Rahan luominen opetettava oikein

Root Bug

/ #5 Ei korvata väärää opetusta toisella väärällä!

28.01.2015 20:28

Todella hienoa, että vaaditaan virheellisen opetuksen korjaamista! Mutta todella harmillista, että korjauksena ehdotetaan opetettavaksi toiselle tavalla väärin ja tästä puolittaisesta luottorahan ymmärtämisestä seuraavin harhajohtopäätelmin. Ns. “perpetual debt hoax”:ia nyt ei ainakaan pidä päästää koulukirjoihin!

"Tarkemmin sanottuna rahaa tulee kiertoon vain, kun joku ottaa velkaa." ...

"Toisin sanoen koron takia rahaa on aina palautettava pankkiin enemmän kuin sitä alun perin luotiin. Koska kaikki korkotulot eivät palaudu velallisille tai palautuvat viiveellä, täytyy velan määrän kasvaa, jotta vanhat velat ja niiden korot voidaan maksaa pois."

 

 

KORJAUS: Pankki luo rahaa aina kun se suorittaa _minkä tahansa maksun_ muulle kuin toiselle pankille - ei vain myöntäessään luottoa. Myös esim. kun se maksaa palkkaa työntekijöilleen, korkoja tallettajille tai osinkoja osakkeenomistajille. Pankki vain kirjoittaa näiden tileillä aiempaa isomman luvun ja hups, pankin omapääoma on pienentynyt (koska sen velat ovat kasvaneet sutheessa varoihin). Eli sieltä tulee se koron maksuun tarvittava osa.  Korko ei sinänsä luo tarvetta jatkuvalle velan määrän kasvulle.

Tässä perusteellisempi opetusvideo:
rootbug.org/b101