Viherlaakson koulun ja lukion koulurakennusten tulevaisuus

Vanhempien ja kuntalaisten kannanotto Viherlaakson koulun ja lukion koulurakennusten tulevaisuudesta

Alla oleva lausunto toimitetaan Espoon varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnalle Viherlaakson yhteiskoulun johtokunnan nimissä. Allekirjoittamalla adressin tuet johtokunnan lausuntoa vanhempana ja kuntalaisena.

**

Haluamme tuoda julki seuraavaa kannanottonamme Viherlaakson koulukampuksen tulevaisuuteen paitsi johtokuntana, myös, kuntalaisina ja veronmaksajina.

 

Viherlaakson koulun ja lukion johtokunta on tutustunut Sisäilmainsinöörien tekemään laajaan kuntokartoitukseen Viherlaakson koulukeskuksen eri rakennuksista. Käsityksemme mukaan tehty kuntokartoitus on ollut varsin perusteellinen sekä rakenteiden että talotekniikan osalta.

Kartoituksista käy ilmi, että rakennusten saneeraus sisäilmaltaan terveelliseksi vaatii hyvin perusteellista vanhan purkamista ja uudelleen rakentamista. Tämän jälkeenkään ei voida olla täysin varmoja, onko rakennus kaikilta osin terveellinen. Monissa espoolaisissa kouluissa ei peruskorjauksista huolimatta ole onnistuttu saavuttamaan sellaista sisäilman laatua, että rakennus olisi  kaikille oppilaille ja opettajille turvallinen työskentely-ympäristö. Viherlaakson koulujen oppilaita ja henkilökuntaa ei saa enää altistaa samanlaisille terveyshaitoille kuin syksyllä 2013.

Perusopetuslain luonnokset vuodelle 2016 asettavat oppimisympäristölle myös tilaratkaisujen osalta aivan uudenlaisia vaatimuksia. Tilaratkaisujen kehittämisessä, suunnittelussa, toteutuksessa ja käytössä on otettava huomioon ergonomia, ekologisuus, esteettisyys, esteettömyys ja akustiset olosuhteet sekä tilojen valaistus, sisäilman laatu, viihtyisyys, järjestys ja siisteys. Koulun tilaratkaisuilla kalusteineen, varusteineen ja välineineen on oltava mahdollista tukea opetuksen pedagogista kehittämistä ja oppilaiden aktiivista osallistumista. Tilat, välineet ja materiaalit sekä kirjastopalvelut on saatava oppilaiden käyttöön niin, että ne antavat mahdollisuuden myös itsenäiseen opiskeluun. Oppimisympäristöjen tulee olla turvallisia ja terveellisiä ja edistää oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaista tervettä kasvua ja kehitystä. Kouluverkkoa rakennettaessa pitää ehdottomasti ottaa huomioon myös alueellinen tasa-arvo. Jokaiselle oppijalle pitää taata nykyaikaiset, terveelliset ja turvalliset opiskelutilat, asui hän sitten missä puolella Espoota tahansa.

Vuonna 2014 on ajateltava sekä rakennuksen elinkaarta että sen tarkoituksenmukaisuutta toimintaympäristönä vuosikymmeniä tulevaisuuteen. Koulurakennuksen suhteen toimintaympäristöön kohdistuvat vaatimukset ovat erityisen suuret. Tiloilta edellytetään monimuotoisuutta ja mukautuvaisuutta monenlaisiin tulevaisuuden pedagogisiin tarpeisiin. Nykyiset koulurakennukset on suunniteltu ja rakennettu vastaamaan oman aikansa vaatimuksia. Vanhaa korjaamalla saadaan parhaassakin tapauksessa vain hyvin korjattua, mutta vanhaa. 

 

Espoo tunnetaan edistyksellisenä koulukaupunkina. Kun lähes samanlaisella taloudellisella panostuksella voidaan joko säilyttää vanhaa tai luoda tulevaisuutta, näemme erityisesti näin taloudellisesti tiukkoina aikoina uuden koulurakennuksen rakentamisen ainoana vastuullisena vaihtoehtona .

Päätöksiä tehdessä tulee ottaa huomioon Viherlaakson opettajien lausunto opetustilojen järjestämisestä 11.9.2014. Opettajat oman alansa asiantuntijoita tuovat lausunnossa ilmi, mitä tulevaisuuden kouluympäristöltä vaaditaan.