Maunulan bussilinjaa 62 ei saa lopettaa

Yrjö Hakanen

/ #41 Kuulumisia HSL:stä

29.04.2014 15:54

Kävimme pienen delegaation voimin jättämässä HSL:lle 10.huhtikuuta siihen mennessä tämä vetoomuksen ja eräat muut kannanotot bussilinjan 62 puolesta. Vetoomuksen allekirjoittajia oli siihen mennessä vähän yli 1 100.
Vetoomuksemme ottivat vastaan HSL:n länsimetron liityntälinjaston suunnittelija Jonne Virtanen ja Arttu Kuukankorpi. Olimme pyytäneet tapaamista niin, että voimme kertoa viestimme ennen kuin suunnittelijat tekevät esityksensä HSL:n hallitukselle. Yllättäen suunnittelijat ilmoittivat kuitenkin heti alkuun, että he ovat jo tehneet päätöksensä ja esitys on lähetetty HSL:n hallitukselle. Kysymykseen, miten bussilinjaa 62 koskeva palaute otettiin huomioon, vastaus oli, että se ei antanut aihetta muutoksiin vaan tältä osin esitys on tehty netissä aiemmin kommentoitavaksi esitetyn alustavan luonnoksen mukaisena. Kun kerroimme vetoomuksen perusteluista ja allekirjoitusten määrästä, todettiin meille ylimielisesti, että tällaisiin vetoomuksiin on helppo saada allekirjoituksia koska allekirjoittajat eivät ymmärrä asiaa ja sitä kokonaisuutta johon se liittyy.
HSL:n suunnittelijat esittelivät meille omat perustelunsa diaesityksenä, jossa toistettiin lähinnä samat asiat, jotka HSL oli jo aiemmin esittänyt perusteluna linjan 62 lopettamiselle. Heille kysymys ns. vanhan Maunulan alueen asukkaiden kävelymatkojen pitenemisestä ja vaihdottomien bussiyhteyksien vähenemisestä ei ole millään tavalla tärkeä. Lähtökohta tuntui olevan se, että kyllähän 800 m voi hyvin kävellä ja voihan esim. Hakaniemen torilla vaihtaa toiselta puolelta toria meneviin linjoihin. Minulle uutta oli perusteluissa oli se, että 62 lopettaminen liittyy selvästi laajempaan aikomukseen vähentää Rautatietorille menevien bussilinjojen määrää. Jos HSL:n esitys menee läpi, 62 loppuu silloin kun länsimetro valmistuu – ehkä 2016 kesällä tai syksyllä.
HSL:n hallitus päätti 15.4. pyytää 30.9. mennessä kuntien lausunnot länsimetron liityntälinjaston suunnitelmasta, jonka pieni osa bussin 62 lopettamisesitys on. Päätökset HSL:n hallituksessa tehtäneen sen jälkeen syksyn aikana.
Tämän jälkeen on mm. Pitäjänmäki-seura ottanut kantaa asiaan ja vastustanut 62:n lopettamiseen liittyvää esitystä 51 linjan reitin pidentämisestä, mikä pidentää muutenkin pitkän linjan matka-aikoja.
Minusta asiaan on syytä pyrkiä edelleen vaikuttamaan. Tämän adressin voi yhä allekirjoittaa. Mutta kannattaa olla myös yhteydessä HSL:n hallituksen helsinkiläisiin jäseniin ja Helsingin kaupunginhallituksen jäseniin.