Roni Bredbacka
Espoo

/ #25

15.04.2008 15:58

Oletetaan, että eläinkokeet lääkkeisiinkin lopetettaisiin. Lääkkeet testattaisiin silloin keinotekoisiin kudosviljelmiin ja joissain tapauksissa ihmisiin. Keinotekoiset viljelmät ovat humanistinen tapa johtuen siitä etteivät vahingoita mitään mikä tuntee kipua, ahdistusta, pelkoa taikka muitakaan tunteita. Siinä niiden heikkous piileekin. Monet lääkkeet vaikuttavat psyykkeeseen jossain määrin ja epäsuorasemmin vaikuttavat lähes kaikki. Jos näitä ei testata eläimiin, vuorossa ovat ihmiset, koska kudosviljelmän etologian tarkkailu on.. ..no eipä järin fiksua. Jos niitä ei testata ihmisiin joudutaan luottamaan siihen, ettei sivuvaikuksia ole tai että ne ovat pieniä tai että ne ovat pakollinen hinta eläinten onnesta/oikeudesta.
Lisäksi keinotekoiset viljelmät ovat kalliita ja lääketiede tarvitsee kaikki varat voidakseen turvata ihmisen ja jossain määrin eläimenkin hyvinvoinnin. Lääketiede joutuu joskus maksamaan pienen pahan suuremman hyvän vuoksi.
Toisaalta eläimelle haitalliset kosmetologiakokeet tulisi pitää vähäisenä johtuen siitä, että eläimen kärsimys ihmisen ylellisyyden vuoksi on jo julmaa.

Kirjoittaja on eettisistä syistä kasvisruokaa suosiva, mutta lihansyöjä. Kirjoitta ei pidä maailmankatsomuksellisella tasolla ihmistä eläintä korkeammalla. Kirjoittaja tykkää kertoa itsestään.