IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Arska

#978 Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

02.03.2012 22:47

#977: Pien-Saimaa on jo tuhottu vuosikymmeniksi! - Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

Turvetuotannon vesiä on tarkkailtu 80-luvun loppupuolelta saakka, ja näiden mittausten pohjalta tiedetään tarkoin, mitä ne sisältää. Maa- ja metsätalouden vesiä on tutkittu vain satunnaisesti, mutta jo näiden tulosten pohjalta nähdään, että niiden päästöt hehtaaria kohden ovat suuremmat kuin turvetuotantosoilta tulevat. 50- ja 60-luvuilla metsäojitettiin soita monin paikoin "uittamalla" ojien turve alapuoliseen vesistöön. Etenkin 80-luvulla karjatilojen lietelantaloista johdettin nesteet suoraan vesistöön, niin että etenkin keväisin hajut laskuojien varsilla olivat "yököttävät". Nyt nämä molemmat päästöt näkyvät vesistöissä ns. sisäisenä kuormituksena. Tämän valitettavasti kuvitellaan aiheutuvan turvetuotannosta. Jo pelkkä taselaskenta osoittaa, että turpeet olisi pitänyt polttamisen sijaan päästää vesiin, jotta vaikutukset olisivat sellaiset kuin yleinen luulo on. Yhteinen huoli on tietysti vesiemme tila. Jotta se paranisi on toimenpiteet suunnattava sinne, mistä valtaosa kuormituksesta tulee. Nykyinen välinpitämättömyys suurimmista kuormittajista johtaa vain siihen, että vesien tila edelleen huononee, ja turvetuotanto saa syytteet niskaansa. Sitten kun turvetuotanto loppuu  viimeistään silloin ymmärretään oikea tilanne. Toivottavast se ei ole liian myöhäistä vesistöjen kannalta. Tiedoksi sinne Saimaalle, että Lapissa on vesiä joiden äärellä ei ole merkittävää maa- ja metsätaloutta, mutta on turvetuotantoa. Ja vedet ovat puhtaita!

Vastaukset

Pien-Saimaa on jo tuhottu vuosikymmeniksi!

#979 Re: Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavu

2012-03-03 08:07:09

#978: Arska - Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

Dokumentit, faktat ja niiden lähteet tiskiin, kiitos.

Muutaman vuoden takainen päivän tilanne näkyy hyvin yksiselitteisesti ravinteiden osalta kommentissa #829. Siis vaikutus EI OLE 50 - 80 -luvuilta! Kiintoaineen mittauksissa ei ainakaan vielä ole ilmennyt minkäänlaista KUNNOLLISTA mittaus- ja analysointi menetelmää. Tai no, onhan ne varmaan olemassa, mutta ei kärsi vielä tuoda tuloksia esille. Joten luotan varsin vahvasti näkö-, haju- ja tuntoaistiin. Ja edelleen, miten ne nyt juuri pölähtää vuosikymmenten takaiset päästöt kirjaimellisesti pintaan, kun juuri oli saatu aloitettua kuivatusvesien lasku vesistöön. Ja joka puolella Suomea sama yhteensattuma, aikuisten oikeasti!

Pien-Saimaallakin tuotanto ja sen valmistelu alkoi jo 70 -luvun lopulla, joten reilu kymmenen vuotta tuli siis tuutin täydeltä ilman minkäänlaista dokumentääristä tarkkailua. Ja sen kyllä huomaa, vielä kauan aikaa! Sitten ehkä reilut kymmenen vuotta "tarkkailtiin", kymmenen vuotta analysoitiin ja vasta sitten todettiin, että tarttis ehkä tehdä vaikka jotain kemiallista tai silleen. Se on sitä Vapon vastuuntuntoa ja ympäristöaktiivista haittojen ehkäisytyötä, KIISTATTA!

Lapista löytyy varmaan toisenlaisiakin näkemyksiä.

Mutta kaiken kaikkiaan, tarinasi ovat vielä tässä vaiheessa ainakin minulle täysin turvevesipäästöjen puolustajien pelkkiä propaganda "uskomuksia" ja sitä kuuluisaa aivopesu yritystä.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#981 Re: Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavu

2012-03-03 19:20:50

#978: Arska - Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus 

Tässä puolueettoman tahon näkemys turpeen saastuttavuudesta.

http://www.sll.fi/luontojaymparisto/suot/turve

Aina kun Vapo aloittaa YT-neuvottelut, tänne saitille ilmaantuu turpeen puolustajia, pitäähän sitä takapuolta vielä nuolla, jos vaikka työpaikka säilyis.