Annatko sinä suurkustantajien ja kirjakaupan päättää, mitkä kirjat ostat joululahjoiksi?

Ammattilainen
Vieras

/ #6 Miten kirja-ala toimii

14.11.2010 15:42

Adressista näkee, että kirja-alan toiminta ei ole kaikilta osin tuttua kirjoittajalle.

Jos aloitetaan ensimmäisestä lauseesta. Väite, että vain isojen kustantajien kirjailijat pääsisivät Kirjailijaliiton jäseniksi ja saisivat apurahoja, ei pidä paikkaansa. Liitossa on jäseninä hyvinkin pienten kustantajien kirjailijoita, jotka ovat myös saaneet apurahoja. Apurahojen saaminen ei sitä paitsi ole kiinni Kirjailijaliiton jäsenyydestä.

Pienkustantajien teoksia on kyllä kirjakaupoissa, mikäli pienkustantajat niitä tarjoavat myyntiin esimerkiksi myyntitiliin tai kirjakauppojen näytevarastojen kautta.

Pienkustantajien kirjailijoiden joukossa on kyllä kyvykkäitä kirjoittajia, mutta valitettavasti hyvin usein pienen kustantajan kyvyt eivät riitä auttamaan lahjakkaita kirjailijoita eteenpäin niin paljon kuin he tukea ja opastusta ansaitsisivat. Poikkeuksiakin onneksi on.

Nettikauppojen "laaja" valikoima johtuu siitä, että ne käyttävät Kirjavälityksen tietokantaa nettikauppansa alustana. Nettikaupalla itsellään ei välttämättä ole varastoa lainkaan, vaan kirjat tilataan tilausten mukaan Kirjavälitykseltä tai kustantajilta. Nettikaupat eivät mitenkään erityisemmin suosi pieniä kustantajia, ne vain myyvät sitä mitä asiakkaat haluavat ostaa.

Kirjoittaja on kyllä oikeilla jäljillä siitä, mihin kirja-ala on menossa (keskittyminen jatkuu ja pienten toimijoiden ahdinko pahenee), mutta syyt siihen ovat erilaiset ja moninaisemmat kuin adressissa annetaan ymmärtää.