Koulujen voitava puuttua kiusaamiseen myös koulumatkoilla

Pitkään katsellut

#1 Asioita tulee viedä eteenpäin!

24.08.2012 13:15

Hei!

Tarvitaan kaikkien hyvää yhteistyötä, päättäjien ja kansalaisten tuntuvaa otetta!

Vilkaistavaksi, allekirjoitettavaksi....



http://www.adressit.com/kouluvakivalta_kriminalisoitavaksi

http://www.adressit.com/laki_koulutyoskentelyn_tyosuojelusta
Asiaa etteenäopäin!

#2 Re: Asioita tulee viedä eteenpäin!

24.08.2012 20:17

#1: Pitkään katsellut - Asioita tulee viedä eteenpäin!

Kyllä. Julkistetussa adressissa 24.98.2012, ehdotukset lakiin mm. koulumatkojen, jne. asiassa!

http://www.adressit.com/laki_koulutyoskentelyn_tyosuojelusta

MLHIie

#3 Eräs esimerkki koulumatkojen kiusaamisesta

24.08.2012 20:23

Alla oleva on kirje muutamille ministereille, kouluviranomaisille... 24.8.2012. Viestissä eräs tositapausesimerkki miten koulumatkojen kiusaaminen on lähestulkoon mahdoton ratkaistava!
______________________________________________________

Koulutyöskentelyn työsuojelu
maijaliisa hiekkanen

12.57 (7 tuntia sitten)

-> jukka.gustafss., anna-maja.henr., paivi.rasanen, eduskunta, olli.luukkainen, jari.andersson, tuija.penkkima.


Arvoisat vastaanottajat!

Viitaten eiliseen uutisointiin, koskien kysymyksiä toimivista ja laillisista linjauksista koululaisten käytöksessä, jos sallitte muutama ajatus?

Ensiksikin. On erittäin paljon kansalaisia, jotka odottavat selkeitä ja tuntuvampia rajoja positiivisen kasvun ja kasvatuksen suuntaan kouluissa. Päivittelyn, seminaarien ja voivottelun sijasta aikuisten ja vastuullisten ihmisten on tartuttava vain toimeen! Rajoja & rakkautta, lujuutta & lempeyttä!

Toiseksi. Kun kiistatta on selvää, etteivät nykyiset olosuhteet toimi, säädöksetkin ovat aikansa (osittain) eläneet, ja vaativat päivitystä, kansalaisten aivoriihessä on kypsynyt ehdotettavaksi jopa ihan uusia lakeja. Olen itse pitkän matkan koulukiusaamisasiassa, kuin veteraani sodassa - jo yli 50 vuotta sitten. Sittemmin olen joutunut silmätysten kouluväkivallan kanssa, yhä uudelleen. Äitinä, tukihenkilönä, kuuntelijana, julkistettuani vuonna 1997 kirjan SYKSYSTÄ SYKSYYN, koulukiusaamisen katsomo. Tosikertomus (toki muutetuin nimin!) erään perheen kamppailusta koulukiusaamisen painajaisen keskellä.

Perspektiiviä kouluväkivallan katseluun on ollut. Pitkä aika. Ja eilen uutisoinnissa tullut seikka koulumatkojen valvonta-asiassa antoi sykäyksen mm. tähän viestiin. Sekin seikka, niinkuin moni muukin harmaan rajalla oleva seikka vaatii monen isän ja äidin mielestä selkeän säädöksen. Eihän voi olla niin, että äidit ja isät valvovat koulumatkoja!

Eräs tapausesimerkki v. 2000- 2001. Yläasteen oppilaat kulkivat bussilla n. 20 km matkan. Sivuteitä lisäksi 1-3 kilometriä. 13-vuotias poika oli levoton, vanhemmat paljon poissa, tämä yksin tai kavereiden kanssa kotosalla. Pojat harrastivat omituisia? Polttivat ok-alon pihalla palavia nesteitä öisin, korkeassa tynnyrissä. Ampuivat ilmakiväärillä naapurin seinään, jossa asui samanikäinen oppilas. Eräänä yönä kuului ampuma-aseiden pauketta. Naapurit menivät katsomaan. Kaksi 13-vuotiasta harjoitteli rannalla puolipimeässä sorsien metsästystä... (!) Poliisi tuli, takavarikoi aseet. Piti puhuttelun pojalle ja huoltajalle, joka jättänyt aseet lukitsemattomaan eteiskomeroon. Seuraukset. Jatkettu ja kiihtyvä kiusaaminen. Poika oli jo tähänkin saakka häirinnyt naapurioppilaan matkoja sivutiellä. Yrittänyt ajaa mopolla uhaten päälle. Nyt tuli mukaan verbaalinen taso: Joo, pitääkin ottaa uusiksi se ampumishomma... Ja tätä samaa poika uhosi erityisesti bussissa koulumatkoilla. Toisetkin pelkäsivät. Ilmoitus poliisille tuotti toki empatiaa, mutta poliisi sanoi etteivät he voi puuttua koulumatkoilla tapahtuvaan. Ja rehtori toisti samaa: se ei kuulu lain mukaan koululle. Ja sitten yksi taho toisensa perästä katsoi ettei mitään voida tehdä! Poika pissasi perheen postilaatikkoon, keksi monta lajia ilkivaltaa. Voi arvata, ettei naapurin oppilaalla ollut enää mitään turvallisuuden tunnetta?
Koulun pihalla poika agiteerasi porukkaa ympärilleen, ja syntyi toistuva ryhmäkiusaamisen uhka. Kuka sitten ratkaisi sen, että nuorta ei ahdisteta vakavampiin psyyken ongelmiin? Ja miten se ratkaistiin? Niinkuin resepti monesti on? Huoltajat ottivat vastuun.
Sille tasolle se usein jää... Tapauksessa löytyvät kaikki asiakirjat, esitutkinta, kouluviranomaisten ym. selvitys. Brutaali ja kohtuuton seikka on tämä: Kun kiusattu ja peloteltu koululainen ei lopuksi uskaltanut mennä kouluun, eikä nuori kelpuuttanut valvomaan sivutiellä (eihän 13-vuotias ole mamis!) - tuli sentään erään lajin "tukea"? Kouluviranomaiset lähettivät ukaasin: Ellei lapsenne jatka koulua, tulemme vaatimaan sakkorangaistusta huoltajille oppivelvollisuuden laiminlyönnistä! Kiitos? Eli´, huoltajien oli taas pakattava muuttokuorma, jotta oppivelvollisuus taattaisiin!

Pidemmittä puheitta. Toivon ja toivotan kaikkea voimaa ja viisautta Teille itsekullekin työssänne, jossa tavalla tai toisella kohteena ovat lapsemme ja nuoremme. Meillä ei oikeusvaltiossa (?) ole lupaa, että lasten ja nuorten elämää voidaan tuhota. Henkisesti, psyykkisesti, jopa lopullisesti.

Seisottuani syksyllä 1990 vanhimman tyttäreni haudalla, koulukiusatun, minä en voi unohtaa hänen viimeiseksi jääneitä sanojaan, jotka hän puhui tavatessamme vähää aiemmin. Hän sanoi: Äiti, älä koskaan väsy äläkä lakkaa puolustamasta toisia. Jatka, älä lopeta! Minä olen anteeksi antanut kaikille, pahimmatkin, mutta ehjäksi en koskaan tule! Ja kyyneleet valuivat hänen silmistään. Parin viikon kuluttua hän lensi pois, 21- vuotiaana. Kuin murskattu kukka, toisten jalkoihin.
(Tosin kuolinsyy oli tukehtuminen epilepsiakohtauksen perästä.)

Jokaisen elämä on ainutkertainen ja arvokas. Voidaan kysyä: entä jos se olisin minä, jonka elämä tuhotaan, eikä kukaan puutu...

Näissä ajatuksissa,

Maijaliisa Hiekkanen

http://www.adressit.com/laki_koulutyoskentelyn_tyosuojelusta
http://www.adressit.com/kouluvakivalta_kriminalisoitavaksi
Maijaliisa Hiekkanen

#4 Jokin lakimuutos?

26.08.2012 13:35

Kommenttia tämän adressin avaajalle

Hyvä Lauri Tiainen!

Olet todella oikealla asialla liikkeellä, tässä adressissa, ja kysymysväitteesi on erittäin ajankohtainen ja tarpeellinen: koulumatkoihin on voitava puuttua!

Kuvaavaa ilmiössä on se, mitä Sylvään koulun rehtori toteaa, ettei ole saanut juristeilta tukea, tms. Ja että:
" – Maria-Kaisa Aula ja muutama muu vaikuttaja ovat sanoneet, että tämä lakimuutos on tehtävä nopeasti, sillä kyseessä ei ole enää lapsen etu. Juristit ovat katsoneet asiaa eri näkökulmasta kuin lapsen edun näkökulmasta."

Ei sinänsä ole erikoista, miten juristit asioita katsovat? Lainoppineet koettavat elää säädösten maailmassa, ja sitähän huomautuskin tarkoittaa, Sylvään rehtorille. Laki on laki, sen sovellukset mitä ovat, ja miten lakia luetaaan. KUN ei siis ole selkeää lainkohtaa, joka määrittäisi vastuutahon lasten koulumatkakiusaamisessa -- ei kukaan, ei edes juristi - voi siihen tarttua.

Eli, kuten Maria-Kaisa Aula on todennut, lakimuutosta tulee jouduttaa. Esimerkkejä koulumatkojen kiusaamispainajaisista on ollut jo kauan! 10-20 vuotta... ja sitäkin aiemmin.

Opetusministeri Jukka Gustafsson sanoi TV-uutisten haastattelussa 23.8. että hän tulee esittämään muutamia lakimuutoksia jo tänä syksynä. Mitä?

KOKONAAN selkeät uudet lait?

Toki perusopetuslakiin ja asetukseen lisättävät uudistukset ovat tyhjää parempia. Mutta erittäin monet asioista perillä olevat näkevät tarpeelliseksi selkeästi uuden lainsäädännön seikan. Laki koulutyöskentelyn työsuojelusta olisi kattava paketti nimenomaan koulujen työrauhaa, oppilaiden sekä opettajien työsuojelun, koulumatkojen turvallisuuden ja erinäisten yksityiskohtien esitys.

Kun tätä nykyä on katsottu, että mm. vanhusten asema ja palvelut pitää koettaa varmistaa erillisellä lailla, ei voi olla mikään mahdottomuus, että yhdenvertaisuutta noudattaen myös lasten ja nuorten turvallisuus säädetään lailla. Päinvastoin? On täysin varmaa, että lapset ja nuoret ovat paljon pahemmassa asemassa kuin vanhukset! Itse vanhustyötä tehneenä hoitajana olen nähnyt vanhusten kaltoinkohtelua, mutta vain muutama tapaus on ollut törkeäää lajia. Ketään en ole nähnyt ihan surutta laiminlyödyksi... aina on joku hoitaja kantanut moraalista ja eettistä vastuuta.

Mutta kouluissa? Sadat, tuhannet, kymmenet tuhannet oppilaat? Heidän ihmisarvonsa rikkominen on jatkuvaa faktaa. Ja pahoinvointi? Mitkä ovat tilastot? Aivan liian surulliset, ollakseen totta!

Nyt?

Lauri Tiainen ja te lukuisat allekirjoittajat. Asioiden tulee oikeusvaltiossa edetä lainmukaisin linjauksin. Tarvitaan lakimuutoksia, todennäköisesti uusia lakejakin. Presidentti Sauli Niinistö haastoi hiljattain meitä kaikkia kansalaisia kantamaan vastuuta mm. nuorten syrjäytymisestä. Me jokainen voimme kantaa kortemme kekoon. Tarvitaan siis tällaisia ääniä kansalaisten kerroksista! Ilmausta, että otamme haasteita vastaan! Tahdomme ongelmiin ratkaisuja ja ratkaisuja varten tarvitaan ajan tasalla olevaa säädöstöä.

Eli? Voimia ponnisteluin! (Näin rohkaisia minua eräs vaikuttavassa asemassa oleva, kouluasioiden sektorilta..)

Lauri Tiainen

#5 Re: Eräs esimerkki koulumatkojen kiusaamisesta

29.08.2012 22:59

#3: MLHIie - Eräs esimerkki koulumatkojen kiusaamisesta

Hei Maijaliisa,

Tuollaisia sinun kirjoittamasi kaltaisia tarinoita mahtuu ikävä kyllä tähän maahan aivan liian paljon ja niille pitäisi oikeasti pystyä tekemään jotain. Tuon Sylvään koulun rehtorin jutun luettuani mietin, että eihän tämä nyt näin voi mennä.
Rehtori Andersson on yrittänyt tehdä lasten kasvatuksen ja kiusaamisen estämisen eteen enemmän kuin viran vuoksi vaaditaan ja sitten tulee lunta tupaan. Lakimuutoksella kouluille pitäisi antaa mahdollisuus puuttua myös koulumatkoilla tapahtuvaan kiusaamiseen, sikäli kun se on mahdollista ja siihen pystytään puuttumaan.
Oikeastaan minun mielestäni jokaisen aikuisen vastuulla on puuttua kiusaamiseen jonka havaitsevat.

Paljon nähnyt

#6 Ei todellisia uudistuksia!

30.08.2012 11:10

Hyvä Lauri Tiainen!

Kiitos kommentista ja ajatuksista. Ja jos sallit, muutama ajatus tähän lisää!

Olin avannut kaksi adressia täällä: 20.8. ja 24.8., joiden aiheet näkyvät tässä ketjussa edellisissä viesteissäni. Mutta suljin ne 27.8.2012, siis poistin adressit, toistaiseksi. Mistä syystä? Perustelluista syistä. Vaikka ajatuksena oli (hyvin monen kansalaisen mielipide) että tarvitaan selkeitä lakiuudistuksia, kouluturvallisuuden ja kouluväkivallan asioissa - tuli jo muutaman päivän sisällä esille sellaista, että … tavallisten kansalaisten ei tule sotkeentua Oikeiden Asiantuntijoiden ja Ammattilaisten reviirille!” Adressini näyttivät aivan tarpeettomilta!

Viime viikonloppuna näet opetusministeri Jukka Gustafsson oli antanut haastattelun Sunnuntaisuomalaiselle. Ja millaisia ”lakiuudistuksia” tämä esitteli? Kun hänen esityksiään luki, tuli viimeistään selväksi, ettei tässä maassa ole valtiovallan ja päätöksentekotasolla mitään konkreettista ajatuksenpoikastakaan, jotta vakavat kouluväkivallan ongelmat, kouluturvallisuuden häiriöt, sekä em:n tuottamat psyykkiset ongelmat monilla oppilailla edistettäisiin tuntuviin ja selkeisiin korjauksiin! Minkä tasoisia korjaustoimia opetusministeri jutteli haastattelussa?
(Lukekaa itse faktatekstit uutissivuilta. Mutta tässä faktoista poikinut satiirinen fiktionäytös...)

Olipa kerran eräs uudistushanke...


- Joo, pojat, näin se hoituu! Pistetään häirikköoppilaat hommiin! Haravat heilumaan pihalla, siivousmoppi luistelemaan lattioita! Pölyhuiskulla saadaan luokkien katonrajastakin hämähäkinverot poistettua. Pojat ovat nuoria ja notkeita, ne kyllä pomppivat sinne.. ( Saavat vanhat siivoojaeukon käppänät vähän helpotusta, ja hmm... tuota …. syntyy säästöäkin kunnille, kun pannaan oppilaat tekemään huolto-ja siivoushommia!) - Joo, pojat! Tämähän on oikein neronleimaus? Samaa yhdyskuntapalvelua koulujen tuhmille pojille (ja tytöille) kuin lainrikkojille on tarjolla työpalvelu! Tämä on Suuri Historiallinen Kouluongelmien uudistus! Häiriköt hommiin!

Mahtavaa! Exellent! Miksei kukaan viisas tätä ennen keksinyt? Tämä rangaistus; sanktio korjaa kaiken! Loppuu lusmuilu, loppuu häiriköinti, loppuu kiusaaminen! Upeaa! Minä, opetusministeri! Lupaan, että tämä työ-orjuus-uudistus tulee oikein erikseen Lakiin merkittäväksi! Ja kun se siinä lakiuudistuksen pykäläviidakossa koristaa kuin kevään uusi kukkanen ---- kaikki, kaikki! - tottelevat kiltisti ja nöyrästi tuota lakipykälää... Loppuvat kaikki kouluongelmat kuin seinään! Piste.

***
Niin? Kun kouluväkivallan uhrit, heidän huoltajansa, todelliset ruohonjuuritason asiantuntijat tuon Mahtavan Uudistuksen teesit kuulivat Suomen uutisissa... mitä siitä? (Vähän kyllä naurattikin...) Mutta,
he totesivat olevansa edelleen samassa kuopassa. Kiusatuille ei ollut edes yhtä pykälää, johon vedota yhdenvertaisissa oikeuksissaan. Oppilaat ja heidän huoltajansa eivät voi vaatia pahoinpiteleviä oppilaita haravoimaan pihaansa, pesemään pois pissaa ja kakkaa sen mopon päältä, johon kiusantekijät sitä heittivät... He eivät voi panna väkivallantekijöitä ompelemaan revittyjä vaatteita, reppuja, korjaamaan rikottuja esineitä... Eli?

Praktisesti mitään konkreettista korjausta ei opetusministerin Uusi Uljas Uudistus toisi... joten oli jääminen samaan epä-oikeus-väkivalta-kuoppaan. Realistisella tavalla ja tasolla on vain tyynesti seurattava, kunnes taas joku hirveä tragedia astuu lööppeihin? Kouluväkivallan uusi aalto? Ja sitten ehkä joku taas hetkeksi herää? Kuin Prinsessa Ruususen unesta. Arkadianmäellä - jossa näkemykset arkitodellisuudesta ovat usein niin kaukana kuin Pohjoisnapa on Etelänavasta. Taas höpistään ja päivitellään, luvataan kunnon uudistuksia, joita ei koskaan edes aiota tehdä....

Todellisia, korjaavia Uudistuksia odotellessa on tehtävä lähellä olevien lasten ja nuorten eteen kaikki voitava! Vaatimukset ja esitykset päättäjätasolle kaikuvat kuuroille korville!

30.8.2012 Maijaliisa Hiekkanen
Mitätön hiirulainen...

#7 Kirje opetusministerille 30.8.2012

30.08.2012 19:24

Palautekirje opetusministeri Jukka Gustafssonille ( s-posti)

maijaliisa hiekkanen mlhie2@gmail.com

11.48 (7 tuntia sitten)

-> jukka.gustafss., paivi.rasanen, paivi.rasanen, anna-maja.henr., olli.luukkainen, eduskunta, Andersson, janus


Arvoisa opetusministeri Jukka Gustafsson

Tiedoksi: sisäministeri Päivi Räsänen, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, kansanedustajat, OAJ: pj Olli Luukkainen

VIITE: Viime viikonloppuna Sunnuntaisuomalaiselle antamanne haastattelu ja esityksenne kouluongelmia parantaviksi uudistuksiksi, jopa Lakiin kirjattavaksi...

Jos sallitte kommentoida - esityksenne oli niin kattava ja tyhjentävä ... että mitä meikäläinen teki? Pitkän matkan kouluväkivallan tuttu, ruohonjuuritasolla? Minä poistin ne kaksi Adressia Nettiadressit.com sivustolta. Aivan ehdottoman tarpeettomina! Kun Suuret Asiantuntija-Aivot julistavat Historiallisia Uudistuksia Suomen koululaitoksen väkivalta- ja levottomuusongelmiin... on päivän selvää, että me Pienet Hiiret, typerät kansalaiset vaikenemme. Ei todellakaan tule astua Oikeiden Asiantuntijoiden varpaille, ei tule sekaantua Oikeiden Ammattilaisten reviirille. Sorry, että minä - allekirjoittanut - (ja me kaikki kansalaiset samassa näkemyksessä) - sorry, että erehdyimme nostamaan vakavaa ongelmaa tapetille! Nythän saamme kaikki rauhoittua, kun Opetusministeri on vaikuttavalla äänellä lausunut ne taikasanat, joilla koulukiusaaminen, häiriköinti, levottomuudet saadaan ruotuun! Vain "siivous-ja haravointipalvelua kouluihin" niin kaikki on ratkaistu! '**)

Niin että tuosta em:sta syystä poistin ne Adressit. Etteivät ne vain millään tavalla häiritsisi arvollisten Asiantuntijoiden ja Viisaiden työrauhaa...

**) Jos sattuu olemaan kiireiltä aikaa - niin olen kiitellyt Teidän erinomaisia rangaistus-ja lakiuudistushankkeitanne. Teksti - fiktio-näytös - on luettavissa erään toisen Adressin keskusteluketjussa. Linkki tässä. http://www.adressit.com/keskustelu/37692
Ja jatkossa onkin valittava taiteiden taso. On kirjoitettava Suomi-Hölmölän kertomuksia, Arkadianmäen Aarteita, Smolnan Satuja ja tarinoita...

Maijaliisa Hiekkanen

JK. Ette pahastune, että lähetin tämän palautekirjeen myös sisäministerille, oikeusministerille, OAJ:n puheenjohtajalle, ja tiedoksi Arkadianmäen aivoriiheen... ja joillekuille muillekin tahoille?