IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Järkee vai ei
Vieras

#1169 Vaihtoehtona energian säästäminen

23.04.2012 12:28

Onkohan kukaan tehnyt koskaan arvioita siitä, kuinka paljon energiaa säästettäisiin jos sitä haluttaisiin säästää - ihan aikuisten oikeasti. Taannoinen artikkeli katujen lämmityksestä pani kyllä ohimosuonet pullollee, kun siinä ylistettiin, kuinka voimalaitosten paluuveden hukkalämmöllä voidaan pitää katuja sulana - ilmaisella energialla! Mitä tämä tällainen hukkalämpö sitten on? - sehän on tietysti ympäristötuhoa parhaimmillaan eli lauhdesähkön tekemistä tullutta ylimääräistä lämpöä, joka pitää kuluttaa johonkin!

Mihin me oikeasti tarvitaan sulatettuja katuja ja jalkakäytäviä? Samoin valaistaan tuhansia kilometrejä jokseenkin tyhjiä katuja ja teitä läpi yön (nokun voimalaitoksia ei kannata ajaa alas yön takia...). Laitettaisiin näillekin asioille 'ylellisyysvero', niin alkaa säästymään energiaa ja eikä tarvita sitä turvettakaan niin paljoa.

Vastaukset

Jari Haapanen
Vieras

#1173 Re: Vaihtoehtona energian säästäminen

2012-04-23 14:07:03

#1169: Järkee vai ei - Vaihtoehtona energian säästäminen

Tämäkään asia ei ole niin musta-valkoinen kuin se ehkä aluksi tuntuu olevan. Nimittäin kävelykatualueiden lämmityksellä saavutetaan useita hyötyjä. Kadun kunnossapito helpottuu, koska lumen auraus talvella ja hiekanpoisto keväällä jäävät pois. Liukkaudentorjunta helpottuu, koska hiekoitusta tai suolausta ei tarvita. Hiekka ja suola eivät myöskään kulkeudu kiinteistöihin, jolloin niiden kunnossapitokustannukset alenevat. Lisäksi jalankulkijoiden liukastumis- ja tapaturmariskit vähenevät ja kadun käyttömukavuus paranee. Liikekiinteistöt hyötyvät katulämmityksestä myös asiakas- ja liiketoiminnassaan.


Vieras

#1174 Re: Vaihtoehtona energian säästäminen

2012-04-23 14:48:49

#1169: Järkee vai ei - Vaihtoehtona energian säästäminen

Pohjois-Korea on oikein hyvä esimerkki maasta, missä ei juurikaan käytetä tie-/katuvaloja. Samoin monet kehitysmaat Afrikassa jne. Tuollainen pimeässä oleminen ei kait kuulu minkään länsimaisen sivistyneen valtion brandiin. Valaistus tuo turvallisuutta teille ja kaduille. Tietysti siinä on myös säästön mahdollisuus vaihtamalla vanhat energiaa kuluttavat lamput nykyaikaisiin vain vähän energiaa kuluttaviin lamppuihin. En kuitenkaan halua minkäänlaista "pimeää valtakuntaa".