Sysmään rakennettava hirsinen koulu

Kaisa Laakso- Kantonen

/ #66 Näkökulma

20.12.2014 15:01

Koulu on paikka jossa vietetään sitä aikaa elämässä jona muodostuvat perustavaa tasoa olevat asenteet ja mielikuvat ympäröivästä maailmasta ja ihmisistä siellä. Sysmä mukaan lukien. Oppilas joka on myös mahdollisesti tuleva vierailija, matkailija, kesäasukas, paluumuuttaja tai eläkeläinen paikkakunnalla muodostaa mielikuvansa meistä ja asuinympäristöstään tuon 9- 12 vuoden aikana jona koulua käy.

Rakennetulla ympäristöllä, sen suunnittelulla ja miten sitä hoidetaan on merkitystä ihmisiin ja miten he ratkaisunsa esimerkiksi asuinpaikkakunnan suhteen valitsevat. Se vaikuttaa siihen kuinka ihmiset viihtyvät työssään ja sitä kautta mielenterveydellisiin asioihin. 

Omalta osaltaan rakennettuun ympäristöön kohdistuvat päätökset ja niiden toteutus antaa meille lapsesta alkaen mallin, kuinka maailmassa  haluamme ympäristöaämme kehittää, ottaa siitä vastuuta ja mitä arvoja pidämme tärkeinä. "Kertakäyttöisyys", uuden vaihtaminen tilalle huoltamisen sijaan, vastuun siirtäminen toiselle omalla tontilla tapahtuvasta toiminnasta eivät ole mielestäni sellaisia arvoja joita haluaisin rakentamisessa kannatettavan.

Tällä hetkellä rakennuksissa ilmenevien moninaisten ongelmien takia pitäisin tärkeänä rakentaa tavalla ja materiaaleilla joista on vuosikymmenten/ vuosisatojen kokemus. Perinteisen rakentamisen arvot, ulkonäkö ja käyttöikä asianmukaisesti huollettuna vastaavat omia näkemyksiäni tähän ympäristöön sopivasta rakentamisesta.

Tilaelementeille on varmasti oma tilauksensa ja paikkansa. Minä haluaisin kuitenkin nähdä Sysmän rakentavan arvostaen historiaansa, luottaen nykypäiväänsä ja sen osaajiin sekä osoittavan uskovansa myös tulevaisuuteen. Sillä minkälaisen ympäristön rakennamme ja minkälaisella huoltosuhteella, viestimme myös vieraillemme, ohikulkijoille ja heidän kauttaan laajalle yleisölle kuinka arvostamme itseämme. Itsemme arvostuksesta kumpuaa myös muiden meitä kohtaan osoittama arvostus.