Pro Sideby/Siipyy - Kilgrund - Skaftung

M AX
Kristiinankaupunki

/ #12 Tuuli ja aallot ovat olleet täällä ennen meitä....

23.01.2008 17:17

....ja ovat varmasti vielä meidän jälkeemmekin.

Tarkoitan tällä sitä, että yhden ydinvoimalan rakentaminen Suupohjan alueelle ei näitä perusasioita, kuten eivät muitakaan elämän perusasioita hävitä eikä poista. Korkeintaan ydinvoimalan rakennusvaiheessa häiritsee hetken, hyvin lyhyen hetken, jos sitä verrataan tämän maapallon ikään. Osa tuntuu uskovan, että kaikki loppuu ydinvoimalan rakentamisen alkaessa? Miksi muka, sillä silloin kaikki vasta alkaa!

Kristiinankaupungissa ja lähiseuduilla on rakennettu aiemminkin suuria teollisuuslaitoksia, kuten Kristiinan öljy- ja hiilivoimalat ja Kaskisten paperimassatehdas. Kaikki minun elinaikanani ja läsnäollessani täällä kotiseudullani. Yhä täällä on lintuja, kaloja ja minunkin lähiseudullani Merikotka, joka asustaa aivan hiilivoimalan lähiseuduilla. Hiilivoimalahan tuottaa käydessään paitsi lauhdevesiä, myös hiilidoiksidi- yms. päästöjä. Ja nämä päästöthän kasautuvat ketjun viimeisiin, kuten Merikotkiin. Mutta yhä elelee Merikotkat hiilivoimalankin läheisyydessä. Ihme, eikö totta! Hiilivoimalaan tuodaan myös hiiltä kaukaa ulkomailta suurilla laivoilla, jotka saastutavat, aiheuttavat haittaa vaikkapa kaloille ja merilokeille. Hiililaivan purku aiheuttaa pölyhaittoja, ehkäpä jopa pölykeuhkoja tiiroille, kuka tietää?

Mutta hiilivoimaloiden rakentamista ei vastusta kukaan, eivät edes paikalliset luontoaktivistit eivätkä lintuihmiset? Eivät, vaikka saaattaa olla hyvinkin olla mahdollista, että Kristiinaan rakennetaan vielä toinenkin tälläinen hiilivoimala!

Itse kunkin kannattaisi todellakin miettiä mitä vastustaa ja mitkä ovat ne todelliset syyt taustalla! Ydinvoima ei saastuta tuottaessaan sähköä, ei pidä meteliä, ei pölyä jne....