Kirje SP:n hallitukselle

Mikko Pöri
Helsinki

/ #10 Julkisuudesta ja partioneuvoston päätöksistä

03.03.2010 08:12

"Jos neuvosto olisi esim päättänyt nykyisestä linjasta tiedotuksessa, sen pitää pitää kokous sen muuttamiseksi. Kokouksen koolle kutsumiseen menee vähintään tuo kaksi viikkoa."

Tästä vielä, neuvostohan on päättänyt seuraavasti: "Partioneuvosto laati hallitukselle asioiden ratkaisemiseksi toimenpidelistan (liite § 72 b), joka on salainen partioneuvoston PN1/10 kokoukseen asti työrauhan säilyttämiseksi." Eli kyseisen listan pitäisi nyt olla julkinen. Miksi se ei ole, osaako joku sanoa? :)

Tässä ei myöskään puhuta mitään siitä, että piirien, partioneuvoston jäsenien tai partioneuvoston itsensä pitäisi olla hiljaa asioista. (sananvapauden menetys on ensimmäinen askel diktatuuriin :)

En siis pidä vaikenemista hyvänä ratkaisuna, miltä tuntuisi, jos eduskunta ilmoittaisi tehneensä nipun Suomea koskeavia ratkaisuja, jotka ovat salaisia eikä kukaan kansanedustaja voisi niitä edes kommentoida?

Jos on tarve salata asioita, kuten henkilösuojan takia, silloin pitäisi salata ainoastaan ne asiat. Ja kertoa muut. Erittäin hyvä tiedottamislinja olisi ollut, että partioneuvosto olisi laittanut (partion sisäisen) tiedotteen tyyliin:

"Partioneuvosto käsitteli keskusjärjestön tilaa ja toimintakykyä. Parantaakseen keskusjärjestön toimintakykyä Partioneuvosto laati hallitukselle asioiden ratkaisemiseksi toimenpidelistan, joka on salainen partioneuvoston PN1/10 kokoukseen asti työrauhan säilyttämiseksi. Partioneuvosto totesi, että hallitus nauttii partioneuvoston luottamusta ja toivoo, että jokainen partiolainen työskentelisi toimintakyvyn palauttamiseksi. Partioneuvosto pahoittelee, että se joutuu väliaikaisesti osittain salaamaan päätöksiään." ja vaikka muita selittäviä korulauseita rauhoittamaan kohua. Todella pahalta nimittäin kuulostaa, että salaisia päätöksiä on tehty, eikä niistä tai niiden aihepiiristä ole julkisuudessa mitään selvennystä.

Tällainen toimintaa antaa hyvää kasvupohjaa mitä uskomattomimmille huhuille kentällä ja näkemyksille asioiden tilasta, josta hyvänä todistuksena kaikki tämänkin vetoomuksen allekirjoittaneet partiolaiset. Jos ei anneta oikeita tietoja, silloin uskotaan mitä vääriä tai epämääräisiä juttuja tai huhuja.

(vaikka en pidäkään retorisesta ilmaisusta "kenttä puhuu vahvasti, että", joka yleensä tarkoittaa muutamien yksittäisiä näkemyksiä, joita he eivät uskalla omalla nimellään tuoda julkiseen keskusteluun)

Toivon todella demokratiamme kannalta, että tällaista omnipotenttia salailua ja vaikenemista tapahtuu mahdolllisimman vähän ja avoimuutta ja keskustelua mahdollisimman paljon. Jokainen partiojohtaja on tarpeeksi fiksu puhuakseen oikeista asioista, jos niistä on tarpeeksi tietoa saatavilla.

Keskustelukulttuuri on myös asia joka kehittyy itsestään, sille voidaan "ylhäältä" ainoastaan antaa hyviä syötteitä ja pohjia, jotka tässä asiassa partioneuvosto on ajoissa jättänyt hoitamatta, PäPa ja hallitus hoitaneet liian myöhään (mutta parempi myöhään kuin ei...)

Mutta hyvä että keskustellaan ja vaihdetaan mielipiteitä :)

Tällaisin iloisin keskiviikkoaamuajatuksin,

Mikko