IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti


Vieras

#1830 Re: Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

18.11.2012 20:29

#1829: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

Tiedätkö millaista vettä sieltä metsäojitetulta suolta nyt tulee järveesi? Samanlaista jätevettä sekin on mikä sieltä kokoajan valuu ilman minkäänlaista käsittelyä.Vaadi sillekin puhdistusmenetelmä.Se suo kun tunkee ne vetensä aina alamäkeen sinne alapuoliseen vesistöön haluat tai et.

Vastaukset

MP

#1831 Re: Re: Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

2012-11-18 22:48:24

#1830: - Re: Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

Alkuun kyllä se metsäojitusvesikin on yhtä pahaa tavaraa kuin samana aikana turvekentiltä syötetty. On vaan niin, että metsäojat sammaloituvat ja "ottavat" kasvillisuutta muutamassa vuodessa, ja seuraavaan ojien "kunnostusryntäykseen" kuluu aikaa taas vähintään 20-30 vuotta (samalle alueelle). Sammal ja kasvillisuus puskuroivat kuormitusta. Niin ei käy turvekentillä.

Mutta mitenkäs turvekaivannoilla? Turveojat avataan vuosittain syvemmiksi ja ojat ovat koko ajan(!) kasvittomina ja sammalettomina kuraviemäreinä, joista sateet huuhtovat lietteet jatkuvasti liikkeelle. Kura virtaa ojiin myös paljailta turvepinnoilta koko kaivuualueen alalta; rankkasateiden aikana jopa paksuina turvelauttoina, jotka ylittävät ne kuuluisat BAT-rakenteetkin kevyesti. Se nähtiin ja dokumentoitiin mm. kuluneena syyskautena moneen kertaan. Rankkasateen kuljettamat turvelautat eivät ole metsäojituksen ongelma.

Kiintoainepäästöjä lisää myös jatkuva(!) tuulieroosio joka pysyvästi paljaalta turvepinnalta pölläyttelee suuret määrät irtopölyä niihin samaisiin ojiin ja lennättää sitä vieläpä kilometrien päähän. Niihin metsäojiinkin laajalle alalle turvekenttien naapurissa! Tuulen alapuolisille alueille kuivan turvepölyn laskeuma on (eräistä Vapon taulukoista tiedot poimittuina) 5-10 grammaa neliömetrille yhdessä kuukaudessa vielä puolen kilometrin etäisyydellä turvekaivoksesta. Näinkään ei käy metsäojitusalueilla. Ja kuivattele siinä sitten "bioluvilin raikasta" pyykkiä pihallasi, turvekentän naapurina. Pyykkärit ja talojensa rakenteista turvetta pesevät tuntevat ongelman erinomaisesti, vain pari pikkuesimerkkiä mainiten.

Äläkä kysele "tutkimuslinkkejä"; ota ja katsasta asia turvelupahakemusten hakemussuunnitelmista! Vapolaiset eivät ainakaan liian suurina turvepölylaskeumiaan ilmoita.