Vaasan musiikkiluokkien puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Vaasan musiikkiluokkien puolesta.


Vieras

#1801 Re: vieras

23.01.2013 19:52

#1800: matteus - vieras

No ihan faktatiedoilla tässä mentiin, eli ihan osoitti nuo vanhemmat tietämättömyytensä musiikista. Eli todellakin, heistä todella tuntui, että laulettiin keskiaikaisia lauluja ja veivät viestiä jopa eteenpäin. Ja toinen sokeasti uskoi ja huomasi tiedon "oikeaksi" :D

mukana ollut

#1802 Valtakunnalliset tapahtumat

23.01.2013 21:07

Juri järjesti matkoja näille suurille valtakunnallisille tapahtumille, joita oli suht harvoin, mutta kaikilla musiikkiluokkia käyvillä oli mahdollisuus päästä pidemmälle reissulle alakoulun aikana. Yläkoulun olisi ollut ja on edelleen mahdollisuus osallistua ko tapahtumiin, mutta ehkä sitten joskus....
esko

#1803 Re: Re: vieras

23.01.2013 21:18

#1801: - Re: vieras

Kyllä varmasi taidemusiikkiin perehtymättömästä kaikki massasata poikkeava musiikki tuntuu keskiaikaiselta tai virrenveisuulta.

Kun katsoo mus luokkalaisten äänitteitä tuntuu uskomattomalta, miten monta eri tyylisuuntaa, aikakautta, kulttuuria lapset ovat saaneet oppia. Ja mikä ihmeellistä he osaavat tuottaa ne itse soittamalla ja laulamalla.   Lisäksi varmasti jokainen halutessaan pystyy kuuntelemaan myös rokkia ja kevyempää musiikkia.

Joku väittää yksipuoliseksi.  huh, huh...

mukana ollut äiti

#1804 Re: Re: kymmeniä luokkia

23.01.2013 21:33

#1792: - Re: kymmeniä luokkia

Kymmenen vuoden aikana ei tarvitse todellakaan olla kovin monta valtakunnallista tapahtumaa.  Yksikin alakoulun aikana riittää. Opettajilla on varmasti muutakin tekemistä, kuin kerätä rahaa matkoja varten ja järjestellä reissuja. Ilmaisia ja helppoja mitkään matkat lapsilaumojen kanssa ei ole. Jurin kärsivällisyyttä näissäkin asioissa pitää ihmetellä.

VALTAKUNNAN TASON esityksiä Jurin aikana oli jokaikinen esiintyminen ja niitä oli todella paljon. Joulu- ja kevätkonserttien lisäksi vuosittain useita. Tuki ry:n arkistosta pitäisi löytyä listoja...  Taso on testattu nimenomaa valtakunnallisilla koulun suurjuhlilla ja taidetapahtumissa.

Viimeisillä koulun suurjuhlilla Turussa(minne Jurin vielä sallittiin mennä) Onkilahden kuoro päihitti mm. kuuluisan Sibelius-lukion kuoron.

 


Vieras

#1805 Re: Re: vieras

23.01.2013 22:15

#1801: - Re: vieras

No kyllähän siitä renesanssistakin ja muista samankaltaisista aikakausista,  jokunen vuosi on vierähtänyt, joten taitaa olla samassa sarjassa keskiajan kanssa. Ihan hyvää musiikkia siltäkin ajalta on, mutta onko lasten pakko laulaa vuodesta toiseen ainoastaan sellaista. Ihan hyviä sävellyksiä löytyy viime vuosisadaltakin ja varmaan tältä vuosituhanneltakin....


Vieras

#1806 http://www.adressit.com/a/29345

23.01.2013 23:55

Suomessa musiikinopetus kaupallistui ja samalla yksipuolistui melko radikaalisti. Tällaista „kehitystä” vastaan ovat juuri viime aikoina ottaneet kantaa monet merkkihenkilöt. Ensimmäisenä maailmankuulun Tapiolan kuoron johtaja, Erkki Pohjola huomautti: Suomesta hävisi esteettinen kasvatus! Sittemmin ottivat samansuuntaista kantaa mm. Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho, Geza Szilvay, Rolf Gothoni, Soile Isokoski, Jorma Hynninen ja monet muut. Tällainen yksipuolinen musiikinopetus on menettänyt arvonsa myös päättäjien silmissä. He katsovat nykyistä musiikin-„opetusta” ekaluokasta lukioon samoine ja samantasoisine disco-, bändi- ja karaoketunteineen niin vähäpätöiseksi, että jos tunteja pitää vähentää, kyseeseen tulee ensimmäisenä ilman muuta musiikintunti. Musiikkitieteilijöiden ja -opettajien sähköpostilistat kävivät kuumina ja musiikinopettajat ympäri maata älähtivät tästä kaksi vuotta sitten. (Eikä Suomen yläkouluilla ole enää kuin yksi ainut pakollinen viikkotunti seitsemännellä luokalla.)

Asian ymmärtämistä, selvästi näkemistä vaikeuttaa sekin, että musiikki assosioidaan länsimailla automaattisesti taiteeksi. En muista nähneeni musiikinopetuksesta kirjoitusta, jossa olisi nostettu esiin, että kaikki musiikit, laulut ja kappaleet eivät ole taidetta. Musiikinopetus lähtee siitä, että mikä tahansa ilmiö - sävel ja rytmi - on jo samalla taidetta. Anteeksi, mutta tämä lähtökohta on väärä. (Esimerkiksi jonkun televisio-ohjelman aloitussignaalin tai jääkiekko-ottelun välisoittojen tehtävänä ei ole avartaa maailmaa, näyttää tekijän/”taiteilijan” sisintä, vaan muistuttaa, herättää muistikuva, huomio ja usein frustroida katsojaa ohjelman katsomiseen tai tunnelman kohottamiseen, ks alempana.)

Vaasan musiikkiluokat (valitettavasti vain lk. 1.-6.) ovat niitä harvoja Suomen musiikkiluokkia, joilla ei tässä myllerryksessä ollut mitään hätää, jotka kestäisivät yllämainittujen ammattimiesten kritiikkiä. Ei ole sattumaa, että Vaasan musiikkiluokat oli esillä monessa paikassa, että siitä - tykätään tai ei - tiedetään laajasti Suomessa, mutta myös kansainvälisissä musiikkipedagogikongresseissa. Meillä säilyi alusta saakka linja, jolla on toisenlaisiakin tavoitteita kuin viihdytellä ja mielistellä oppilaita. (Oppilaat, kyllä meilläkin viihtyvät, mutta se on peräisin tuntien intensiivisyydestä ja monipuolisuudesta, oppilaiden taitojen jatkuvasta kehittymisestä, sekä taidenautinnosta ja -elämyksistä, yms.)

Tavoitteenamme Vaasan musiikkiluokilla oli kehittää lasten taitoja ylipäätään, jotta he voisivat nauttia musiikista iän karttuessa. Lisäksi tavoitteena on ollut kasvattaa ja kehittää oppilaiden muotoaistia,
tyylitajua,
musiikillista tajuntakykyä,
herkkyyttä toisen ihmisen tunteita ja tuntemuksia kohtaan.

Tarkoituksemme on ollut kehittää
nuotinluku-,
kirjoitus-,
soitto-,
laulu- ja
esiintymistaitoa,
valmentaa ymmärtämään mitä erilaisempia musiikkisuuntauksia,
ihmiskunnan musiikkikulttuurien,
yleensäkin ihmisten erilaisuutta jne.

Sen takia Onkilahden koulun musiikkitunneilla oli melko tietoisesti suunniteltu oma rakenteensa. Siitä syystä järjestimme monenlaista toimintaa. Yksittäisillä tunneillakin oli oma tavoitteensa ja suunnitelmansa.

Onkilahden koulun musiikinopetus lienee maamme ehkä monipuolisimpia edellä mainituista syistä.

Vieras

#1807

24.01.2013 11:19

Ei taida nämä vihan sokaisemat esimiehet ymmärtää mitään, mutta miksi he eivät välitä lapsista?

Vieras

#1808 Re: Re:

24.01.2013 12:34

#1796: heh - Re:  

 No kukapas sen kissan hännän nostaa, jollei kissa itse....


Vieras

#1809 Re: Re: Re: vieras

24.01.2013 20:58

#1805: - Re: Re: vieras

Voi hyvänen aika :D Ottakaa nyt selvää niistä vuosiluvuista, ennen kuin enempää "viisastelette" :D

tutki kuorokansio

#1810 Re: Re: Re: vieras

24.01.2013 22:20

#1805: - Re: Re: vieras

Hyvä vieras. Vai on lasten pakko laulaa.... Hah haha haa!  Sinulla ei todellakaan ole käsitystä siitä, mitä Onkilahden musiikkiluokilla on laulettu ja opetettu. Itse olen ollut ko. koulussa ja laulanut iloiten laidasta laitaan eri aikakausien tasokasta musiikkia, myös vielä tänä päivänä eläviltä säveltäjiltä. Varmasti yksikään musiikkia rakstava lapsi ei ole kokenut pakoksi osata ja laulaa yhdessä renessanssin ihania säveliä.

Mus. luokilla lauletaan muuallakin kuin konserteissa ja virallisissa esiintymisissä. Eri oppitunneilla laulaa luikaistiin välillä jenkkaa, valssia ja rokkiakin. Näitä ei Juri opettanut, eikä ollut tarviskaan. Hän keskittyi muuhun, ja hyvä niin!

Kommentissasi tulee jälleen kerran esille LUULO JA ENNAKKOLUULO JA KUULOPUHEET JNE.

Kommentoija tuskin koskaan on itse käynyt kuuntelemassa oppitunteja, tai lapsesi on väsynyt varmasti johonkin muuhun kuin musisointiin ja valittaa ymmärtämättä, mistä puhuu.

 

Entinen musaluokkalainen

#1811

24.01.2013 22:26

#1810: tutki kuorokansio - Re: Re: Re: vieras

Ihan samaa mieltä! Kiitos! En olisi osannut itse paremmin sanoiksi pukea sanomaasi.


Vieras

#1812 Re: Re: Re: Re: vieras

26.01.2013 09:37

#1810: tutki kuorokansio - Re: Re: Re: vieras

Luulo, ennakkoluulo, kuulopuhe ja käsittämätön pahantahtoisuus. Lasten kannalta todella tyhmä.


Vieras

#1813 Re: Re: Re: Re: vieras

26.01.2013 16:25

#1810: tutki kuorokansio - Re: Re: Re: vieras

No ei ole pakko laulaa ei.....senhän huomasi hyvin yhdessä alakoulun joulukonsertissa kun Juri veti kuoroa ja laulettiin jollain vieraalla kielellä. Moni aukoi vain suutaan, ilman ääntä ja osa ei laulanut ollenkaan...enemmän haukotteli. Siinä tuli laulun aikana mieleen, että ei ole tainnut "kysyntä kohdata tarjontaa" Onneksi oli muiden opettajien johtamia esityksiä, ihan suomenkielellä, että sai nähdä sitä esiintymisen riemua myös.

Todella huolestunut äiti

#1814 Re: Re: Re: Re: Re: vieras

26.01.2013 19:10

#1813: - Re: Re: Re: Re: vieras

No tuossa nyt nähdään kasvatus tänä päivänä pikemminkin kuin opetuksen taso. Oppilaat aukovat suutaan ja haukottelevat yleisön edessä? Mitä käytöstä! En ikinä olisi suvainnut omalta lapseltani moista, mutta näköjään monien vanhempien mielestä saa käyttäytyä miten haluaa... Mitään vaativaa tai mitään, mikä ei sillä hetkellä huvita ei tarvi tehdä.. Voi hyvänen aika! Millaisina aikuisina näette nämä lapset? Olen kyllä itse entistä huolestuneempi tämän kirjoituksen luettuani...

"Kaikki mulle heti"

#1815 Re: Re: Re: Re: Re: vieras

26.01.2013 19:54

#1813: - Re: Re: Re: Re: vieras

Tässä nyt nähdään ajan henki. "Kaikki mulle heti". pitkäjänteisyydellä ei mitään virkaa. Lapset ja edes vanhemmat eivät osaa katsoa vuosien päähän. Lisäksi normi käytöstavat ja psykologien tällä hetkellä kuuluttama "normaali elämä", johon kuuluu ns.tylsyys ja arki. Mutta kaikesta pitää saada nykypäivänä tyydytys ja mieluiten heti. Mistähän johtuu, että sadat musiikkiluokkalaiset ovat kirjoittaneet tämän addressin?

äiskä

#1816 vieras

27.01.2013 11:04

täällä kirjoittaa kyllä vaan äidit ja isät ja muutama opettaja.mielipitet ovat niin ehdottomia,oikea,väärä.

Vieras

#1817 Re: Re: Re: Re: Re: Re: vieras

28.01.2013 15:25

#1814: Todella huolestunut äiti - Re: Re: Re: Re: Re: vieras 

 No mitä muuta olisivat voineet tehdä kuin olla laulavinaan, jos oli liian vaikea laulu. Haukotteleminen ei johdu kasvatuksesta vaan väsymyksestä....ehkä oli liikaa harjoittelemalla,  yritetty saada liian vaikea esitys kuntoon.....

kaikki kukat voivat kukkia

#1818 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vieras

31.01.2013 19:01

#1817: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: vieras

Mitenkähän lopputulos oli kuitenkin tasokas?   -On ollut valtakunnantasoa koko lähes koko historian ajan.

Näiden  väsyneiden haukottelijoiden ja laulavinaan olevien paikka ei ole musiikkiluokilla. He ovat tod. näk. siellä kotiväen painostuksesta.

Innostuneet musikaaliset lapset kyllä laulavat.

Tavallisilla luokilla on varmasti sopivan vaikeaa opetusmateriaalia.  Sinne vain "virkistymään" ja innostumaan!

Antakaa niiden, jotka haluavat kehittyä, jatkaa opiskeluaan ja lauluaan -- vaikeitakin,--- mutta kehittäviä!

tilannetta seuraava

#1819 Uudet tuulet

31.01.2013 19:07

On mielenkiintoista nähdä, millainen ryntäys tänä keväänä on musiikkiluokille.
Nyt, kun uudet, Jurista riippumattomat tuulet puhaltavat ja opettajat uskaltavat vapaasti toteuttaa itseään, muutos varmasti tapahtuu...
Mediassa on ainakin levitetty tietoa uudistumisesta riittämiin.
6

#1820 Re: Uudet tuulet

31.01.2013 21:38

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

01.02.2013 01:35


Todella huolestunut äiti

#1822 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vieras

01.02.2013 21:09

#1817: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: vieras

Ehkä lapsia ei ole osattu laittaa nukkumaan ajoissa. Samoin eivät jaksa keskittyä tunneilla, harjoittaa ja oppia uutta. Kuoroharjoitukset eivät lopu niin myöhään, että lasten yöuni kärsisi.


Vieras

#1823 Re: Re: Uudet tuulet

01.02.2013 22:12

#1820: 6 - Re: Uudet tuulet

Näitä vanhempiahan löytyy valitettavasti paljon, jotka eivät näe kokonaisuutta, eivätkä muista, kuinka moni musiikkiluokkalainen tämän on allekirjoittanut. Kuinka moni kirjoittaa 30 vuoden päästä. Nähtäväksi jää. Lasten kustannksella. Vanhempien ja virkamiesten tyhmyyden vuoksi. Harmi.

Kari Lajunen

#1824 Asiantuntijavieraana Juri Kadar

03.02.2013 16:30

Vaasan musiikkiluokat romahti. Katso video.

http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/3371-Kiinnostus-musiikkiluokkiin-romahti-Vaasassa-2013.html

Vaasan musiikkiluokkille hakeneiden määrä on romahtanut kymmeanenteen osaan parhaista vuosista, jolloi Juri Kadar toimi musiikinopettajana. Ny määrä on romahtanuat ja seurauksena saattaa olla musiikkiluokkien alasajo. Kouluviraston on pakko ottaa asiaan kamntaa ja selvittää romahduksen syy.

Vaasan kaupunginvaltuusto perusti erityiset musiikkiluokat vuonna 1984. Siihen oli kaksi ajatusta. Yksi oli se, että Vaasasta tulisi erityinen musiikkikaupunki ja toinen ajatus oli, että kaikki halukkaan varakkuudesta riippumatta voisivat lähettää lapssensa erityiseen musiikkiperuskouluun.

Koulu saikin suuren suosion ja hakijoita oli enemmän kuin sinne voitiin ottaa. Hakijoita oli yleensä 80-100.

Nyt määrä on yllättäen romahtanut ja saattaa alasajaa koko musiikkiluokat. Asiantuntijavieraana videolla on entinen opettaja Juri Kadar jonka aikana hakijoita oli enemmän kuin voitiin ottaa.

Juri epäilee syyksi mm. virkamiesten sekoilua. Sekä aiemmin tehtiin rekrytointia mutta nyt kotiin lähetettiin vaivainen "Kukkokirja."

Tomitaja: Kari Lajunen

Lähettänyt Vaasalainen 16:15
vanhat tuulet sais puhaltaa

#1825 Re: Re: Uudet tuulet

03.02.2013 20:09

#1820: 6 - Re: Uudet tuulet

Niin, milloin on/oli hakuaika. Ei ole paljon mainostettu. Nyt  Juri ei ole huolehtimassa ja innolla viemässä tietoa ja asiaa eteenpäin. Luokanopettajilla ei riitä voimia ko asiassa, ja rehtorille ja kouluvirastolle näyttää olevan yhdentekevää musiikkiluokkien jatko ja tulevaisuus.