Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon

Sain avun Liothyroninista

/ #126 Jotkut endokrinologit eivät käytä kuin yhtä kilpirauhaslääkettä - miten Valvira sallii tämän?

03.06.2013 17:02

Kilpirauhasen vajaatoimintaan on useita eri lääkkeitä, ja useita eri lääkeryhmiäkin. Tunnetuin on Thyroxin, joka sisältää pelkkää synteettistä T4 hormonia. Thyroxinille on myös laktoositon vaihtoehto, mutta edes tätä eivät endokrinologit tunne.

Pelkää synteettistä T3 hormonia sisältävät mm. Liothyronin ja Thybon (laktoositon vaihtoehto). Näille on tällä hetkellä määräaikainen erityislupa, eli ihan tavallinen resepti riittää, potilaan ei tarvitse hakea erityislupaa. Ulkomailla tunnetuin pelkää synteettistä T3 hormonia sisältävä valmiste on nimeltään Cytomel.Suomessa myynnissä olevaa Liothyroninia valmistaa norjalainen lääketehdas NycomedTakeda.

Eläinperäistä uutetta sisältävät Armouir Thyroid ja Thyroid Erfa. Molemmissa on vaikuttavana aineena sekä tyroksiini (T4 hormoni) että liotyroniini (T3 hormoni). Ne ovat siis yhdistelmälääkkeitä.

mä ovat laillisia, Suomessa saatavilla olevia lääkkeitä, jotka on tarkoitettu kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon.Molemmista on hyvin pitkä käyttökokemus: eläinperäistä uutetta sisältävät 1800 -luvun lopulta, Liothyronin 1950 -luvulta.

Miten on mahdollista, että Suomessa on endokrinologeja, jotka eivät käytä näitä lääkkeitä? Virallisia, vajaatoiminnan hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Miten Valvira sallii tämän?