Siuntion Myllykylän louhoshanke

Sotatoimet

/ #2 Omat voitot muiden kustannuksella

11.11.2011 01:01

Ostin tontin Siuntiosta loppukesällä. Aivan järkyttyneenä sain äsken tietää että aivan sen lähelle on mahdollisesti tulossa kivilouhimo. Se tekee tontista lähes arvottoman, sillä kukaan ei voi asua tai lomailla melussa.

Löysin netistä kuulutuksen jossa on liitteenä maanmittauspalvelu Pelto-Timperi Ky:n selvitys. Se löytyy osoitteesta:
http://tinyurl.com/83d3hrp

He ovat sivuuttaneet täysin se seikan että se metelillään tekee arvottomaksi kaikki lähialueen tontit. Tarkoitushakuisuuttako? He mainitsevat metelin vain ikään kuin ohimennen yhtenä pikkujuttuna ja että "melutaso ei ylitä valtioneuvoston antamia ohjearvoja". Desibeleihin perustuvat ohjearvot ovat täysin vanhentuneita perusteluita melun haitan määrittelemiseksi. Melussa on aina otettava muu äänimaisema ja ympäristö huomioon. Se on sivuutettu täysin. Tämän logiikan mukaan konsertin pianissimo-kohdassa saisi vapaasti yskiä, koska yskimisen desibelirajat ovat alle ohjearvojen. Se ei muuta sitä tosiasiaa että yskiminen pilaa konserttia.

Ihan saman juttu kivilouhimon kanssa. 40 desibelin ylimääräinen melutaso ei ole häiritsevä vaikkapa Helsingin Mannerheimintiellä, mutta kesämökillä hiljaisen järven rannalla sellainen melutaso olisi äärimmäisen häiritsevä. Itseasiassa täysin hiljaisilla alueilla jo 10-20 dB saattaa häiritä herkimpiä ihmisiä. Meluherkkyys on hyvin yksilöllistä. Noin 25-40% ihmisistä pidetään meluherkkinä riippuen vähän siitä mihin rajan vetää.


Voin vakuuttaa että kivilouhoksen meluhaitta tulee olemaan sietämätön ja kauas kuuluva! Kyseisestä louhoksesta on tehty meluarvioita. Kartta paikassa http://tinyurl.com/cg32ov8
Kaikki yli 40 db alueet on merkitty värillä, mutta tuo 40 dB ei kerro totuutta. Missä on esim. 30 dB raja? Tai 20 dB raja? Hiljaisessa maalaismaisemassa 40 dB tasoinen ylimääräinen ääni on sietämätön kakofonia, toisin kuin esim. Helsingin ydinkeskustassa jossa sen tasoinen ääni hukkuu muuhun meluun.

Äänen häiritsevyydessä desibelit eivät ole ainoa kriteeri, vaan asiaan vaikuttaa myös se miten hyvin ääni erottuu muusta äänimaisemasta. Kamala kolina taatusti erottuu kauemmas kuin em. kartta antaa ymmärtää.

Kun Vuosaaren satamaa louhittiin, niin siitä aiheutuva meteli kuului todella kauas. Tiedän sen omasta kokemuksesta. Nyt satamaa ei enää louhita mutta siellä tapahtuva konttien käsittelyn aiheuttama kolina pilaa läheisiä luonnonsuojelualueita, esim. Uutelan Särkkäniemeä.

Melu ei ole ainoastaan epämukavuustekijä, se tappaa. WHO:n tutkimuksen mukaan noin kaksi prosenttia kaikista EU-alueen sydänkohtauksista johtuu puhtaasti melusta.
Melu aiheuttaa stressiä ja sitä kautta vaarantaa terveyttä!


Otteita Kansanterveyslaitoksen sivuilta. (Otsikkona "Melu on ympäristöongelma")

- Melu on yksi yleisimpiä ja tärkeimpiä elinympäristön laatua heikentäviä tekijöitä.

- Osa meluhaitoista on seurausta lainsäädännön puutteellisuudesta tai suoranaisesta määräysten rikkomisesta.

- Melu voi häiritä tai vaikeuttaa työskentelyä, lepoa, nukkumista, viestintää ja oppimista.

- Melu muutoinkin heikentää elinympäristön viihtyisyyttä ja laatua.

- Äänen kokemiseen meluksi vaikuttavat äänen fysikaalisten ominaisuuksien lisäksi myös subjektiiviset seikat. Tämä ehkä osittain selittää sen, miksi vieläkin näkee käytettävän sanaa "häiriintyneet" melun häiritseväksi kokevista.

- Maailman terveysjärjestön melutasosuosituksia valmistelleen asiantuntijaryhmän mielestä melun kokeminen häiritseväksi kuluu melun terveyshaittoihin.

- Moniin muihin ympäristöaltisteisiin verrattuna melun vaikutuksia yleisesti vähätellään päätöksenteossa.

Lähde:
http://tinyurl.com/d3e9lx4

Tällaisessa maankäytössä ajetaan yhden osapuolen etua muiden kustannuksella. Eli mahdollisesta kivilouhimosta kerättävät taloudelliset voitot tulevat louhimon omistajille naapureiden kustannuksella. Se on eräänlaista ryöstämistä!

Minuun saa yhteyttä tätä kautta:
http://www.freebok.net/books/kx/sign.html
Puukot on teroitettu....