Ulosottolain päivittäminen tälle vuosituhannelle

mielipide

/ #6 Pikalainoista

29.08.2015 08:49

Aika ironista sinänsä, että pikalainayhtiö Vivuksen mainos on laitettu tänne, vaikka tarjoaakin houkutukseksi ensimmäistä lainaa 0-korolla. 

Koska nimenomaan juuri pikalainayhtiöt aikaisempien huippukorkeiden korkojen takia useimmiten jouduttivat mm.pientä eläkettä saavien ihmisten  joutumista ensin perintätoimistojen asiakkaiksi ja senjälkeen korkeiden perintäkulujen kautta ulosottoon. Suurin syy perintään ja sitä kautta ulosottoon joutumiseen olivat kuitenkin maksuvaikeuksiin joutuvan ihmisen joutuminen velkakierteeseen hänen yrittäessään selviytyä veloistaan uudella velalla.

Tällaiseen tilanteisiin jouduttiin etenkin pikalainayhtiöiden huippukorkeiden korkojen takia, kun esim. suuret sairauskulut tai muut pakolliset kulut pakottivat ottamaan pikalainaa, ja usein maksuvaikeuksien jatkuessa otettiin uutta pikalainaa edellisen lainan maksuun kun pyrittiin hoitamaan maksut luottotietojen menettämisen pelossa. 

On tietysti helppo sanoa, että tuo uuden lainan ottaminen edellisen lainan maksamiseksi on tyhmää, mutta kun esim. pankki ei pieneläkeläiselle joko anna lainaa tai mahdollinen pieni lainavara siellä on käytetty, oli tuossa tilanteessa ainoa mahdollisuus ottaa pikalainaa pikalainan päälle edelläkuvatuin seurauksin.

Senvuoksi mielestäni ainakin nopea pääseminen velkajärjestelyyn joko ulosottoon menneiden lainojen anteeksiantamiseksi, tai ainakin esim. korkeintaan 2-3 vuoden maksuajalla, olisi järkevä apu niille pieneläkeläisille ja muillekin pienituloisille, jotka joutuivat pikalainayhtiöiden etenkin aikaisempien, huippukorkeiden korkojen takia ensin maksuvaikeuksiin, perintään ja lopulta ulosottoon.