelvollisuus. Jos lapsella on muutoin vaikeuksia koulussa tai vaikka diagnosoitu ADHD-oireyhtymä, kunnan ei tarvitse ottaa sitä huomioon luokkakoon määrittelyssä. Tutkimusten mukaan pienemmillä oppilasryhmillä voidaan ehkäistä tulevia ongelmia.

Vanhemmat ovat huolissaan myös opettajien jaksamisesta, joka joutuu suurelle koetukselle kasvavissa ryhmissä. Tarvitaan pieniä ryhmäkokoja, jotta opettaja voi havaita lasten ongelmia ja myös puuttua niihin ajoissa.

Veikkola on ollut muuttovoittoinen taajama jo useamman vuoden ajan, eikä oppilasmäärien kasvu ole ollut yllätys kunnan päättäjille. Kuitenkin suunnitellun toisen koulurakennuksen rakentaminen ei ole vielä edes alkanut; näillä näkymin uusi koulurakennus valmistuisi siten, että se olisi käyttöönotettavissa elokuussa 2011. Odotusaikanakaan Veikkolan koululaisten hyvinvointia ei tulisi lyödä laimin. Ovatko tänä aikana koulun ilmanvaihto, sisäilman laatu, lämpöolosuhteet, akustiset olosuhteet ja paloturvallisuus riittäviä? Jos koulun toiminta-ajatuksena on kyläkoulusta maailmalle, kuinka se voi toteutua luokkia suurentamalla? Ryhmäkokojen pitäminen mahdollisimman pienenä tukee oppilaiden jaksamista suuren koulun melskeessä.

Veikkolan koululla järjestetään vanhemmille 24.3. keskustelutilaisuus, johon osallistuu koulun edustajien lisäksi eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo, kunnan viranhaltijoita ja veikkolalaisia kunnanvaltuutettuja. Vanhemmat keräävät internetissä nimiä adressiin, joka luovutetaan kunnan päättäjille 27.3.2009. Adressi on osoitteessa http://www.adressit.com/veikkolan_luokkakoko.

Kirkkonummen kunta voisi käyttää valtion ryhmäkokojen pienentämiseen ohjaamia rahoja siihen, että ryhmäkokojen yläraja ei nousisi kolmannesta luokasta eteenpäin. Veikkolan koulu on kunnan suurin yhtenäiskoulu. Syksyllä 2009 luokkakokojen pitämiseksi ennallaan Veikkolassa riittäisi kaksi opettajaa ja kaksi luokkatilaa. Nämä tilapäiset tilat voisivat löytyä kirjaston yläkerrasta, seurakuntakodilta tai siirrettävistä parakeista, joille kyllä löytyy tilaa koulun tontilla.

Moni asia on tässä maailmassa rahasta kiinni, moni myös tahdosta ja arvoista.

Veikkolassa 18.3.2009

Sari Selkälä ja Anna-Maija Virtala

---

A-talkissa oli Koululaiset säästöjen puristuksessa -ohjelma 19.3.2009. Ohjelmassa käsiteltiin samaa aihetta:

http://areena.yle.fi/toista?id=2008676
Julkaistu Areenassa: 19.03.2009 klo 21:05
Poistuu Areenasta: 18.04.2009 klo 22:05
Esitetty: 19.03.2009 klo 21:05 TV1


Anna-Maija Virtala    Ota yhteyttä adressin tekijään